Menu

Jag arbetar i

Fortsätt

Vi uppdaterar innehålletbaserat på din typ av verksamhet

+

Gör så här

  • Havskräftor, färska med skal 10.0 stk
  • Rapsolja 200.0 ml
  • SLOTTS Tomatpuré 2.0 msk
  • Timjan, färsk kvist 1.0 stk
  • Vitlök 2.0 stk
  • Purjolök 0.5 stk
  • Fänkål, färsk 1.0 stk
  • Jordärtskocksskal, rostade se recept nedan 80.0 g
  • Fänkål, hela frön 2.0 g
  • Lagerblad 1.0 st
  • Svartpeppar hel 5.0 st
  • Timjan, färsk kvist 1.0 stk
  • Soya, japansk 2.0 msk
  • Fisksås (Asiatisk) 2.0 msk
  • Vinäger, ris 2.0 msk
  • Champinjoner 100.0 g
  • Jordärtskocka, skalad 500.0 g
  • Smör 50.0 g
  • Vitlök, klyfta 1.0 stk
  • Schalottenlök, banan finhackad 0.5 stk
  • Salt och peppar
  • Brysselkål 30.0 stk
  • Olja, oliv 2.0 msk
  • Citron, juice färskpressad 2.0 msk
  • Smör 20.0 g
  • Salt och peppar
  • Till garnering:
  • Fänkålsdill, plockad
  • Tagetesblommor
  • Senapsört
  1. Gör så här

    • Skala kräftorna. Förvara stjärtarna i kylen. Fräs på skal och klor i 3 msk av matoljan tillsammans med vitlök, tomatpuré och timjan. Täck med resterande av matoljan. Låt småkoka i ca 10-15 minuter. Ställ åt sidan. Sila av oljan när den har svalnat.
    • Häll upp skaldjursbuljongen i en kastrull. Skär ner lök, fänkål och svamp i mindre bitar. Lägg ner i buljongen tillsammans med kryddor, timjan och rostade jordärtskocksskal. Värm upp till ca 90-95 grader och låt stå i 30 minuter. Sila genom en finmaskig sil. Smaka upp med soja, risvinäger och fisksås.
    • Skär jordärtskockan i mindre bitar. Stek med löken i smöret. Stek den försiktigt mjuk under lock på medelvärme. Rör ibland. Den ska bli gyllenbrun. När den är mjuk så mixa till en slät puré. Smaka upp med salt, peppar och vinäger.
    • Plocka av de yttersta bladen på rosenkålen. Koka upp vatten på spisen. Blanchera bladen i ca 15 sekunder. Lägg i isvatten. Blanchera resterande kål i ca 1 minut. Kyl även den i isvatten. Dela kålen på mitten. Låt blad och kål torka av på papper. Vänd upp med olja och citron. Smaka upp med salt och nymald svartpeppar. 
  2. Rostade skal från jordärtskocka

    • Du behöver tunna skal från jordärtskocka.
    • Lägg ut skalen på bakplåtspapper. Låt dem torka/rosta i ugn på 160*C i ca 45-50 minuter. Spara i en burk.
    • Tips!  Detta är en härlig smaksättare som kan göras med alla rotfrukters skal. 
  3. Vid servering

    • Grilla kräftorna. 
    • Lägg upp jordärtskockspurén i mitten på tallriken. Garnera med den marinerade kålen runt om. 
    • Lägg på kräftan och lägg på örter och blommor. 
    • Slå på den varma buljongen och ett par droppar av den rostade kräftoljan.