Doro Wat - Etiopisk kycklinggryta
I det etiopiska köket serveras ofta wat, en tjock gryta med massor av hackad lök som grund. I vårt recept använder vi kyckling, doro, i grytan. Den serveras på injera, en sorts pannkakor bakade på fermenterat teffmjöl. Vårt recept innehåller istället öl och jäst för att få till syrligheten.

Ingredienser
Doro Wat - Etiopisk kycklinggryta
Beräkna priset för denna maträtt:
Antal portioner
−
+
Pris för maträtten på menyn
Totalkostnad för ingredienserna
kr0.0
Kostnad för en portion
Kostnad för ingredienser (%)
Ingrediensetikett
Namn
Pris i SEK
Mängd
% Matkostnad för delen
Totala kostnader
Gör Doro Wat - kycklinggryta
Kyckling, lår
/kg
1.6 kg
0%
Salt, havs
/g
8.0 g
0%
Svartpeppar
/g
2.0 g
0%
Vårlök, skivad
/g
500.0 g
0%
Rapsolja
/g
15.0 g
0%
SLOTTS Tomatpuré
/g
15.0 g
0%
Knorr Professional Rökt Chili kryddpuré 2 x 0,75 kg
/g
10.0 g
0%

Knorr Professional Paprika kryddpuré 2 x 0,75 kg
/g
20.0 g
0%

Knorr Professional Vitlök kryddpuré 2 x 0,75 kg
/g
5.0 g
0%

Brun farin
/g
10.0 g
0%
Vatten
/ml
1250.0 ml
0%
Knorr Kycklingfond, koncentrerad 6 x 1L
/g
30.0 g
0%

Salt och peppar
/g
0.0 g
0%
Injera
Jäst, färsk
/g
15.0 g
0%
Öl
/ml
50.0 ml
0%
Salt(1)
/g
20.0 g
0%
Kornmjöl
/g
250.0 g
0%
Namn på ingrediens
/
Friskrivningsklausul: Angivna priser är bara en indikation, baserade på marknadens grossister. Priser går upp och ner beroende på säsong och tillgång. UFS kan inte på något vis hållas ansvarig för några avvikelser från verkligheten.
Gör Doro Wat - kycklinggryta
-
Kyckling, lår 1.6 kg
-
Salt, havs 8.0 g
-
Svartpeppar 2.0 g
-
Vårlök, skivad 500.0 g
-
Rapsolja 15.0 g
-
SLOTTS Tomatpuré 15.0 g
-
Brun farin 10.0 g
-
Vatten 1250.0 ml
-
Salt och peppar
Injera
-
Jäst, färsk 15.0 g
-
Öl 50.0 ml
-
Salt(1) 20.0 g
-
Kornmjöl 250.0 g
Förberedelser
-
Gör Doro Wat - kycklinggryta
- Krydda kycklingen med salt och peppar. Pudra över ett tunt lager MAIZENA majsstärkelse. Bryn kycklingen till fin färg.
- Hetta upp oljan, sänk till låg värme och smält löken långsamt under omrörning, ca 10 minuter. Tillsätt SLOTTS Tomatpuré, Knorr PROFESSIONAL Kryddpuré och socker och låt löken karamellisera i blandningen.
- Häll på vatten, Knorr Kycklingbuljong och Knorr Oxfond. Tillsätt kycklingen och koka upp. Sänk värmen tilllåg och låt sjuda tills kycklingen är klar.
- Spä eventuellt med lite mer vatten. Smaka av och justera kryddningen med salt och peppar.
-
Injera
- Blanda samman vatten, öl och salt.
- Rör ut jästen i lite av vätskan. Tillsätt resten av vätskan och vispa sedan ner mjölet, lite i taget.
- Låt smeten jäsa på varm plats i minst 30 minuter, eller över natten.
- Stek tunna pannkakor.
-
Till servering
- Servera kycklinggrytan med pannkakan, som används att ta upp grytan med istället för bestick.