Chokladdröm för veganer
En ljuvligt god och saftig chokladsockerkaka utan mjölk, smör eller ägg som kallades för depressionkaka eller krigskaka på 1930-talet. Så varför vinäger i kakan kan man undra? Svaret kommer här: När bikarbonat och vinäger kombineras och reagerar så bildas koldioxid som i sin tur gör att den expanderar.

Ingredienser
Chokladdröm för veganer
Beräkna priset för denna maträtt:
Antal portioner
−
+
Pris för maträtten på menyn
Totalkostnad för ingredienserna
kr0.0
Kostnad för en portion
Kostnad för ingredienser (%)
Ingrediensetikett
Namn
Pris i SEK
Mängd
% Matkostnad för delen
Totala kostnader
Metod
Vetemjöl
/g
260.0 g
0%
Socker, ljust muscovado
/g
225.0 g
0%
Kakaopulver
/g
40.0 g
0%
Bikarbonat
/g
8.0 g
0%
MAILLE Vitvinsvinäger - flaska, 6x500 ml
/g
15.0 g
0%

Svaveldioxid och sulfit och produkter därav: Ja
Rapsolja
/ml
80.0 ml
0%
Vatten
/ml
250.0 ml
0%
Vaniljsocker
/g
3.0 g
0%
Salt
/g
3.0 g
0%
Choklad topping
100g Vegan Margarin
/
0.0
0%
Kakaopulver
/g
40.0 g
0%
Socker, florsocker
/g
500.0 g
0%
Kaffe, espresso
/ml
50.0 ml
0%
Namn på ingrediens
/
Friskrivningsklausul: Angivna priser är bara en indikation, baserade på marknadens grossister. Priser går upp och ner beroende på säsong och tillgång. UFS kan inte på något vis hållas ansvarig för några avvikelser från verkligheten.
Metod
-
Vetemjöl 260.0 g
-
Socker, ljust muscovado 225.0 g
-
Kakaopulver 40.0 g
-
Bikarbonat 8.0 g
-
Rapsolja 80.0 ml
-
Vatten 250.0 ml
-
Vaniljsocker 3.0 g
-
Salt 3.0 g
Choklad topping
-
100g Vegan Margarin
-
Kakaopulver 40.0 g
-
Socker, florsocker 500.0 g
-
Kaffe, espresso 50.0 ml
Förberedelser
-
Metod
- Blanda samman mjöl, socker, kakao, salt, vaniljsocker och bikarbonat.
- Separat, blanda samman MAILLE Vitvinsvinäger, olja och vatten.
- Blanda vått och tort till en jämn smet.
- Smörj och en kakform och häll i smeten.
- Baka vid 175 grader i 28-30 minuter tills stickan är ren.
- Låt kakan svalan.
-
Choklad topping
- Rör smält margarin med kakao.
- På låg hastighet: vispa samman chokladmix med florsocker, vatten och vaniljextrakt.
- Öka hastigheten och vispa blandningen i 5 minuter tills den är jämn och krämig.