Krispig vårkyckling med saltrostad rotselleri, Vesterhavsost, dragonsyltad endiv och lammsky med rostad vitlök
I denna rätt ingår flera olika element av smaker och tuggmotstånd – och den bjuder på en matupplevelse av rustika slag. Servera gärna med färsk dragon.

Ingredienser
Krispig vårkyckling med saltrostad rotselleri, Vesterhavsost, dragonsyltad endiv och lammsky med rostad vitlök
Beräkna priset för denna maträtt:
Antal portioner
−
+
Pris för maträtten på menyn
Totalkostnad för ingredienserna
kr0.0
Kostnad för en portion
Kostnad för ingredienser (%)
Ingrediensetikett
Namn
Pris i SEK
Mängd
% Matkostnad för delen
Totala kostnader
Krispig kyckling
Kyckling, bröstfilé med skin
/g
800.0 g
0%
Smör eller margarin
/g
40.0 g
0%
Knorr Professional Vitlök kryddpuré 2 x 0,75 kg
/g
20.0 g
0%

Knorr Kryddpasta Bouquet de Provence 2 x 0,34 kg
/g
20.0 g
0%

Rå rotselleri
Selleri, rot
/kg
0.5 kg
0%
Dragonolja
Rapsolja
/g
200.0 g
0%
Dragon, färsk
/g
50.0 g
0%
Spenat
/g
50.0 g
0%
Salt
/g
1.0 g
0%
Dragonpicklad endiv
Endivsallad
/g
400.0 g
0%
Dragon, färsk
/g
50.0 g
0%
WINBORGS Ättiksprit 12% , 8 x 0,5 L
/dl
100.0 dl
0%

Socker
/g
120.0 g
0%
Vatten
/ml
200.0 ml
0%
Saltrostad rotselleri
Mjöl, vete
/g
700.0 g
0%
Vatten
/ml
380.0 ml
0%
Salt
/g
175.0 g
0%
Selleri, rot
/kg
0.5 kg
0%
Frityrolja
/l
2.0 l
0%
Krämig rotselleri med Vesterhavsost
Selleri, rot
/kg
0.6 kg
0%
Knorr Grönsaksbuljong, lågsalt, Ekologisk, pulver 3 x1 kg
/g
2.0 g
0%

Vatten
/ml
200.0 ml
0%
Vesterhavsost
/g
200.0 g
0%
Smör, osaltat
/g
100.0 g
0%
Grädde eller gräddalternativ
/ml
200.0 ml
0%
Kycklingsky med rostad vitlök
Lök, röd
/g
100.0 g
0%
Knorr Professional Vitlök kryddpuré 2 x 0,75 kg
/g
40.0 g
0%

Timjan
/g
5.0 g
0%
Smör eller margarin
/g
40.0 g
0%
MAILLE Sherryvinäger - flaska, 6x500 ml
/g
50.0 g
0%

Svaveldioxid och sulfit och produkter därav: Ja
Knorr Professional Kycklingfond 8 x 1 L
/l
1.0 l
0%
Citron, juice färskpressad
/g
10.0 g
0%
Namn på ingrediens
/
Friskrivningsklausul: Angivna priser är bara en indikation, baserade på marknadens grossister. Priser går upp och ner beroende på säsong och tillgång. UFS kan inte på något vis hållas ansvarig för några avvikelser från verkligheten.
Krispig kyckling
-
Kyckling, bröstfilé med skin 800.0 g
-
Smör eller margarin 40.0 g
Rå rotselleri
-
Selleri, rot 0.5 kg
Dragonolja
-
Rapsolja 200.0 g
-
Dragon, färsk 50.0 g
-
Spenat 50.0 g
-
Salt 1.0 g
Dragonpicklad endiv
-
Endivsallad 400.0 g
-
Dragon, färsk 50.0 g
-
Socker 120.0 g
-
Vatten 200.0 ml
Saltrostad rotselleri
-
Mjöl, vete 700.0 g
-
Vatten 380.0 ml
-
Salt 175.0 g
-
Selleri, rot 0.5 kg
-
Frityrolja 2.0 l
Krämig rotselleri med Vesterhavsost
-
Selleri, rot 0.6 kg
-
Vatten 200.0 ml
-
Vesterhavsost 200.0 g
-
Smör, osaltat 100.0 g
-
Grädde eller gräddalternativ 200.0 ml
Kycklingsky med rostad vitlök
-
Lök, röd 100.0 g
-
Timjan 5.0 g
-
Smör eller margarin 40.0 g
-
Knorr Professional Kycklingfond 8 x 1 L 1.0 l
-
Citron, juice färskpressad 10.0 g
Förberedelser
-
Krispig kyckling
- Bryn kycklingen i smör, Knorr Professional Vitlök kryddpuré och Knorr Kryddpasta Bouquet de Provence så att den får färg på alla sidor. Se till så att kycklingskinnet blir knaprigt.
- Lägg kycklingen i ugnen på 120°C tills kärntemperaturen är 64°C.
- Låt vila i 10 minuter.
-
Rå rotselleri
- Skala och svarva eller hyvla rotsellerin till spaghettiform.
- Lägg rotsellerin i kallt vatten och låt hårdna.
-
Dragonolja
- Värm rapsoljan till 60 grader C.
- Mixa samtliga ingredienser länge.
- Sila oljan genom ett kaffefilter över natten.
-
Dragonpicklad endiv
- Koka upp WINBORGS Ättiksprit 12%, vatten, socker och dragon till en lag. Kyl sedan ner den.
- Plocka bladen från endiven.
- Lägg allt i en påse och låt den ligga över natten.
-
Saltrostad rotselleri
- Blanda mjöl, vatten och salt till en deg. Skala och klä rotsellerin i degen.
- Baka i ugn på 150°C i ca 3,5 timmar tills den är mjuk rakt igenom.
- Ta bort degen och skär rotsellerin i mindre bitar.
- Innan servering - fritera rotsellerin i friteringsolja på 180°C till den är krispig och gyllenbrun.
-
Krämig rotselleri med Vesterhavsost
- Skala och tärna sellerin och koka i vatten, Knorr Grönsaksbuljong, lågsalt, Ekologisk och grädde tills den är mjuk.
- Sila bort vätskan, mixa med ost och smör.
- Smaka av med salt.
-
Kycklingsky med rostad vitlök
- Hacka löken och fräs med hälften av Knorr Professional Vitlök kryddpuré och all timjan i smör. Tillsätt vinäger och Knorr Professional Kycklingfond och koka tills smaken är koncentrerad.
- Rosta resten av Knorr Professional Vitlök kryddpuré i ugnen.
- Slå på vinägerskyn och låt sjuda försiktigt i 30 min. Späd eventuellt med vatten så att skyn inte blir för tjock.
- Smaka av med citronsaft innan servering.
- Lägg rotsellerin i en form tillsammans med kräm och kyckling. Täck med endiv, svarvad rotselleri och råhyvlad blekselleri samt färsk dragon.
- Riv osten och spräck såsen med dragonolja.