Tarte tatin, vaniljsemifreddo och saltkaramell med vinäger
Härlig söt karamelliserad fransk äpple tarte tillsammans med krämig glass blir det perfekta avslutet på en god middag.

Ingredienser
Vaniljsemifreddo
-
Mjölk 5.0 dl
-
Grädde 35% (vispgrädde) (2) 5.0 dl
-
Ägg 4.0 stk
-
Socker 120.0 g
Saltkaramell med vinäger
-
Socker 500.0 g
-
Grädde 35% (vispgrädde) (2) 500.0 g
-
Salt
Tarte tatin
-
Äpple, rött sött 1.0 stk
-
Smördeg
-
Saltkaramell
Förberedelser
-
Vaniljsemifreddo
- Blanda dessertingrediensen med mjölken. Tillsätt grädden. Värm socker- och äggskummet över ett vattenbad till 84 grader. Låt det svalna. Vänd försiktigt ner socker- och äggskummet i vaniljsåsen. Frys till -14 grader.
- Tips: kör semifreddon i en mixer tills den är fluffig innan du serverar den.
-
Saltkaramell med vinäger
- Värm sockret i en tjockbottnad kastrull tills det blir mörkbrunt. Tillsätt grädden under omrörning med en visp. Tillsätt vinäger. Koka upp lite och smaka av med salt.
-
Tarte tatin
- Skala ett äpple och riv det. Dela upp det rivna äpplet i åtta portioner. Tillsätt rikligt med karamell i botten av kastrullen. Lägg äppelskivorna på botten. Lägg smördegen ovanpå äpplena så att degen når kanten av kastrullen på alla sidor. Värm din tatin tills äpplena är karamelliserade. Grädda i ugnen vid 200 grader i 10 minuter.