Ingredienser
Oxfilé
-
Oxfilé 1.5 kg
-
Olja, mat till stekning
-
Smör
-
Nymald svartpeppar
Sauterade svampar med haricots vertes
-
Champinjoner, färska 300.0 g
-
Svamp valfri ex. shiitake eller trattkantareller 200.0 g
-
haricots verts lätt kokta 300.0 g
-
Persilja, blad strimlad 10.0 g
-
Smör
-
Salt och peppar
Picklad steklök
-
Steklök röd 20.0 stk
-
WINBORGS Ättiksprit 12%, 8 x 1 L 1.0 dl
-
Socker 2.0 dl
-
Vatten 3.0 dl
-
Timjan, färsk kvist 1.0 stk
-
Lagerblad 2.0 st
Falskt tryffelsmör
-
Smör normaltsaltat och rumstempererat 300.0 g
-
Olja, tryffel 1.0 msk
-
Svamp, trumpet torkad 10.0 g
Rödvinssås
-
Schalottenlök banan skalade 2.0 stk
-
Morot 85.0 g
-
Olja, mat 1.0 msk
-
SLOTTS Tomatpuré 1.0 msk
-
Rött vin 7.0 dl
-
Timjan, färsk kvist 1.0 stk
-
Rosmarin, färsk kvist 1.0 stk
-
Vitlök, klyfta 1.0 stk
-
Champinjoner, färska 3.0 stk
-
Tomater 1.0 st
-
Salt
-
Nymald svartpeppar
Potatisgratäng
-
Potatis, mjölig skalad och skivad i ca 5 mm 1.5 kg
-
Lök, gul skalad skivad 2.0 stk
-
Vitlök, klyfta hackad 2.0 st
-
Timjan, färsk kvist 1.0 stk
-
Rosmarin, färsk kvist 1.0 stk
-
Lagerblad 2.0 st
-
Salt
-
Peppar nymald vit- eller svartpeppar
-
Mjölk 5.0 dl
-
smör till formen
-
Ost, riven lagrad ex. parmesan eller prästost 100.0 g
Förberedelser
-
Oxfilé
- Skiva oxfilén i 10 lika stora skivor. Salta, peppra och stek gyllenbruna i olja och smör. Laga klart i ugn på 125°C tills köttet är 52 grader i mitten. Låt vila.
-
Sauterade svampar med haricots vertes
- Stek svampen gyllenbrun. Vänd i bönorna, salta och peppra. Vänd i persiljan.
-
Picklad steklök
- Skala lökarna. Koka upp vatten, socker, ättika, lagerblad och timjan. Lägg i lökarna och låt småkoka i ca 3-4 minuter. Låt svalna i lagen i minst 6 timmar. Dela därefter löken på mitten.
-
Falskt tryffelsmör
- Rör ihop smöret med finhackad svamp och tryffelolja. Lägg smöret på ett smörpapper och fixera till en rulle. Kyl.
-
Rödvinssås
- Hacka schalottenlöken och skär moroten i små bitar.
- Fräs grönsakerna tillsammans med oljan tills de fått lite färg. Tillsätt tomatpurén och stek ytterligare i en minut.
- Slå i vinet och reducera till hälften. Lägg därefter i örter, slå på kalvfond och koka ner till 1/3.
- Skär champinjoner och tomat i bitar. Lägg i såsen och ställ åt sidan i 30 minuter. Sila genom finmaskig sil.
- Red eventuellt av såsen med MAIZENA Majsstärkelse. Smaka upp med salt och nymald svartpeppar
-
Potatisgratäng
- Koka upp visp och mjölk.
- Tillsätt potatis, lök, lagerblad, örter och kryddor.
- Koka försiktigt till potatisen är mjuk och krämig.
- Slå upp i en smörad ugnsfast form, toppa med ost och gratinera i ugn på 225°C tills gratängen blivit gyllenbrun.