Falafel
Falafel är en vegetarisk favorit som allt fler svenskar börjat upptäcka. Den består av friterade bollar, oftast gjorda på malda kikärter. Ursprungsreceptet kan vara indiskt, eller komma från Egypten och rätten tameya, som är gjord på bondbönor. Falafel är populär i hela Mellanöstern och i Egypten har McDonalds serverat ”McFalafel”.

Ingredienser
Falafel
-
Kikärtor, kokta i avrunnen vikt! 460 g
-
Lök, tärnad 50 g
-
Persilja, hackad 6 g
-
Koriander, färsk hackad 6 g
-
Spiskummin malen 12 g
-
Vatten 15 g
-
Bakpulver 5 g
-
Sesamfrön, svarta 34 g
-
Citron, juice färskpressad 5 g
-
Salt(1) 18 g
-
Svartpeppar malen 3 g
Förberedelser
-
Falafel
- Blanda samman alla ingredienser i en matberedare och mixa till en slät smet.
- Forma bollar och fritera i olja, 160° tills bollarna fått fin färg.
- Servera falaflarna nyfriterade.
-
Tips
- Vill du ha en färs som inte är så fin, mal kikärterna genom köttkvarnens fina skiva istället för att mixa.