Stekt ankbröst, saltbakad rotselleri, kycklingfärsfyllda murklor och viltsås
Stekt ankbröst med saltbakad rotselleri, kycklingfärsfyllda murklor och viltsås är en lika vacker som välsmakande rätt.

Ingredienser
Stekt ankbröst, saltbakad rotselleri, kycklingfärsfyllda murklor och viltsås
Beräkna priset för denna maträtt:
Antal portioner
−
+
Pris för maträtten på menyn
Totalkostnad för ingredienserna
kr0.05
Kostnad för en portion
Kostnad för ingredienser (%)
Ingrediensetikett
Namn
Pris i SEK
Mängd
% Matkostnad för delen
Totala kostnader
Ankbröst
Ankbröst (magret de canard)
/kg
1.5 kg
0%
Smör, osaltat
/g
100.0 g
0%
Vitlök, skalad
/g
20.0 g
0%
Timjan
/g
5.0 g
0%
Murklor med kycklingfärs
Svamp, murkla torkad
/g
40.0 g
0%
Kyckling, bröstfilé med skin
/g
200.0 g
0%
Salt
/g
20.0 g
0%
Grädde eller gräddalternativ
/ml
150.0 ml
0%
Äggvita
/g
100.0 g
0%
Blommor, ätliga
/g
100.0 g
0%
Saltbakad selleri
Rotselleri, tärnad
/kg
1.0 kg
0%
Viltsås
Smör, osaltat
/g
230.0 g
0%
Schalottenlök, skivad
/g
50.0 g
0%
Vitlök, skalad
/g
30.0 g
0%
Timjan
/g
10.0 g
0%
Svartpeppar
/g
5.0 g
0%
Brun farin
/g
75.0 g
0%
Honung
/g
30.0 g
0%
Vinäger, dragon
/ml
100.0 ml
0%
Vinäger, äppelcider
/ml
250.0 ml
0%
Rött vin
/ml
500.0 ml
0%
Knorr Professional Viltfond 8 x 1 L
/ml
1000.0 ml
0%
Knorr Professional Kycklingfond 8 x 1 L
/l
0.5 l
0%
Vatten
/l
1.0 l
0%
Citron, juice färskpressad
/g
30.0 g
0%
Namn på ingrediens
/
Friskrivningsklausul: Angivna priser är bara en indikation, baserade på marknadens grossister. Priser går upp och ner beroende på säsong och tillgång. UFS kan inte på något vis hållas ansvarig för några avvikelser från verkligheten.
Ankbröst
-
Ankbröst (magret de canard) 1.5 kg
-
Smör, osaltat 100.0 g
-
Vitlök, skalad 20.0 g
-
Timjan 5.0 g
Murklor med kycklingfärs
-
Svamp, murkla torkad 40.0 g
-
Kyckling, bröstfilé med skin 200.0 g
-
Salt 20.0 g
-
Grädde eller gräddalternativ 150.0 ml
-
Äggvita 100.0 g
-
Blommor, ätliga 100.0 g
Saltbakad selleri
-
Rotselleri, tärnad 1.0 kg
Viltsås
-
Smör, osaltat 230.0 g
-
Schalottenlök, skivad 50.0 g
-
Vitlök, skalad 30.0 g
-
Timjan 10.0 g
-
Svartpeppar 5.0 g
-
Brun farin 75.0 g
-
Honung 30.0 g
-
Vinäger, dragon 100.0 ml
-
Vinäger, äppelcider 250.0 ml
-
Rött vin 500.0 ml
-
Knorr Professional Viltfond 8 x 1 L 1000.0 ml
-
Knorr Professional Kycklingfond 8 x 1 L 0.5 l
-
Vatten 1.0 l
-
Citron, juice färskpressad 30.0 g
Förberedelser
-
Ankbröst
- Putsa köttet och ta bort eventuella senor.
- Lägg köttet med skinnsidan nedåt i en torr panna och stek på medelvärme. Vänd köttet när skinnet är gyllene och krispigt.
- Höj värmen och tillsätt smör, timjan och vitlök. Ös smöret över köttet med jämna mellanru
- Ställ in köttet i ugnen på 150 grader i 12 minuter. Låt köttet vila i 10 minuter. Halvera brösten på längden.
-
Murklor med kycklingfärs
- Skölj murklorna i vatten flera gånger för att få bort all sand. Hacka hälften av murklorna.
- Skär kycklingbröstet i mindre bitar och mixa till en slät färs tillsammans med saltet. Tillsätt grädden lite åt gången och slutligen äggvitan.
- Vänd ner de hackade murklorna i färsen och spritsa blandningen i de hela murklorna.
- Stek svampen i smör och timjan strax innan servering.
-
Saltbakad selleri
- Skär bort underdelen på rotsellerihuvudena. Täck en bit aluminiumfolie med salt och lägg rotsellerihuvudena ovanpå med den skurna sidan nedåt. Täck alltsammans med aluminiumfolie.
- Baka i 45 minuter i 180 grader tills de är genomstekta. Skär rotsellerihuvudena i fem skivor och stick sedan ut rundlar i passande storlek.
- Stek den ena sidan i lite smör och lägg på tallrik strax innan servering. Garnera sellerin med två murklor, glasört och ätliga blommor.
-
Viltsås
- Stek löken gyllene i 30g av smöret. Tillsätt brun farin och honung och låt karamellisera.
- Tillsätt timjan, pepparkorn och vinäger. Reducera.
- Tillsätt rödvinet och reducera till hälften.
- Tillsätt slutligen Knorr Professional Vilt- och Kycklingfond samt vatten och reducera ytterligare till hälften.
- Sila såsen och smaka av med resterande smör, salt och citronsaft.