Menu

Vårt stora intresse för mat från Mellanöstern går inte att ta fel på. Vi äter allt mer hummus, tahini, falafel, bulgur och baba ganoush för varje år som går. Och varför inte, när Mellanösterns mat är enkel att laga, smakrik och dessutom bra både ur hälso- och klimatsynpunkt!

Maten från Mellanöstern är färgstark och smakrik snarare än stark. Inte undra på att så många svenskar tagit den till sitt hjärta. Detta gäller förresten inte bara i Sverige. Faktum är att Mellanösterns kök anses vara det som växer snabbast av alla våra stora ”världskök”.

Ett av världens äldsta

Mellanöstern har alltid varit platsen där människor från Europa, Asien och Afrika korsat vägar och utbytt erfarenheter och varor. Detta har naturligtvis satt sina spår i köken. Mongolerna tog med sig dumplings, indiska handelsmän kom med kryddor som vitlök, gurkmeja och kummin, afrikanska resenärer introducerade okra, och tomater anlände från den nya världen på andra sidan Atlanten. Och även om länderna i Mellanöstern idag har olika uppfattningar i många frågor, så förenas de i form av en i stora stycken gemensam matkultur. Ingredienser som olivolja och oliver, sesamfrön, kikärter, mynta, honung, pitabröd och mycket annat, används över hela Mellanöstern och ”tillhör” inte någon särskild kultur. Man skulle kunna säga att Mellanösterns kök av idag är en skön blandning av influenser från framförallt arabiska, iranska, israeliska, kurdiska och turkiska mattraditioner.

 

 

En lång tradition av gästfrihet

Trots de ibland svåruttalade receptnamnen är många av Mellanösterns rätter mycket enkla att laga, vilket gör att det går att tillreda mycket mat på relativt kort tid. Detta är något som man länge tagit fasta på i den här delen av världen, där gästfrihet är en dygd och besökare ofta möts av bord fulla av mängder av små och stora rätter.

 

Klimatsmart mat

Fler och fler svenskar, inte minst unga människor, väljer idag att äta mer vegetarisk mat. Många av Mellanösterns mest kända rätter som t.ex. hummus, falafel och baba ganoush är helt vegetariska och även regionens kötträtter innehåller mycket grönsaker, vilket gör dem bra ur såväl hälso- som klimatsynpunkt. En annan stor fördel är att recepten i många fall är flexibla: det går ofta att byta ut ingredienser mot sådana som råkar finnas till hands för tillfället. Till exempel kan get (som ingår i många traditionella recept) bytas mot lamm eller biff eller helt enkelt utelämnas för få en helt vegetarisk rätt.

Ladda hem våra recept från Mellanösterns kök

Ladda hem våra recept från Mellanösterns kök

Around the world in 80 dishes - Mellanöstern folder

Ladda ner
Produkter
Recept
Favoriter
Meny