Menu

Att människan behöver protein visste du förmodligen redan. Men vet du varför de är så viktiga? Vi bad vår dietist Eva Skoog förklara det hela så enkelt som det bara är möjligt.

Vad är protein och varför är det så viktigt att få i sig ”ordentligt” med protein? 

– Protein är ett näringsämne som finns i många olika slags livsmedel, både i animaliska och vegetabiliska. I kroppen används proteinet för att bygga upp celler och bilda hormoner, enzymer och andra viktiga ämnen som deltar i kroppens ämnesomsättning. Våra muskler består till stor del av proteiner. Därför kallas proteinet också för ”kroppens byggstenar”.  Att man inte skulle få i sig ”ordentligt” med protein behöver man sällan oroa sig för. Proteinbrist är mycket ovanligt och de allra flesta får faktiskt i sig mer protein än vad kroppen egentligen behöver.

Vad innebär det att ett protein är fullvärdigt? 

– Jo, proteiner är uppbyggda av 20 olika aminosyror. De proteiner i livsmedel som innehåller samtliga aminosyror i tillräcklig mängd brukar kallas för fullvärdiga. Animaliska proteiner är mer fullvärdiga än de som kommer från växtriket men det viktigaste är att få i sig tillräcklig mängd protein.

Är animaliskt protein då bättre än protein från växtriket? 

– Nej, det tycker jag inte att man kan säga. Det finns fördelar med båda men det man kan säga om vegetabiliskt protein är att det både är förhållandevis billigt samt bättre ur miljö- och klimatsynpunkt om man jämför med rött kött.

Intresset för det växtplantbaserade ökar hela tiden – hur ska man tänka om man vill servera vegansk mat som ger kroppen det protein den behöver? 

– Satsa på till exempel ärtor, bönor och linser som är proteinrika livsmedel. Även spannmål, nötter och fröer är goda källor. Får man bara i sig tillräckligt med energi blir det oftast också bra med proteinet.

 

Visste du att…

  • protein består av 20 olika aminosyror, varav nio är essentiella, det vill säga sådana som vi behöver få i oss via maten.
  • protein finns i nästan all slags mat i olika hög grad och att man därför sällan behöver oroa sig för att få i sig för lite protein. 
  • ägg, mjölk, kyckling, fisk och kött inte bara har gemensamt att de kommer från djurriket utan att de innehåller alla essentiella aminosyror vi behöver. Dessutom i en bra blandning.
  • det går alldeles utmärkt att få i sig tillräckligt med protein även om man väljer en växtbaserad kost. Bland de vegetabiliska proteinerna är spannmål och baljväxter värdefulla proteinkällor. 

 

Best of gröna proteiner

Växtriket erbjuder en del riktiga proteinbomber. Ta röda linser till exempel, de är inte bara vackra och goda utan dessutom fullproppade med protein. I torkat, okokt tillstånd innehåller de 24 gram protein per 100 gram. Inte pjåkigt. Och tar man en titt på quinoa så inser man att denna lilla ört faktiskt innehåller 12 g protein per hundra gram. Visst, det kan te sig fjuttigt om man jämför med de röda linser vi nyss nämnde, men quinoa brukar faktiskt omnämnas som det perfekta proteinet på grund av sammansättningen av aminosyroratt det innehåller just alla de nio essentiella aminosyror som kroppen själv inte kan producera.

 

Källor:
Livsmedelsverket.se , uppgifter från torrvaruleverantörer
The new green protein: 20 gröna proteinkällor och 60 enkla recept av Therese Elgquist

Produkter
Recept
Favoriter
Meny