Murtabak - Filodeg med kyckling, tomat och chili
Murtabak är klassisk street food från södra Saudiarabien. Ordet betyder ”vikt”. Degen görs av fint siktat vetemjöl, lite salt utrört i ghee (rent smörfett) eller olja och slutligen vatten. Knåda degen tills den blir mjuk och låt den vila i 10 minuter. Sträck sedan ut degen till en tunn pannkaka. Lägg på fyllning, som kan vara vad som helst som finns att köpa på den lokala marknaden. Stek i en varm panna eller baka i en mycket varm ugn. Servera med olika sorters yoghurt. På många håll används filodeg som alternativ till att baka själv.

Ingredienser
Murtabak - Filodeg med kyckling, tomat och chili
Beräkna priset för denna maträtt:
Antal portioner
−
+
Pris för maträtten på menyn
Totalkostnad för ingredienserna
kr0.0
Kostnad för en portion
Kostnad för ingredienser (%)
Ingrediensetikett
Namn
Pris i SEK
Mängd
% Matkostnad för delen
Totala kostnader
Fyllningen
Kyckling, bröstfilé med skin
/kg
1.7 kg
0%
Rödlök, tärnad
/g
100.0 g
0%
Knorr Kryddpasta Vitlök 2 x 0,34 kg
/g
40.0 g
0%

Knorr Professional Rökt Chili kryddpuré 2 x 0,75 kg
/g
20.0 g
0%

Spiskummin malen
/g
5.0 g
0%
Knorr Kycklingfond, koncentrerad 6 x 1L
/g
25.0 g
0%

Fyll murtabak
Persilja, hackad
/g
50.0 g
0%
Keso
/g
200.0 g
0%
Filodeg, ark
/st
5.0 st
0%
Paprikasås
Crème Fraiche
/g
200.0 g
0%
Yoghurt
/g
200.0 g
0%
Knorr Professional Paprika kryddpuré 2 x 0,75 kg
/g
40.0 g
0%

Citroner, saltinlagda fint tärnad
/g
15.0 g
0%
Namn på ingrediens
/
Friskrivningsklausul: Angivna priser är bara en indikation, baserade på marknadens grossister. Priser går upp och ner beroende på säsong och tillgång. UFS kan inte på något vis hållas ansvarig för några avvikelser från verkligheten.
Fyllningen
-
Kyckling, bröstfilé med skin 1.7 kg
-
Rödlök, tärnad 100.0 g
-
Spiskummin malen 5.0 g
Fyll murtabak
-
Persilja, hackad 50.0 g
-
Keso 200.0 g
-
Filodeg, ark 5.0 st
Paprikasås
-
Crème Fraiche 200.0 g
-
Yoghurt 200.0 g
-
Citroner, saltinlagda fint tärnad 15.0 g
Förberedelser
-
Fyllningen
- Skär kycklingen i fina bitar och steg i rikligt med olja i en gryta tillsammans med den hackade löken.
- Tillsätt Knorr Kryddpasta Vitlök, Knorr PROFESSIONAL Kryddpuré Rökt Chili, spiskummin, Knorr Kycklingfond och Knorr Tomatino. Låt sjuda under lock. Rör om regelbundet tills kycklingen är mör. Kyl massan.
-
Fyll murtabak
- Rör ner keso och hackad persilja i den kalla massan.
- Lägg fyllningen på filodegen (gör totalt 5 paket) och vik degen flera gånger till ett fyrkantigt paket. Stek paketen i en panna i olja eller baka dem spröda i ugnen. Servera direkt med den iskalla, krämiga dipsåsen.
-
Paprikasås
- Blanda samtliga ingredienser.