Grillade havskräftor, skaldjursbuljong med grillade tomater i ingefära, stjälksellerisallad med äpple och vattenkrasse
Knorr Professional Skaldjursfond på Kocklandslagets vis. I detta recept på grillade havskräftor kombineras sötman från köttet och sältan från havet med ingefära, selleri och äpple.

Ingredienser
Grillade havskräftor, skaldjursbuljong med grillade tomater i ingefära, stjälksellerisallad med äpple och vattenkrasse
Beräkna priset för denna maträtt:
Antal portioner
−
+
Pris för maträtten på menyn
Totalkostnad för ingredienserna
kr0.0
Kostnad för en portion
Kostnad för ingredienser (%)
Ingrediensetikett
Namn
Pris i SEK
Mängd
% Matkostnad för delen
Totala kostnader
Havskräftor
Havskräftor
/kg
1.0 kg
0%
Rapsolja
/g
30.0 g
0%
Vitlök, skalad
/g
20.0 g
0%
Persilja, färsk
/g
50.0 g
0%
Grillade tomater
Tomater
/g
600.0 g
0%
Rapsolja
/g
200.0 g
0%
Ingefära, färsk hackad
/g
100.0 g
0%
Rosmarin, färsk
/g
15.0 g
0%
Salt
/g
4.0 g
0%
Socker
/g
4.0 g
0%
Svartpeppar, grovmald
/g
5.0 g
0%
Vitlök, skalad
/g
10.0 g
0%
Skaldjursbuljong
Lök, schalotten
/g
200.0 g
0%
Vin, vitt
/ml
300.0 ml
0%
Äppel must
/ml
150.0 ml
0%
Knorr Professional Skaldjursfond 8 x 1 L
/l
1.0 l
0%
Dill, plockad
/g
50.0 g
0%
Sallad
Blekselleri, tärnad
/g
400.0 g
0%
Äpple (Aroma)
/g
300.0 g
0%
Vattenkrasse
/g
158.0 g
0%
Namn på ingrediens
/
Friskrivningsklausul: Angivna priser är bara en indikation, baserade på marknadens grossister. Priser går upp och ner beroende på säsong och tillgång. UFS kan inte på något vis hållas ansvarig för några avvikelser från verkligheten.
Havskräftor
-
Havskräftor 1.0 kg
-
Rapsolja 30.0 g
-
Vitlök, skalad 20.0 g
-
Persilja, färsk 50.0 g
Grillade tomater
-
Tomater 600.0 g
-
Rapsolja 200.0 g
-
Ingefära, färsk hackad 100.0 g
-
Rosmarin, färsk 15.0 g
-
Salt 4.0 g
-
Socker 4.0 g
-
Svartpeppar, grovmald 5.0 g
-
Vitlök, skalad 10.0 g
Skaldjursbuljong
-
Lök, schalotten 200.0 g
-
Vin, vitt 300.0 ml
-
Äppel must 150.0 ml
-
Knorr Professional Skaldjursfond 8 x 1 L 1.0 l
-
Dill, plockad 50.0 g
Sallad
-
Blekselleri, tärnad 400.0 g
-
Äpple (Aroma) 300.0 g
-
Vattenkrasse 158.0 g
Förberedelser
-
Havskräftor
- Dela havskräftorna på hälften och pensla med lite olja.
- Krydda med riven vitlök, hackad persilja, salt och peppar.
- Grilla kräftorna hastigt precis innan servering
-
Grillade tomater
- Skålla tomaterna och dra av skalet. Dela tomaterna i mindre bitar.
- Värm oljan till 70 grader i en kastrull och mixa tillsammans med ingefäran i ca 5 minuter. Sila.
- Blanda ingefärsoljan (spara lite till salladen) och tomaterna tillsammans med rosmarin, salt, socker, peppar och hackad vitlök. Låt tomaterna marinera i ungefär 1 timme.
- Grilla tomaterna snabbt på mycket hög värme.
- Spara marinaden till skaldjursbuljongen.
-
Skaldjursbuljong
- Fräs schalottenlök i botten på en kastrull och häll över vinet och äpplemusten.
- Reducera till hälften och slå på skaldjursfonden. Koka ihop buljongen.
- Lägg i dillstjälkar och spillbitarna från stjälksellerin och äpplet och låt buljongen dra i ca 20 minuter.
- Sila buljongen och smaka av med marinaden från tomaterna samt salt och vinäger.
-
Sallad
- Hyvla blekselleri och äpple tunt på mandolin och lägg i kallt vatten. Spara överblivna bitar till buljongen.
- Dressa selleri, äpple och vattenkrasse med ingefärsolja innan servering.