Menu

Den gigantiska sydamerikanska kontinenten ruvar på många receptskatter som fortfarande väntar på att upptäckas. Ekonomisk och lättlagad mat som smakar hett och mycket och som oftast baserar sig på råvaror som vi är väl förtrogna med här hemma.

 

Det peruanska köket är vid det här laget den kulinariska världens sämst bevarade hemlighet och finns faktiskt med i Guinness rekordbok som det kök som har den största mångfalden av traditionella rätter i världen. Resten av de sydamerikanska ländernas matkulturer är ännu inte lika välkända utanför kontinentens gränser, vilket vi gärna vill ändra på. För här blandas spanska, portugisiska och afrikanska influenser med inhemska, indianska traditioner och resulterar i en närmast oändlig rad rätter som både är ekonomiska och enkla att laga. Och som smakar hett och mycket

 

 

 

Den gamla världen möter den nya

Långt innan européerna kom till Sydamerika, odlade de inhemska befolkningarna en otrolig mängd olika grödor. Många av de råvaror som vi idag tar för givet kommer också ursprungligen från Sydamerika: potatis, majs, tomater, chili, kakao, avokado, jordnötter m.m. När européerna anlände i sin jakt på guld och erövringar, tog de med kycklingar, grisar, kor, citrus, vete m.m. Så småningom smälte de två kontinenternas kök ihop till den mix av europeisk och indiansk mat som vi idag ser över stora delar av Sydamerika.

Tag med på til Brasilien

00:00

En längtan efter det ursprungliga

En del traditionella, ursprungliga rätter blev aldrig inkorporerade i det nya köket, men levde vidare hos ursprungsbefolkningen i avlägsna regioner. Dessa rätter har på senare år fått en renässans och dyker allt oftare upp på trendiga restauranger där man serverar sofistikerade versioner av recept som baserar sig på gamla råvaror som alpackakött, korn som quinoa och kiwicha eller rotfrukter som cassava och maca. Om du ännu inte har upptäckt hur mycket det svänger om det sydamerikanska köket så har du mycket roligt framför dig.

Ladda hem våra recept från det sydamerikanska köket

Ladda hem våra recept från det sydamerikanska köket

Around the world in 80 dishes - Sydamerika folder

Ladda ner
Produkter
Recept
Favoriter
Meny