Klassiska köttbullar i gräddsås med rårörda lingon och pressgurka
Om det är någonting från den svenska husmanskosten som kan klassas som comfort food, så är det väl ändå köttbullarna, gräddsåsen, de rårörda lingonen och pressgurkan. En klassisk lunchrätt som både har en tendens att framkalla gamla goda minnen och skapa nya.

Ingredienser
Klassiska köttbullar i gräddsås med rårörda lingon och pressgurka
Beräkna priset för denna maträtt:
Antal portioner
−
+
Pris för maträtten på menyn
Totalkostnad för ingredienserna
kr0.0
Kostnad för en portion
Kostnad för ingredienser (%)
Ingrediensetikett
Namn
Pris i SEK
Mängd
% Matkostnad för delen
Totala kostnader
Köttbullar, ca 80-100 styck
Blandfärs, 50/50
/kg
1.3 kg
0%
Ströbröd
/dl
2.0 dl
0%
Mjölk
/dl
4.0 dl
0%
Ägg
/stk
3.0 stk
0%
Lök, gul finhackad
/stk
2.0 stk
0%
Smör
/g
30.0 g
0%
Salt
/g
35.0 g
0%
Kryddpeppar, grovmald
/g
3.0 g
0%
Vitpeppar, hel, nymald
/g
2.0 g
0%
HELLMANN'S Senap, 1 x 3 kg
/msk
3.0 msk
0%

Smör Till Stekning
/
0.0
0%
Olja Till Stekning
/
0.0
0%
Gräddsås
Lök, gul
/stk
1.0 stk
0%
Smör
/g
20.0 g
0%
Vatten
/dl
4.0 dl
0%
Knorr Köttbuljong, Brynt, pasta 2 x 1 kg
/kg
0.0 kg
0%

Grädde eller gräddalternativ
/dl
4.0 dl
0%
Soja
/msk
2.0 msk
0%
Gelé, Svartavinbär eller 4 msk av spadet från rårörda lingon
/msk
2.0 msk
0%
Salt och peppar
/g
0.0 g
0%
MAIZENA Snowflake, modifierad stärkelse 2 x 2 kg
/kg
0.0 kg
0%

Pressgurka
Gurka
/st
2.0 st
0%
Socker
/dl
1.0 dl
0%
WINBORGS Ättiksprit 12% , 8 x 0,5 L
/msk
5.0 msk
0%

Salt
/tsk
2.0 tsk
0%
Persilja, hackad
/dl
1.0 dl
0%
Rårörda lingon
Lingon, rårörda frysta
/g
500.0 g
0%
Socker
/dl
2.0 dl
0%
Namn på ingrediens
/
Friskrivningsklausul: Angivna priser är bara en indikation, baserade på marknadens grossister. Priser går upp och ner beroende på säsong och tillgång. UFS kan inte på något vis hållas ansvarig för några avvikelser från verkligheten.
Köttbullar, ca 80-100 styck
-
Blandfärs, 50/50 1.3 kg
-
Ströbröd 2.0 dl
-
Mjölk 4.0 dl
-
Ägg 3.0 stk
-
Lök, gul finhackad 2.0 stk
-
Smör 30.0 g
-
Salt 35.0 g
-
Kryddpeppar, grovmald 3.0 g
-
Vitpeppar, hel, nymald 2.0 g
-
Smör Till Stekning
-
Olja Till Stekning
Gräddsås
-
Lök, gul 1.0 stk
-
Smör 20.0 g
-
Vatten 4.0 dl
-
Grädde eller gräddalternativ 4.0 dl
-
Soja 2.0 msk
-
Gelé, Svartavinbär eller 4 msk av spadet från rårörda lingon 2.0 msk
-
Salt och peppar
Pressgurka
-
Gurka 2.0 st
-
Socker 1.0 dl
-
Salt 2.0 tsk
-
Persilja, hackad 1.0 dl
Rårörda lingon
-
Lingon, rårörda frysta 500.0 g
-
Socker 2.0 dl
Förberedelser
-
Köttbullar, ca 80-100 styck
- Börja med att fräsa löken i smör på medelvärme. Låt svalna.
- Blanda mjölk och ströbröd. Låt stå 5 minuter. Rör om så att det inte blir klumpar.
- Salta och peppra färsen och blanda i ströbrödsblandningen samt lök, senap och ägg.
- Rulla köttbullar om ca 20–25 g. Stek gyllenbruna och klara i smör och olja.
-
Gräddsås
- Bryn löken i smöret. Slå därefter på vatten och buljongpasta. Låt koka i 10 minuter.
- Slå i grädde, soja och gelé. Låt koka i ytterligare 10 minuter.
- Smaka av med salt och peppar. Red av med MAIZENA Snowflake till valfri konsistens. Sila såsen och mixa i en matsked smör.
-
Pressgurka
- Skiva gurkan tunt (ca 2 mm), gärna på en mandolin. Vänd upp med socker, salt och ättika. Ställ under press i kylen över natten eller i minst 6 timmar. Servera gurkan uppvänd med persilja.
-
Rårörda lingon
- Blanda lingon och socker. Rör om då och då. Lägg lingonen i en burk när sockret lösts upp. Förvara i kyl.