Marockanska köttbullar i tomatsås
Många folkslag har under årens lopp lämnat bidrag till Marockos matkultur. Köket hämtar influenser från folkgrupper som berber, araber, morer och judar i Mellanöstern, medelhavsländerna och Afrika. Recepten omfattar allt från de kungliga kockarnas i städerna Fès, Marrakech och Rabat till recept som det nedan, från den fattiga landsbygden. Där fungerar ris som utfyllnad i köttfärsen och riset gör att köttbullarna kommer att bli lite större när de kokat färdigt, eftersom riset sväller.

Ingredienser
Marockanska köttbullar i tomatsås
Beräkna priset för denna maträtt:
Antal portioner
−
+
Pris för maträtten på menyn
Totalkostnad för ingredienserna
kr0.0
Kostnad för en portion
Kostnad för ingredienser (%)
Ingrediensetikett
Namn
Pris i SEK
Mängd
% Matkostnad för delen
Totala kostnader
Marockanska köttbullar:
Kalvfärs
/g
500.0 g
0%
Kycklingfärs
/g
500.0 g
0%
Ris, okokt
/kg
380.0 kg
0%
Knorr Professional Paprika kryddpuré 2 x 0,75 kg
/g
30.0 g
0%

Knorr Professional Vitlök kryddpuré 2 x 0,75 kg
/g
30.0 g
0%

Knorr Professional Rökt Chili kryddpuré 2 x 0,75 kg
/g
30.0 g
0%

Ägg (stora, klass A)
/st
1.0 st
0%
Vatten
/ml
100.0 ml
0%
Kanel, malen
/g
2.0 g
0%
Korianderfrö, malen
/g
4.0 g
0%
Salt(1)
/g
14.0 g
0%
Svartpeppar
/g
4.0 g
0%
Till tomatsåsen
Lök, tärnad
/g
100.0 g
0%
Rapsolja
/g
15.0 g
0%
Spiskummin malen
/g
4.0 g
0%
Knorr Kycklingfond, koncentrerad 6 x 1L
/g
30.0 g
0%

Vatten
/l
1.0 l
0%
Citron, juice färskpressad
/g
15.0 g
0%
Namn på ingrediens
/
Friskrivningsklausul: Angivna priser är bara en indikation, baserade på marknadens grossister. Priser går upp och ner beroende på säsong och tillgång. UFS kan inte på något vis hållas ansvarig för några avvikelser från verkligheten.
Marockanska köttbullar:
-
Kalvfärs 500.0 g
-
Kycklingfärs 500.0 g
-
Ris, okokt 380.0 kg
-
Ägg (stora, klass A) 1.0 st
-
Vatten 100.0 ml
-
Kanel, malen 2.0 g
-
Korianderfrö, malen 4.0 g
-
Salt(1) 14.0 g
-
Svartpeppar 4.0 g
Till tomatsåsen
-
Lök, tärnad 100.0 g
-
Rapsolja 15.0 g
-
Spiskummin malen 4.0 g
-
Vatten 1.0 l
-
Citron, juice färskpressad 15.0 g
Förberedelser
-
Marockanska köttbullar:
- Blanda samman färs,okokt ris, kryddpuréer, ägg, vatten och torra kryddor till en homogen färs. Rulla små köttbullar av färsen (som en fem krona)och lägg dem i ett smort GN bläck.
-
Till tomatsåsen
- Fräs löken i olja. Tillsätt Knorr PROFESSIONAL kryddpuréer och de torra kryddorna, och låt svettas en stund.
- Häll på Knorr Tomatino, Knorr Kycklingfond och vatten och låt koka upp. Smaka av och justera kryddningen med citronsaft, salt och peppar.
-
Avslutningsvis:
- Täck köttbullarna med tomatsåsen (tillsätt evt mer vatten om så behövs).
- Baka rätten klar i ugnen vid 175 garder ca 45 min. När riset i köttbullarna är mört så är köttbullarna klara.