Apelsintarte med crème brûlée, chokladmousse och apelsin marinerad i vanilj
Apelsin crème brûlée-tarte på söt mördegsbotten och krispig karamellbrûlée topp med fluffigt choklad tillbehör…Himmelriket vid första tuggan.

Ingredienser
Pajbotten
-
Smör 120.0 g
-
Mandelmjöl 30.0 g
-
Socker, florsocker 90.0 g
-
Ägg 1.0 stk
-
Vetemjöl 235.0 g
Crème brûlée
-
Apelsin, skal av 2.0 st
-
Mjölk 4.5 dl
-
Grädde 35% (vispgrädde) (2) 5.0 dl
Marinerade apelsiner
-
Apelsiner 5.0 st
-
Vaniljstång 2.0 st
-
Cointreau (apelsinlikör) 60.0 ml
-
Socker 50.0 g
Kramelliserad apelsin
-
Apelsin 3.0 st
-
Socker, rör 40.0 g
Chokladmousse
-
Mjölk 1.0 dl
Förberedelser
-
Pajbotten
- Blanda det smälta smöret med mandelmjöl, florsocker och 175 g mjöl. Rör ner ägget. Tillsätt resten av mjölet. Tryck ut degen i en kakform. Gör hål i botten med en gaffel. Lägg någon slags vikt på kakan. Grädda i 10 minuter i 160 grader. Ta bort vikten och grädda i ytterligare 10 minuter. Låt det svalna.
-
Crème brûlée
- Blanda dessertingrediensen med en liten mängd mjölk. Värm resten av mjölken, apelsinjuicen och skalen. Låt mjölken ta smak av apelsinskalen och ta sedan bort skalen. Tillsätt mjölk-dessertblandningen i kastrullen. Värm tills det kokar. Tillsätt grädden och låt sjuda i cirka två minuter under ständig omrörning. Häll massan över kakan. Låt svalna i minst 6 timmar.
-
Marinerade apelsiner
- Skala apelsinerna med kniv. Skär apelsinen i bitar. Pressa ur saften. Koka upp apelsinjuice, vaniljstång, vaniljfrön, likör och socker. Låt det svalna. Blanda såsen med apelsinbitarna.
-
Kramelliserad apelsin
- Skala apelsinen med kniv och skär apelsinen i tunna skivor. Fördela apelsinerna på en bakplåt och strö över socker. Grädda i 185 graders ugnsvärme i 20 minuter.
-
Chokladmousse
- Blanda dessertingrediensen med den kalla mjölken. Blanda först med en elvisp i 2 minuter på låg hastighet och sedan i 5 minuter på hög hastighet. Låt vila i en timme. Lägg i en spritspåse.