Menu

Att baljväxter tillhör nutidens supermat har inte undgått någon. Vi vet att de är nyttiga, klimatsmarta, prisvänliga och rika på protein och fiber. Men hur inkluderar man dem enklast i sin meny?

Baljväxter har redan tagit världen med storm vad gäller rätter som vegoburgare, hummus och som ingrediens i sallader och bowls. Men hur inkorporerar man dem i sina standardrecept? Att använda bönor och linser istället för protein är populärt, men testa att byta ut stärkelsen mot baljväxter. Byt ut riset i risotton mot cannellinibönor eller vita bönor, för en beanotto. Resultatet blir krämigt tillfredställande och mer proteinrikt. Och i och med att bönor går att odla lokalt, kan du spara in på klimatavtrycket.

Istället-för

Vita bönor är även utmärkta som bas i en bön-bechamel. En vit grundsås baserad på vita bönor, rapsolja, salt och vatten som mixas till önskad konsistens och smakas av med muskot. Går bra istället för vanlig bechamelsås i gratänger. Puylinser och andra smålinser passar utmärkt istället för, eller blandat med, färs i många rätter.

Bönkärlek

Britter och medelhavsköken håller sina bönor nära. Här hittar man mycket inspiration till bönköket. Varför inte tillaga bönorna som du skulle ditt kött? Långkok med örter, vitlök, torkad chili, olivolja, buljong och citron. Även rökta bönor är en delikatess! Grovmosa direkt på surdegsbröd med olivolja eller lokal rapsolja. Säsongens grönt vid sidan av och köksträdgårdens örter. Här står även ärtor långt fram på dagordningen. Prova nordisk ärtstomp istället för guacamole till sallad och bröd, eller ärtpesto med dill och lagrad lokal ost till potatis och primörerna.

Såser med HELLMANN´S Vegan Majonnäs till alla sorters baljväxter

  • Vegan Skagen: Blanda HELLMANN´s Vegan med belugalinser, dill, rödlök och citron för en somrig Vegan Skagen.
  • Tzatziki: Blanda HELLMANN´s Vegan med strimlad gurka, vitlök, svartpeppar och mynta för Tzatzikiversion.
  • Deli spread: Hackade pickles och puylinser blandat med HELLMANN´S Vegan blir ett utmärkt spread för delimackor.
  • Rostad sesamsås med ärtor: Blanda HELLMANN´S VEGAN med mixade gröna ärtor. Rör ned rostade sesamfrön och lite sesamolja, och servera med koriander och citronzest. Gott som dip till dumplings, grillat eller som topping på nudelrätter.

 

Källor: Taffel.se, Livsmedelsverket, Niki Segnit ”Lateral Cooking”, Bon Appétit

 

Produkter
Recept
Favoriter
Meny