Murtabak - Filodeg med kyckling, tomat och chili
Murtabak är klassisk street food från södra Saudiarabien. Ordet betyder ”vikt”. Degen görs av fint siktat vetemjöl, lite salt utrört i ghee (rent smörfett) eller olja och slutligen vatten. Knåda degen tills den blir mjuk och låt den vila i 10 minuter. Sträck sedan ut degen till en tunn pannkaka. Lägg på fyllning, som kan vara vad som helst som finns att köpa på den lokala marknaden. Stek i en varm panna eller baka i en mycket varm ugn. Servera med olika sorters yoghurt. På många håll används filodeg som alternativ till att baka själv.

Ingredienser
Fyllningen
-
Kyckling, bröstfilé med skin 1.7 kg
-
Rödlök, tärnad 100.0 g
-
Spiskummin malen 5.0 g
Fyll murtabak
-
Persilja, hackad 50.0 g
-
Keso 200.0 g
-
Filodeg, ark 5.0 st
Paprikasås
-
Crème Fraiche 200.0 g
-
Yoghurt 200.0 g
-
Citroner, saltinlagda fint tärnad 15.0 g
Förberedelser
-
Fyllningen
- Skär kycklingen i fina bitar och steg i rikligt med olja i en gryta tillsammans med den hackade löken.
- Tillsätt Knorr Kryddpasta Vitlök, Knorr PROFESSIONAL Kryddpuré Rökt Chili, spiskummin, Knorr Kycklingfond och Knorr Tomatino. Låt sjuda under lock. Rör om regelbundet tills kycklingen är mör. Kyl massan.
-
Fyll murtabak
- Rör ner keso och hackad persilja i den kalla massan.
- Lägg fyllningen på filodegen (gör totalt 5 paket) och vik degen flera gånger till ett fyrkantigt paket. Stek paketen i en panna i olja eller baka dem spröda i ugnen. Servera direkt med den iskalla, krämiga dipsåsen.
-
Paprikasås
- Blanda samtliga ingredienser.