Menu

Direkt, indirekt och 50/50, rökspån, röklådor och flis… Att grilla är så mycket mer än att bara  att grilla och kanske är det just det som gör det så kul. Håller du inte med? I så fall kan det vara skönt att veta att en ugn och lite smarta produkter räcker långt.

Det finns få saker inom kokkonsten som känns lika avslappnade och naturliga som att laga mat över öppen eld. Med det sagt går lika lätt att snöa in på detaljer och redskap utomhus som inne i köket. Varför inte kasta dig handlöst in i rökningens förlovade land eller bli snurrig av ett rotisseri?

Grillmetoder x 3

I grillens värld finns det tre grundmetoder som du säkert känner till; direkt värme, indirekt värme och rökning. Dessa kan sedan varieras och kombineras på olika sätt. Varför inte köra en 50/50 till exempel? Det innebär att du börjar med den direkta grillningen och sedan låter din råvara gå färdig på indirekt värme eller så gör du tvärtom och tillagar din råvara på indirekt värme och avrundar med att bryna den på direkt värme.

 

 

Direkt grillning

Vid direkt grillning utsätts maten direkt för värmekällan, antingen på ett grillspett eller något annat grillredskap som ett spett eller stekhäll. Gör en jämn glödbädd och lägg på det som ska grillas. Direkt grillning passar bra när du har bråttom eller grillar saker som brukar bli klara snabbt.

Indirekt grillning

Den indirekta grillningen är den som anses vara ”den riktiga grillningen”, och är en långsammare variant där värmekällan inte ligger direkt under maten. Lägg den glödande värmekällan i ena delen av grillen och det som ska grillas i den andra. Sätt på locket och låt dina råvaror omfamnas av den heta, rökiga luften. Resultatet av indirekt grillning blir saftigare råvaror. Denna metod ger även möjlighet att baka bröd till exempel.

Rökning

Idag finns det mängder av olika slags rökflis och liknande produkter som kan förflytta din grillning i den rökiga riktning du vill. Träet blir som en krydda och olika träslag ger olika smak.  Körsbärsträ och äppelträ bidrar till exempel med en söt och mild smak som lämpar sig fint till grönsaker. Det viktigaste när du arbetar med spån är att komma ihåg att blötlägga dem i minst 30 minuter innan du slänger dem på glöden eller lägger dem i en röklåda. När rök bildats lägger du dina grönsaker på grillen.

Tips!

Rökta tomater och rotsaker smakar ljuvligt.

Källor: 

weber.com 
weibulls.com 
svenska.yle.fi 
metro.se

Produkter
Recept
Favoriter
Meny