Menu

Vi vill gärna inspirera dig till att laga ny och spännande mat från världens alla hörn. Samtidigt är hållbarhet alltid vägledande för oss. Så frågan är om det går att laga ”world-food” och ändå bidra till en mer hållbar utveckling? Svaret är definitivt ja. Det handlar i stor utsträckning om vilka ingredienser och råvaror du väljer.

 

Råvaror i säsong

Att välja råvaror som är i säsong är kanske det mest effektiva sättet för dig som arbetar professionellt med mat att bidra till en mer hållbar utveckling. Fördelarna är många:

  • Miljön – råvaror i säsong, framförallt de som odlas eller föds upp utomhus, kräver mindre energi och bekämpningsmedel.
  • Smaken – grönsaker och frukt som tillåts mogna ordentligt i naturligt solljus ger mer smak och dessutom högst näringsinnehåll.
  • Priset – under skörde- eller slaktperioden är tillgången på de flesta råvaror som störst och därför också snällare mot din plånbok.

 

Klimsmarta recept

Många av våra ”world-food”-recept är CO2-beräknade och många är vegetariska, vilket generellt sett ger upphov till lägre koldioxidutsläpp än mat som innehåller mycket animaliska proteiner. Klimatsmart mat har två stora fördelar. Den första är att den ger upphov till lägre utsläpp av växthusgaser eftersom den bygger på recept där miljöbelastande ingredienser har ersatts av sådana som är bättre för miljön. Den andra är att den blir mer och mer populär. Med vår CO2-kalkylator kan du enkelt klimatanpassa dina egna favoritrecept.

Vi har bestämt oss

Vi har beslutat oss för att gå i spetsen för en mer hållbar mathållning. Och verklig hållbarhet handlar om mycket mer än bara att skona miljön. På vår hållbarhetssida kan du läsa mer om några av våra hållbarhetsinitiativ och få fler goda råd om vad du kan göra för att bidra till ett mer hållbart samhälle.

Vill du veta mer om Unilevers hållbarhetsarbete? Klicka här.

Produkter
Recept
Favoriter
Meny