Entrecôte med bearnaise, tomatsallad och rödvinssås
En riktig unna sig-rätt med inte bara en utan två såshöjdare på tallriken! Servera med en "Bloody Mary" tomatsallad på härligt solmogna tomater och saken är biff.

Ingredienser
Entrecôte med bearnaise, tomatsallad och rödvinssås
Beräkna priset för denna maträtt:
Antal portioner
−
+
Pris för maträtten på menyn
Totalkostnad för ingredienserna
kr0.7
Kostnad för en portion
Kostnad för ingredienser (%)
Ingrediensetikett
Namn
Pris i SEK
Mängd
% Matkostnad för delen
Totala kostnader
Ryggbiff
Nötkött, ryggbiff a 250g
/kg
2.5 kg
0%
Rödvinssås
Schalottenlök, banan skalade
/stk
2.0 stk
0%
Morötter
/stk
0.5 stk
0%
Rapsolja
/msk
1.0 msk
0%
SLOTTS Tomatpuré
/msk
1.0 msk
0%
Rött vin
/dl
7.0 dl
0%
Timjankvist
/stk
1.0 stk
0%
Rosmarin, färsk kvist
/stk
1.0 stk
0%
Vitlöksklyfta
/stk
1.0 stk
0%
Knorr Oxfond, koncentrerad 6 x 1L
/dl
0.5 dl
0%

Vatten
/dl
9.0 dl
0%
Champinjoner
/stk
3.0 stk
0%
Tomater
/stk
1.0 stk
0%
Salt och peppar
/g
0.0 g
0%
MAILLE Sherryvinäger - flaska, 6x500 ml
/msk
2.0 msk
0%

Svaveldioxid och sulfit och produkter därav: Ja
Bloody Mary-vinägrett
Tomatjuice
/dl
2.5 dl
0%
Olja, oliv
/dl
1.0 dl
0%
Vitlöksklyfta, riven
/stk
1.0 stk
0%
MAILLE Äpplecidervinäger - flaska, 6x500 ml
/dl
0.5 dl
0%

Svaveldioxid och sulfit och produkter därav: Ja
Worchestershiresås
/msk
1.0 msk
0%
Pepparrot, nyriven
/msk
1.0 msk
0%
Svartpeppar
/tsk
1.0 tsk
0%
Citronjuice
/msk
2.0 msk
0%
Blekselleri, finhackad
/msk
2.0 msk
0%
Tabasco eller annan hot sauce
/tsk
2.0 tsk
0%
Tomatsallad
Tomater
/kg
1.0 kg
0%
Gräslök
/msk
2.0 msk
0%
Bloody Mary-Vinägrett (Se Recept)
/
0.0
0%
Bearnaise
Reduktion:
/
0.0
0%
Schalottenlök
/kg
0.0 kg
0%
MAILLE Äpplecidervinäger - flaska, 6x500 ml
/kg
0.0 kg
0%

Svaveldioxid och sulfit och produkter därav: Ja
Vatten
/msk
0.0 msk
0%
Vitpeppar hel
/kg
0.0 kg
0%
Chiliflakes, En Nypa
/
0.0
0%
Smör
/g
600.0 g
0%
Äggulor
/stk
6.0 stk
0%
Salt
/g
0.0 g
0%
Dragon, färsk hackad
/msk
4.0 msk
0%
Persilja, hackad fint
/msk
4.0 msk
0%
Knorr Kalvbuljong, pulver 3 x 1,2 kg
/msk
1.0 msk
0%

Namn på ingrediens
/
Friskrivningsklausul: Angivna priser är bara en indikation, baserade på marknadens grossister. Priser går upp och ner beroende på säsong och tillgång. UFS kan inte på något vis hållas ansvarig för några avvikelser från verkligheten.
Ryggbiff
-
Nötkött, ryggbiff a 250g 2.5 kg
Rödvinssås
-
Schalottenlök, banan skalade 2.0 stk
-
Morötter 0.5 stk
-
Rapsolja 1.0 msk
-
SLOTTS Tomatpuré 1.0 msk
-
Rött vin 7.0 dl
-
Timjankvist 1.0 stk
-
Rosmarin, färsk kvist 1.0 stk
-
Vitlöksklyfta 1.0 stk
-
Vatten 9.0 dl
-
Champinjoner 3.0 stk
-
Tomater 1.0 stk
-
Salt och peppar
Bloody Mary-vinägrett
-
Tomatjuice 2.5 dl
-
Olja, oliv 1.0 dl
-
Vitlöksklyfta, riven 1.0 stk
-
Worchestershiresås 1.0 msk
-
Pepparrot, nyriven 1.0 msk
-
Svartpeppar 1.0 tsk
-
Citronjuice 2.0 msk
-
Blekselleri, finhackad 2.0 msk
-
Tabasco eller annan hot sauce 2.0 tsk
Tomatsallad
-
Tomater 1.0 kg
-
Gräslök 2.0 msk
-
Bloody Mary-Vinägrett (Se Recept)
Bearnaise
-
Reduktion:
-
Schalottenlök
-
Vatten
-
Vitpeppar hel
-
Chiliflakes, En Nypa
-
Smör 600.0 g
-
Äggulor 6.0 stk
-
Salt
-
Dragon, färsk hackad 4.0 msk
-
Persilja, hackad fint 4.0 msk
Förberedelser
-
Ryggbiff
- Salta och peppra köttet, grilla på hög värme i ca 2 minuter på varje sida. Låt köttet vila.
-
Rödvinssås
- Hacka schalottenlöken, vitlök och skär moroten i små bitar och fräs på i oljan tills det fått lite färg. Tillsätt tomatpurén och stek i ytterligare 1 minut.
- Slå i vinet och reducera till hälften. Lägg i örter, slå på oxfond och vatten och koka ner till 1/3.
- Skär champinjonerna och tomaten i bitar. Lägg i såsen och ställ åt sidan i 30 minuter.
- Sila såsen genom finmaskig sil. Red eventuellt av med MAIZENA Tapioka. Smaka upp med vinäger, salt och nymald svartpeppar
-
Bloody Mary-vinägrett
- Blanda alla ingredienser och låt stå i kyl i minst 3 timmar.
-
Tomatsallad
- Skär tomater i bitar efter behag. Vänd upp med vinägrett och strö över gräslök.
-
Bearnaise
- Börja med att koka reduktionen. Reducera ner till hälften, sila av och låt svalna.
- Lägg smöret i en kastrull och ställ i ugn på 90*C till smöret smält och mjölkproteinet ligger i botten. Häll av smöret och låt svalna till ca 50–55* C.
- Vispa äggulorna tillsammans med reduktionen i vattenbad (55*C). Tillsätt försiktigt det varma smälta smöret. När allt smör är i, tillsätt örter och kalvbuljong. Smaka av med salt.
- Servera såsen nyslagen och varm.