Vinterkärlek med äpple, hallon och vanilj
På alla hjärtans dag finns det alltid plats för rosa moln och något lite extra. I denna drömdessert förenas luftig sockerkaksbotten med hemkokt syrligt äppelmos och fluffig vaniljvisp, solig smulkrisp och frostiga hallon. Samtliga moment går utmärkt att bereda i förväg!

Ingredienser
Smulkrisp (crumble)
-
Havremjöl, glutenfritt 75.0 g
-
Solrosfrön 75.0 g
-
Socker 50.0 g
-
Salt 2.0 g
-
Smör 75.0 g
Vaniljvisp
-
Mjölk 5.0 dl
-
Grädde 35% (vispgrädde) (2) 5.0 dl
Äppelmos
-
Äpplen, skalade och grovt tärnade 1.5 kg
-
Vatten 1.0 dl
-
Socker 100.0 g
-
Vaniljsocker 6.0 g
Sockerkaksbotten
-
Vetemjöl 60.0 g
-
Socker 100.0 g
-
Bakpulver 2.0 g
-
Ägg 4.0 stk
Vid servering
-
Hallon, frusna 200.0 g
-
Röd oxalis
Förberedelser
-
Smulkrisp (crumble)
- Sätt ugnen på 160 grader.
- Mixa solrosfröna grovt och blanda med mjöl, socker, salt och smör till en smulig massa. Stjälp upp på plåt och baka av i ugn i 15 minuter. Ta ut och låt svalna. Förvara torrt!
-
Vaniljvisp
- Vispa samman den kalla mjölken med vaniljsåspulvret. Låt krämen svälla i minst 1 timme.
- Vispa grädden tjock. Vänd samman vaniljkräm och vispad grädde (kan göras dagen före)
-
Äppelmos
- Koka upp äpplen med vatten på svag värme. Rör om då och då. Sjud långsamt tills äpplena börjar mjukna.
- Tillsätt socker och vanilj och koka upp igen.
- Ställ kallt och håll kylt fram till servering.
-
Sockerkaksbotten
- Vispa ägg och socker ljust och luftigt. Blanda ihop mjöl, MAIZENA Majsstärkelse och bakpulver och sikta ner blandningen i smeten.
- Täck ett GN-bläck med bakplåtspapper och bred ut smeten. Baka av vid 165 grader i 15-20 minuter beroende på ugn.
- Låt botten svalna (går att frysa).
-
Vid servering
- Toppa sockerkaksbottnen med 1. äppelmos 2. Vaniljvisp och 3. Smulkrisp. Garnera med frysta hallon och Röd Oxalis.