Kryddig chokladmousse med citrussallad
Visst vill man väl ändå alltid ha choklad när det är dags för dessert? Servera den här moussen så har du säkrat choklad, julig kryddighet och uppfriskande citrussyrlighet på en gång.

Ingredienser
Kryddig chokladmousse med citrussallad
Beräkna priset för denna maträtt:
Antal portioner
−
+
Pris för maträtten på menyn
Totalkostnad för ingredienserna
kr0.0
Kostnad för en portion
Kostnad för ingredienser (%)
Ingrediensetikett
Namn
Pris i SEK
Mängd
% Matkostnad för delen
Totala kostnader
Gör så här
choklad, bra kvalitet 72%
/g
200.0 g
0%
Grädde 35% (vispgrädde) (2)
/dl
5.0 dl
0%
Socker
/msk
4.0 msk
0%
Vatten
/msk
2.0 msk
0%
Ägg, gula
/stk
4.0 stk
0%
Kryddnejlika, hela
/st
2.0 st
0%
Stjärnanis
/st
1.0 st
0%
Kanelstång ca 2 cm krossad
/kg
0.0 kg
0%
1/2 Urskrapad Vaniljstång
/
0.0
0%
Knorr Texture 6 x 1 kg
/g
3.0 g
0%
Citrussallad
Apelsin
/st
1.0 st
0%
Blodapelsiner
/st
1.0 st
0%
Clementiner
/st
2.0 st
0%
Mandel, rostad hackad
/g
80.0 g
0%
Socker, florsocker
/g
20.0 g
0%
Mynta, blad strimlade
/g
10.0 g
0%
Namn på ingrediens
/
Friskrivningsklausul: Angivna priser är bara en indikation, baserade på marknadens grossister. Priser går upp och ner beroende på säsong och tillgång. UFS kan inte på något vis hållas ansvarig för några avvikelser från verkligheten.
Gör så här
-
choklad, bra kvalitet 72% 200.0 g
-
Grädde 35% (vispgrädde) (2) 5.0 dl
-
Socker 4.0 msk
-
Vatten 2.0 msk
-
Ägg, gula 4.0 stk
-
Kryddnejlika, hela 2.0 st
-
Stjärnanis 1.0 st
-
Kanelstång ca 2 cm krossad
-
1/2 Urskrapad Vaniljstång
-
Knorr Texture 6 x 1 kg 3.0 g
Citrussallad
-
Apelsin 1.0 st
-
Blodapelsiner 1.0 st
-
Clementiner 2.0 st
-
Mandel, rostad hackad 80.0 g
-
Socker, florsocker 20.0 g
-
Mynta, blad strimlade 10.0 g
Förberedelser
-
Gör så här
- Koka upp 3,5 dl av grädden med vaniljen och kryddorna. Låt dra i 5 minuter. Sila bort kryddorna och värm upp grädden igen. Slå den över chokladen och rör till en jämn smet.
- Vispa upp resterande grädde (1½ dl) med Knorr Texture.
- Koka upp vatten och socker och häll i en jämn stråle över äggulorna under kraftig vispning.
- Vänd ner chokladsmeten i äggskummet. Vänd till slut i den vispade grädden. Fördela moussen på 10 glas. Ställ i kyl i minst 3 timmar.
-
Citrussallad
- Riv skalet från apelsinerna fint, blanda med florsocker. Filea apelsinerna. Skär bort skalet på clementinerna och skär dem i tunna skivor. Vänd upp apelsiner och clementiner med florsockret. Tillsätt mynta och rostade mandlar.
- Toppa chokladmoussen med citrussalladen.