Bakad selleri med brynt smör, svartkål och äpple
En förtjusande, vegetarisk rätt smaksatt med Knorr Professional Demi Glace. Hasselnötterna kan bytas ut mot andra rostade nötter.

Ingredienser
Bakad selleri med brynt smör, svartkål och äpple
Beräkna priset för denna maträtt:
Antal portioner
−
+
Pris för maträtten på menyn
Totalkostnad för ingredienserna
kr0.0
Kostnad för en portion
Kostnad för ingredienser (%)
Ingrediensetikett
Namn
Pris i SEK
Mängd
% Matkostnad för delen
Totala kostnader
Bakad selleri
Selleri, rot
/kg
0.5 kg
0%
Ägg (extra)
/st
1.0 st
0%
Salt, havs
/g
100.0 g
0%
Rotselleripuré
Selleri, rot
/kg
0.3 kg
0%
Salt
/g
5.0 g
0%
Muskotnöt malen
/g
1.0 g
0%
Vinäger, vitvin
/ml
10.0 ml
0%
Grädde eller gräddalternativ
/ml
300.0 ml
0%
Friterad rotselleri
Selleri, rot
/kg
0.2 kg
0%
Frityrolja
/ml
10.0 ml
0%
Citron
/st
1.0 st
0%
Brynt smörvinägrett
Smör, osaltat
/g
50.0 g
0%
Knorr Professional Demi-Glace 8 x 1 L
/ml
40.0 ml
0%
Vatten
/ml
50.0 ml
0%
Svartkål och äpple
Svamp,skogssvamp blandad färsk
/g
150.0 g
0%
Smör
/g
30.0 g
0%
Svartkål
/g
40.0 g
0%
Äpplen (Granny Smith)
/g
100.0 g
0%
Nötter, hasselnötter
/g
80.0 g
0%
Lök, schalotten
/g
150.0 g
0%
Salt
/g
2.0 g
0%
Namn på ingrediens
/
Friskrivningsklausul: Angivna priser är bara en indikation, baserade på marknadens grossister. Priser går upp och ner beroende på säsong och tillgång. UFS kan inte på något vis hållas ansvarig för några avvikelser från verkligheten.
Bakad selleri
-
Selleri, rot 0.5 kg
-
Ägg (extra) 1.0 st
-
Salt, havs 100.0 g
Rotselleripuré
-
Selleri, rot 0.3 kg
-
Salt 5.0 g
-
Muskotnöt malen 1.0 g
-
Vinäger, vitvin 10.0 ml
-
Grädde eller gräddalternativ 300.0 ml
Friterad rotselleri
-
Selleri, rot 0.2 kg
-
Frityrolja 10.0 ml
-
Citron 1.0 st
Brynt smörvinägrett
-
Smör, osaltat 50.0 g
-
Knorr Professional Demi-Glace 8 x 1 L 40.0 ml
-
Vatten 50.0 ml
Svartkål och äpple
-
Svamp,skogssvamp blandad färsk 150.0 g
-
Smör 30.0 g
-
Svartkål 40.0 g
-
Äpplen (Granny Smith) 100.0 g
-
Nötter, hasselnötter 80.0 g
-
Lök, schalotten 150.0 g
-
Salt 2.0 g
Förberedelser
-
Bakad selleri
- Dela rotsellerin i halvor. Riv bort skalet på halvorna med rivjärn så att den får en ruggad yta.
- Lägg rotsellerihalvorna på ett bakplåtspapper i en ugnsform med den skurna sidan neråt.
- Blanda grovsalt med ägg och skeda över rotsellerin. Strö ett extra lager salt och baka på 200°C i 40 minuter. Ta ut rotsellerin efter halva tiden och skeda ytterligare ett lager äggsalt över den.
- Lyft bort saltskorpan och skiva rotsellerin i fyra tunna delar när den är färdigbakad.
-
Rotselleripuré
- Skala och hacka rotsellerin och lägg det i en kastrull tillsammans med grädde och salt. Låt den koka under lock i 20 minuter.
- Mixa allt till en slät puré när grädden reducerats.
- Riv över muskot och smaka av med salt och vinäger. Låt sedan purén stå varm på plattan.
-
Friterad rotselleri
- Skala, skiva och strimla resterande rotselleri tunt. Värm PHASE Vegetabilisk Friteringsolja och fritera tills den fått fin färg.
- Lyft av rotsellerin och låt den rinna av på ett papper. Pressa över citron och salta.
-
Brynt smörvinägrett
- Bryn smöret till fin färg. Slå på Knorr Professional Demi Glace och vatten och låt koka ihop.
-
Svartkål och äpple
- Stek svamp i smör, tillsätt strimlad svartkål och finhackad schalottenlök.
- Låt svalna, blanda sedan med hackat äpple och rostade, hackade nötter. Smaka av med salt.