Kålpudding på savojkål, korngryn, råris och linser med rårört havtorn
Många förknippar en bra lagad kålpudding som genuin klassisk husmanskost. Här nedan följer en vegetarisk variant.

Ingredienser
Rårört havtorn
-
Havtorn, frusna 500.0 g
-
Socker 200.0 g
Kålpudding
-
Korngryn 300.0 g
-
Råris, kokt 300.0 g
-
Linser, röda 300.0 g
-
Savojkål 2.2 kg
-
Lök, tärnad 700.0 g
-
Sirap, mörk 40.0 g
-
Salt 4.0 g
-
Svartpeppar, grovmald 2.0 g
-
Smör eller margarin 100.0 g
Förberedelser
-
Rårört havtorn
- Blanda alla ingredienser och låt stå tills bären tinat.
-
Kålpudding
- Koka upp rikligt med vatten, lägg i korngryn och koka i tio minuter, tillsätt röda linser efter två minuter. Häll av vattnet ordentligt och kyl ner.
- Strimla savojkål och bryn den i stekpanna med lök eller rosta i ugnen på 200 grader i tio minuter med smör. Låt svalna. (lägg undan 200 g Savojkål och 200 g lök till servering)
- Lägg ned kål och lök i en matberedare och mixa grovt tillsammas med en ¼ del av korn, ris och linser.
- Häll upp i en bunke och tillsätt resten av ingredienserna tillsammans med MAIZENA Snowflake.
- Smörj en ugnsfast form, lägg i allting och pressa ordentligt. Grädda i ugnen på 190 grader i ca 15-20 minuter.
- Toppa med resten av kålen och löken vid servering.