Kokt kyckling i dillsås
Dill är en krydda som vi använder mycket i Norden. Man vet att dill odlades i Egypten, Rom och Grekland under 300 talet fkr och att dillrot och dillfrö användes medicinskt i Norden under medeltiden och renässansen. Idag kryddar vi bland annat nypotatis, gurka, skaldjur, fisk, kött och snaps med dill, dillkronor och dillfrö. Här en Klimatsmart variant på den svenska husmanskostsklassikern kokt kalv i dillsås.

Ingredienser
Till att börja med
-
Kyckling, lårfilé 1.3 kg
-
Vatten 1.5 l
-
Lök, gul 278.0 g
-
Morötter 400.0 g
Dillsåsen
-
Smör eller margarin 45.0 g
-
Buljong från koket 1.0 l
-
Dill, färsk hackad 20.0 g
-
Socker 5.0 g
-
Salt(1) 3.0 g
-
Grädde eller gräddalternativ 150.0 ml
Vid servering
-
Potatis, kokt skalad 2.0 kg
Förberedelser
-
Till att börja med
- Till att börja med - Skär kycklingen i bitar. Koka upp vatten, Knorr Kycklingfond, lök, dillstjälkar och salt och tillsätt kycklingen.
- Sjud i 15 minuter och tillsätt skalade hela morötter, koka upp och sjud ytterligare 10 minuter. Sila av buljongen i separat kärl och spara kyckling och morötter separat.
-
Dillsåsen
- Värm upp smör och tillsätt MAIZENA Ekologisk Majsstärkelse och rör om.
- Tillsätt buljongen och grädde. Koka upp och sjud ett par minuter under omrörning.
- Smaksätt med Knorr Umami, Winborgs Ättiksprit, socker och hackad dill.
-
Vid servering
- Ta bort lök och peppar från kycklingen. Slanta morötter och vänd ner kyckling och morötter i såsen.
- Servera med kokt potatis.