Menu

Mer än hälften av jordens befolkning bor i Asien. Det är med andra ord inte underligt att det asiatiska köket bjuder på en enorm variation i form av ingredienser och smaker. Några av länderna i Asien tillhör just nu de allra mest populära och bjuder på mängder av fräscha rätter.

Sverige fick sin första asiatiska restaurang 1959 och sedan dess har vår kärleksaffär med det asiatiska köket vuxit sig allt starkare för varje år. När charterturismen till Asien kom igång på allvar under 80-talet blev asiatiska rätter plötsligt vardagsmat även här hemma – även om recepten, ingredienserna och kunnandet kring asiatisk mat lämnade en del i övrigt att önska. Men idag finns det inte längre några ursäkter!

 

Tre huvudregioner

Gemensamt för det asiatiska kökets tre huvudregioner är användningen av ris, vitlök, ingefära, chili och naturligtvis mängder av olika och lokala kryddblandningar. Sojasåsen dominerar stort i nordöst men ersätts ofta av fisksås i sydöst. Här använder man även mycket galangal och citrongräs. Intressant i sammanhanget är att chilin (och alla andra sorters peppar) som vi så intimt förknippar med asiatisk mat, ursprungligen kommer från Sydamerika och introducerades i Asien först under 1500-talet. Det finns även forskare som menar att fisksås är en romersk uppfinning, vilket alltså skulle innebära att två av Asiens mest använda ingredienser kommer utifrån.

Asiatisk storkök

 

Tillagningsmetoder

En av de riktigt stora fördelarna med asiatisk mat, förutom att den är mycket enkel att laga, är att den ofta beskrivs som förhållandevis hälsosam. Detta beror naturligtvis mycket på att ingredienserna ofta är magra, men även tillagningsmetoderna är viktiga i sammanhanget. Mycket mat ångas i stället för att kokas. Det gör att råvarorna behåller sina vitaminer och smakämnen bättre. Kyckling och nötkött friteras lätt i fett eller olja vilket gör maten mindre fet. Och på många ställen, t.ex. i Japan, äts en del mat helt rå, inte minst fisk i form av sushi. Många forskare tror att detta har ett samband med det faktum att många japaner uppnår så hög ålder. En anledning så god som någon att prova asiatiska tillagningsmetoder även i våra svenska kök.

Röd Curry Hack

00:51

Ladda hem våra recept från det asiatiska köket

Ladda hem våra recept från det asiatiska köket

Around the World in 80 Dishes - Asian folder

Ladda ner foldern här
Produkter
Recept
Favoriter
Meny