Menu

Det är lätt att glömma, men vi behöver inte färdas särskilt långt för att hitta nya kulinariska influenser. Det var utgångspunkten när vi sände ut våra kockar på lite ”island-hopping” för att hitta det mest spännande i matväg från våra natursköna, nordiska övärldar.

 

År 2004 träffades tolv kockar från Danmark, Norge, Sverige, Finland, Åland, Island, Grönland och Färöarna för att skriva ett manifest för det Nya nordiska köket. Resultatet blev en hyllning till det som gör vår nordiska mat så speciell – de naturliga råvarorna från skog och mark, grödor och djur från ett allt mer hållbart jordbruk och fisk och skaldjur från våra rena och kalla vatten. Det dröjde inte länge förrän de nordiska restauranger som anammade det nya synsättet slog sig fram bland världens främsta. Men kanske hamnade fokus mest på Skandinaviens fastland och mindre på Nordens öar. Något vi tänkte försöka råda bot på nu.

 

 

Öar i strömmen

För inte så hemskt länge sedan var det inte lika enkelt som idag att hoppa ombord på en båt till fastlandet för att proviantera. Istället fick öbor förlita sig på vad de lokala omgivningarna kunde erbjuda. Och med tanke på de långa vintrarna i Norden blev man experter på att röka, torka, marinera, syra och på andra sätt se till att råvarorna höll sig längre. Något som också gav maten en säregen och delikat smak. Utan ständiga influenser från fastlandet, utvecklade sig öarnas kök åt olika håll. Och om vi talar om något mer avlägsna öar som Färöarna, Island och Grönland så hittar vi distinkta matkulturer som bjuder på många spännande maträtter som vi fastlänningar normalt sett inte hittar på våra bord.

Stora lokala variationer

En gemensam faktor för alla öarnas kök är naturligtvis fisk och skaldjur, som blir extra smakrika eftersom de växer sakta i våra svala vatten. På Grönland använder man sig även av valkött, vilket vi knappast ser i köttdiskarna här i Sverige. En annan råvara som används mycket på alla våra nordiska öar är lamm och får. Tillagningsmetoderna skiljer sig dock åt. Till exempel präglas köket på Svalbard av närheten till Ryssland medan det rustika åländska köket är känt för sin enkelhet. På Bornholm finns ett kulturarv och hantverksskicklighet, där gamla traditioner har sin naturliga plats. Våra svenska öar, Öland och Gotland, skiljer sig delvis genom det mildare klimatet som gjort dem mycket bördiga och möjliggjort odling av bl.a. bruna bönor (Öland) och till och med tryffel (Gotland). Söker du ny inspiration finns den med andra ord på närmare håll än du kanske trott.

Around the world in 80 dishes - Färöarna

03:29

Ladda hem våra recept från de nordiska öarnas kök

Ladda hem våra recept från de nordiska öarnas kök

Around the world in 80 dishes - Nordiska öarnas kök

Ladda ner
Produkter
Recept
Favoriter
Meny