Ingredienser
Havskräftor
-
Havskräftor 1.0 kg
-
Rapsolja 30.0 g
-
Vitlök, skalad 20.0 g
-
Persilja, färsk 50.0 g
Grillade tomater
-
Tomater 600.0 g
-
Rapsolja 200.0 g
-
Ingefära, färsk hackad 100.0 g
-
Rosmarin, färsk 15.0 g
-
Salt 4.0 g
-
Socker 4.0 g
-
Svartpeppar, grovmald 5.0 g
-
Vitlök, skalad 10.0 g
Skaldjursbuljong
-
Lök, schalotten 200.0 g
-
Vin, vitt 300.0 ml
-
Äppel must 150.0 ml
-
Dill, plockad 50.0 g
Sallad
-
Blekselleri, tärnad 400.0 g
-
Äpple (Aroma) 300.0 g
-
Vattenkrasse 158.0 g
Förberedelser
-
Havskräftor
- Dela havskräftorna på hälften och pensla med lite olja.
- Krydda med riven vitlök, hackad persilja, salt och peppar.
- Grilla kräftorna hastigt precis innan servering
-
Grillade tomater
- Skålla tomaterna och dra av skalet. Dela tomaterna i mindre bitar.
- Värm oljan till 70 grader i en kastrull och mixa tillsammans med ingefäran i ca 5 minuter. Sila.
- Blanda ingefärsoljan (spara lite till salladen) och tomaterna tillsammans med rosmarin, salt, socker, peppar och hackad vitlök. Låt tomaterna marinera i ungefär 1 timme.
- Grilla tomaterna snabbt på mycket hög värme.
- Spara marinaden till skaldjursbuljongen.
-
Skaldjursbuljong
- Fräs schalottenlök i botten på en kastrull och häll över vinet och äpplemusten.
- Reducera till hälften och slå på skaldjursfonden. Koka ihop buljongen.
- Lägg i dillstjälkar och spillbitarna från stjälksellerin och äpplet och låt buljongen dra i ca 20 minuter.
- Sila buljongen och smaka av med marinaden från tomaterna samt salt och vinäger.
-
Sallad
- Hyvla blekselleri och äpple tunt på mandolin och lägg i kallt vatten. Spara överblivna bitar till buljongen.
- Dressa selleri, äpple och vattenkrasse med ingefärsolja innan servering.