I det etiopiska köket serveras ofta wat, en tjock gryta med massor av hackad lök som grund. I vårt recept använder vi kyckling, doro, i grytan. Den serveras på injera, en sorts pannkakor bakade på fermenterat teffmjöl. Vårt recept innehåller istället öl och jäst för att få till syrligheten.

Ingredienser
Gör Doro Wat - kycklinggryta
-
Kyckling, lår 1.6 kg
-
Salt, havs 8.0 g
-
Svartpeppar, malen 2.0 g
-
Vårlök, skivad 500.0 g
-
Rapsolja 15.0 g
-
SLOTTS Tomatpuré 15.0 g
-
Brun farin 10.0 g
-
Vatten 1250.0 ml
-
KNORR Kycklingfond, koncentrerad 6 x 1L, Utgår v 5 2017, Ersätts av 49026101 30.0 g
-
KNORR Oxfond, koncentrerad 6 x 1L, Utgår v 5 2017, Ersätts av 29027701 15.0 g
-
Salt och peppar
Injera
-
Jäst, färsk 15.0 g
-
Öl 50.0 ml
-
Salt(1) 20.0 g
-
Kornmjöl 250.0 g
Förberedelser
-
Gör Doro Wat - kycklinggryta
- Krydda kycklingen med salt och peppar. Pudra över ett tunt lager MAIZENA majsstärkelse. Bryn kycklingen till fin färg.
- Hetta upp oljan, sänk till låg värme och smält löken långsamt under omrörning, ca 10 minuter. Tillsätt SLOTTS Tomatpuré, Knorr PROFESSIONAL Kryddpuré och socker och låt löken karamellisera i blandningen.
- Häll på vatten, Knorr Kycklingbuljong och Knorr Oxfond. Tillsätt kycklingen och koka upp. Sänk värmen tilllåg och låt sjuda tills kycklingen är klar.
- Spä eventuellt med lite mer vatten. Smaka av och justera kryddningen med salt och peppar.
-
Injera
- Blanda samman vatten, öl och salt.
- Rör ut jästen i lite av vätskan. Tillsätt resten av vätskan och vispa sedan ner mjölet, lite i taget.
- Låt smeten jäsa på varm plats i minst 30 minuter, eller över natten.
- Stek tunna pannkakor.
-
Till servering
- Servera kycklinggrytan med pannkakan, som används att ta upp grytan med istället för bestick.