Menu

Vad händer när två driftiga kvinnor träffas och inser att man delar samma besvikelse över att gång på gång behöva lämna en restaurang hungrig och missnöjd på grund av att det saknas fullvärdiga växtbaserade alternativ på menyn? Svar: Man startar ett företag vars syfte är att inspirera och utbilda restauranger till att bli vegovänligare och – i det långa loppet – också konkurrenskraftigare. Företaget heter Plantier. Kvinnorna heter Poornima och Vivienne och vi har träffat dem i hemstaden Köpenhamn.

5 tips för din plantbaserade meny

02:04

Vill du bli bättre på att tillgodose behoven hos dina vegogäster? Klicka på filmen för att ta del av Plantiers fem bästa tips!

Vad är drömscenariot för er på Plantier när ni går ut och äter? 

– Kortfattat är drömmen att få samma sorts restaurangupplevelse som den ”vanlige” restaurangbesökaren.  Att få hålla i en riktig meny som innehåller växtbaserade eller veganska alternativ oavsett om vi är där för att äta frukost, brunch, lunch eller middag och oavsett om vi är ute efter en förrätt, huvudrätt, dessert eller någon form av tilltugg. Sedan ska varje rätt även vara balanserad, mättande och full av smak. Att äta ute handlar ju faktiskt mycket om att kunna unna sig någonting lite speciellt som man kanske inte skulle ha lagat hemma själv. 

Hur ser verkligheten ut då? 

– Det finns absolut restauranger som ligger mycket nära drömmen. I övrigt så har vi haft en rad olika erfarenheter – alltifrån att ha blivit serverad rätter utan att vare sig fått se en meny eller ha erbjudits några alternativ, till att ha serverats måltider som innehåller mejeriprodukter, trots att detta undanbetts. Vi har också serverats rätter som ursäktats av servitrisen när den ställts fram på bordet, och många gånger har vi bara serverats grönsaker rakt upp och ner.

Är det något fel på grönsaker? 

- Nej,  vi älskar grönsaker men trots det så är de till syvende och sist någonting man hartill en rätt medan en huvudrätt oftast utgörs av protein, kolhydrater och grönsaker. Det finns restauranger som är öppna med att de inte serverar växtbaserade måltider och det är betydligt bättre än att påstå sig erbjuda passande måltider som lämnar besökaren hungrig, oinspirerad och besviken. 

Varför ser det då ut så här på restaurangerna, tror ni?  

– Anledningarna är nog flera. På kockutbildningarna är köttet fortfarande proteinkällan med stort P. Vi har arbetat med kockar som verkligen vill laga riktigt bra växtbaserade måltider men som saknar kunskap om hur man komponerar en välsmakande, välbalanserad och ”rejäl” rätt. Andra saknar helt enkelt inspiration när det kommer till ingredienser, smakkombinationer, textur, och växtbaserade proteinkällor, och trots att hela internet är fullt av inspiration kan det vara svårt att ta till sig allt. 

Varför borde restauranger bli bättre på att erbjuda just växtbaserade alternativ? 

– Vi pratar ju faktiskt om ett paradigmskifte här – något som utgör framtiden.  I takt med att medvetenhetenen om till exempel hälsa och miljö ökat har också fler och fler människor anammat en flexitarisk, vegetarisk eller vegansk livsstil. Generation Z och millennials går i bräschen och har många gånger stor förståelse för hur deras konsumtionsmönster påverkar miljön, vilket gör att man ställer krav därefter.

Men vad äter denna medvetna grupp när de äter ute då? 

– Ja, det är ju frågan. I en nyligen gjord undersökning från Danske Vegetarisk Forening, svarade de tillfrågade att det största hindret mot att anamma en mer vegetarisk eller vegansk mathållning är just det begränsade utbudet på restauranger. Detta innebär ju att den som kan erbjuda något bra till dagens medvetna matgäster också har ett bra konkurrensverktyg på fickan. Man brukar säga att ”veganen i sällskapet väljer restaurang”. Trots detta är det bara 12,3 % av de danska restaurangerna på TripAdvisor som angivit att de erbjuder veganska alternativ. Den som fyller den här luckan har pengar att tjäna samtidigt som de gör en insats för miljön, det tycker vi att man som restaurangägare bör tänka lite extra på. 

Blev du nyfiken på Plantier? Läs mer på www.plantier.earth.

Produkter
Recept
Favoriter
Meny