Menu

Visste du att det finns ungefär 10 000 olika svampsorter bara här i Norden?  Av denna uppsjö svampar anses ungefär 100 stycken vara bra matsvampar men såtillvida du inte är en riktig svampexpert utan en vanlig dödlig, gör du klokt i att fokusera på de riktigt säkra korten. För även om skogen är full av guld och godsaker finns det också en hel del lömska och giftiga svampar som i värsta fall kan vara just dödliga.

Av samma anledning gäller även regeln ”hellre fria än fälla” i skogen. Det vill säga: kom hellre hem med en svamp mindre än med en svamp du känner dig det minsta osäker på. 

Tio gyllene regler för svampplockare!

  1. Var misstänksam. Plocka bara svampar som du känner till. 
  2. Ta med dig svampboken ut och kontrollera ifall det finns förväxlingsrisk. Har din svampbok några år på nacken kan det vara dags att investera i en ny. 
  3. Plocka alltid svamp i en luftig korg.  
  4. Plocka alltid svampar en och en även om du hittar ett helt hav med dem och helst bara vill norpa så många som möjligt på kort tid.  I värsta fall kan en och annan oätlig svamp gömma sig bland snällisarna. Svampar kan som sagt vara lömska. 
  5. Dofta på svampen. Luktar den inte bra – kasta på direkten.
  6. Plocka inte för små svampar eftersom de kan vara svåra att artbestämma och således skilja från potentiellt giftiga sorter. 
  7. Undvik svampar med ring och strumpa!
  8. Plocka inte bruna svampar med bruna skivor. En del av dem är faktiskt riktigt giftiga. 
  9. Läs på! Många matsvampar är faktiskt giftiga eller olämpliga som råa. En del kan ätas om de bara upphettas medan andra måste behandlas på annat sätt innan de kan ätas. 
  10. Plocka inte mer än vad du kan ta vara på. Såtillvida du inte tänkt torka, frysa eller lägga in. 

Vilda delikatesser!

Även om det som sagt finns runt 100 bra matsvampar i Norden kommer du långt med denna härliga trio.

Kantarell 

Kantarellen kännetecknas av sin gula färg och angenäma doft.  På hattens undersida finns grenade åsar som löper ner på foten. Kantarellen är mycket användbar och har en tendens att få folk att börja dregla bara man nämner den i samma andetag som ”smörstekt”. Vill du spara dina kantareller för mörkare stunder går den alldeles utmärkt att torka och lägga in. I farten från högsommaren till senhösten.

Mer kantareller än du och dina gäster orkar äta? Prova den här inläggningen:

Kantarellsugen men inga kantareller inom synhåll? Crème Bonjour Kantarell hjälper dig!

Trattkantarell

Trattkantarellen är en populär läckerbit som växer relativt sent på hösten och känns igen på sin trattformade, gulbruna till brunsvarta hatt och gulgrå till grå grenade åsar som löper ner på foten. Trivs i mossig barrskog och i magsäckar.

Karljohan

Karljohan, eller stensopp som den också heter, har fått sitt namn efter Karl XIV Johan, men så smakar den också kungligt, i alla fall om du plockar den innan den blivit alltför storvuxen. Karljohan växer i barr- och lövskogar.

Odlade delikatesser!

Vilda svampar i all ära men finns även en hel del odlade vackra, exotiska varianter att få tag på nuförtiden.

Nemeko

Nameko eller namekotofsskivlingen är en liten gullig svamp som växer i kolonier och gör sig fint i många olika sammanhang. Har en jordig och lite nötig smak.

Pom Pom Blanc 

Kärt barn har många namn? Pom-pom Blanc är känd både som igelkottasvamp och Monkey’s Head och har ett milt sagt spännande utseende som påminner om en lejonman, varför den även kallas Lions Mane. Smakmässigt drar den dock mer åt fiskhållet.

Enoki

Enoki är en vacker och späd svamp som växer i hela knippen. Dessa små men naggande goda och milda svampar är särskilt trivsamma i asiatiska soppor som t.ex. en koreansk ramen, något vi råkar ha ett riktigt bra recept på.

Källa:
Svampguiden.com
Svampodlarna.org
Svampkonsulent.se

Produkter
Recept
Favoriter
Meny