Chokladdröm för veganer
En ljuvligt god och saftig chokladsockerkaka utan mjölk, smör eller ägg som kallades för depressionkaka eller krigskaka på 1930-talet. Så varför vinäger i kakan kan man undra? Svaret kommer här: När bikarbonat och vinäger kombineras och reagerar så bildas koldioxid som i sin tur gör att den expanderar.

Ingredienser
Metod
-
Vetemjöl 260.0 g
-
Socker, ljust muscovado 225.0 g
-
Kakaopulver 40.0 g
-
Bikarbonat 8.0 g
-
Rapsolja 80.0 ml
-
Vatten 250.0 ml
-
Vaniljsocker 3.0 g
-
Salt 3.0 g
Choklad topping
-
100g Vegan Margarin
-
Kakaopulver 40.0 g
-
Socker, florsocker 500.0 g
-
Kaffe, espresso 50.0 ml
Förberedelser
-
Metod
- Blanda samman mjöl, socker, kakao, salt, vaniljsocker och bikarbonat.
- Separat, blanda samman MAILLE Vitvinsvinäger, olja och vatten.
- Blanda vått och tort till en jämn smet.
- Smörj och en kakform och häll i smeten.
- Baka vid 175 grader i 28-30 minuter tills stickan är ren.
- Låt kakan svalan.
-
Choklad topping
- Rör smält margarin med kakao.
- På låg hastighet: vispa samman chokladmix med florsocker, vatten och vaniljextrakt.
- Öka hastigheten och vispa blandningen i 5 minuter tills den är jämn och krämig.