Menu

Det nordamerikanska köket förknippas ofta med skräpmat, men ingen annan kontinent har välkomnat så många immigranter och resultatet har blivit ett kök med influenser från världens alla hörn. Det ”nya amerikanska köket” handlar mycket om att återupptäcka traditionella tillagningsmetoder.

 

Säg amerikansk mat till någon och de kommer troligen att tänka på snabbmat. Och ja, det går att få en cheeseburgare, taco eller pizzaslice oavsett var man befinner sig eller tid på dygnet. Men det lagas även oerhört mycket annat på den nordamerikanska kontinenten. Inte minst de senaste decennierna då kockarna börjat använda mer färska ingredienser och återintroducerat mycket av det hantverkskunnande som gick förlorat under framväxten av snabbmatskulturen.

En ung nation

I jämförelse med de andra köken vi tittat närmare på under vår jorden-runt-resa, är det amerikanska köket relativt ungt. Till exempel publicerades den första amerikanska kokboken så sent som 1796. Idag är också det amerikanska köket kanske det mest eklektiska av alla de stora köken. Detta är ett resultat av att den nordamerikanska kontinenten till övervägande del befolkas av relativt nyanlända immigranter. I avsaknad av en etablerad och stark ”amerikansk” matkultur att anpassa sig till, behöll många av dessa immigrantgrupper de mattraditioner det tog med sig från hemlandet. Det är del av förklaringen till att det går att äta 100 % autentisk mat från i stort sett alla jordens länder när man besöker den nordamerikanska kontinenten.

 

 

 

 

Det ”nygamla” amerikanska köket

Till skillnad mot i Norden, där vi under senare tid börjat använda nya och experimentella sätt att tillaga klassiska rätter, har det amerikanska köket till stora delar rört sig i motsatt riktning. Det ”nya amerikanska köket” handlar mycket om att återupptäcka traditionella och hantverksmässiga tillagningsmetoder. Denna utveckling, som ibland avfärdas som ett hipster-fenomen, kan kanske ses som en reaktion mot det faktum att Nordamerika länge ledde utvecklingen mot allt mer industriellt framställda livsmedel.

 

Typiskt nordamerikanskt?

Om man gör sig besväret att leta bortom de multinationella matkedjornas fasader, är det idag faktiskt svårt att tala om ”typiskt amerikansk mat” eller ”typiskt nordamerikanska ingredienser” – så varierat är det nordamerikanska köket, även om kärleken till kött och rikliga mängder av kolhydrater i form av potatis, bröd och socker är fortsatt stark bland stora delar av befolkningen.

 

Around the world in 80 dishes - Nordamerika

00:26

Ladda hem våra recept från det nordamerikanska köket

Ladda hem våra recept från det nordamerikanska köket

Around the world in 80 dishes - Nordamerika folder

Ladda ner foldern här

Hooked på nordamerikansk mat?
Klicka här för fler inspirerande recept

Produkter
Recept
Favoriter
Meny