Menu

Med tanke på att Afrika är vår näst största världsdel är det förvånande att vi inte äter mer afrikansk mat här i Norden. Om vi bortser från Nordafrika, vars mat påminner mycket om maten i Mellanöstern, så är det få recept från den afrikanska kontinenten som letat sig hit. Tillåt oss att ändra på detta!

 

Afrika är inte bara mänsklighetens vagga, det var även här som vi människor introducerade ett helt nytt kulinariskt koncept för ca 500 000 år sedan: varm mat. Forskarna tror att någon helt enkelt tappade ett köttstycke i lägerelden och upptäckte att köttet blev lättare att tugga och smakade bättre. Det afrikanska köket är därmed det äldsta på jorden. Så varför äter vi så lite afrikansk mat här i Sverige? Följ med oss när vi återupptäcker afrikansk matlagning.

 

Oöverträffad mångfald

I Afrikas 55 länder talas mer än 800 språk. Lägg sedan till att kontinenten är lika stor som USA, Kina och större delen av Europa tillsammans, så blir det enklare att förstå varför det finns så enormt många olika maträtter att välja på. Det afrikanska köket har heller inte förändrats lika mycket av kolonialmakternas intåg som i t.ex. Sydamerika och uppvisar en mycket stor lokal variation. Ibland räcker det med att färdas över en flod för att maten ska smaka helt annorlunda.

 

Fyra huvudregioner

Trots den stora lokala variationen kan man dela in det afrikanska köket i fyra huvudregioner. Köket i norra Afrika, eller norr om Sahara, påminner mycket om det i Mellanöstern. Lamm är det dominerande proteinet och couscous och olika former av tagine (grytor), dominerar på borden. I västra Afrika, som utgörs av sjutton länder, ligger betoningen på stärkelserik mat som ofta serveras till kryddstarka stuvningar lagade på fisk, kyckling eller bush meat. Även i de östra delarna av Afrika äter man mycket stärkelserik mat, t.ex. i form av rotfrukter eller majs- eller hirsgröt, som kompletteras med mindre mängder av protein. Köttgrytor och aromatiska curryrätter är oftast reserverade för fester och högtider. Boskap är ett tecken på rikedom varför man hellre äter mjölken (och ibland blodet) från korna än att slakta dem. Köket i södra Afrika kallas ibland för ”regnbågsköket” och är en fantastisk blandning av inhemsk, europeisk och asiatisk matlagning. Grillat och torkat kött, syrad mjölk och öl tillhör de mest tongivande produkterna. En sak är i alla fall säker: jättekontinenten Afrika erbjuder något för alla smaker.

 

Marocko video

Marocko

01:03

Tunisien video

MarockoDescription

01:03

Sydafrika video

Sydafrika

01:01

Ladda hem våra recept från det afrikanska köket

Ladda hem våra recept från det afrikanska köket

Around the world in 80 dishes - Afrika folder

Ladda ner folder här

Får du inte nog av afrikanska smaker?
Klicka här för fler inspirerande recept.

Produkter
Recept
Favoriter
Meny