Vinterkärlek med äpple, hallon och vanilj
På alla hjärtans dag finns det alltid plats för rosa moln och något lite extra. I denna drömdessert förenas luftig sockerkaksbotten med hemkokt syrligt äppelmos och fluffig vaniljvisp, solig smulkrisp och frostiga hallon. Samtliga moment går utmärkt att bereda i förväg!

Ingredienser
Vinterkärlek med äpple, hallon och vanilj
Beräkna priset för denna maträtt:
Antal portioner
−
+
Pris för maträtten på menyn
Totalkostnad för ingredienserna
kr0.0
Kostnad för en portion
Kostnad för ingredienser (%)
Ingrediensetikett
Namn
Pris i SEK
Mängd
% Matkostnad för delen
Totala kostnader
Smulkrisp (crumble)
Havremjöl, glutenfritt
/g
75.0 g
0%
Solrosfrön
/g
75.0 g
0%
Socker
/g
50.0 g
0%
Salt
/g
2.0 g
0%
Smör
/g
75.0 g
0%
Vaniljvisp
CARTE D'OR Vaniljsås, Gammaldags 1 x 1,6 kg
/g
100.0 g
0%

Sojabönor och produkter därav: *
Spannmål som innehåller gluten och produkter därav: *
Mjölk
/dl
5.0 dl
0%
Grädde 35% (vispgrädde) (2)
/dl
5.0 dl
0%
Äppelmos
Äpplen, skalade och grovt tärnade
/kg
1.5 kg
0%
Vatten
/dl
1.0 dl
0%
Socker
/g
100.0 g
0%
Vaniljsocker
/g
6.0 g
0%
Sockerkaksbotten
Vetemjöl
/g
60.0 g
0%
Socker
/g
100.0 g
0%
Bakpulver
/g
2.0 g
0%
Ägg
/stk
4.0 stk
0%
Vid servering
Hallon, frusna
/g
200.0 g
0%
Röd oxalis
/g
0.0 g
0%
Namn på ingrediens
/
Friskrivningsklausul: Angivna priser är bara en indikation, baserade på marknadens grossister. Priser går upp och ner beroende på säsong och tillgång. UFS kan inte på något vis hållas ansvarig för några avvikelser från verkligheten.
Smulkrisp (crumble)
-
Havremjöl, glutenfritt 75.0 g
-
Solrosfrön 75.0 g
-
Socker 50.0 g
-
Salt 2.0 g
-
Smör 75.0 g
Vaniljvisp
-
Mjölk 5.0 dl
-
Grädde 35% (vispgrädde) (2) 5.0 dl
Äppelmos
-
Äpplen, skalade och grovt tärnade 1.5 kg
-
Vatten 1.0 dl
-
Socker 100.0 g
-
Vaniljsocker 6.0 g
Sockerkaksbotten
-
Vetemjöl 60.0 g
-
Socker 100.0 g
-
Bakpulver 2.0 g
-
Ägg 4.0 stk
Vid servering
-
Hallon, frusna 200.0 g
-
Röd oxalis
Förberedelser
-
Smulkrisp (crumble)
- Sätt ugnen på 160 grader.
- Mixa solrosfröna grovt och blanda med mjöl, socker, salt och smör till en smulig massa. Stjälp upp på plåt och baka av i ugn i 15 minuter. Ta ut och låt svalna. Förvara torrt!
-
Vaniljvisp
- Vispa samman den kalla mjölken med vaniljsåspulvret. Låt krämen svälla i minst 1 timme.
- Vispa grädden tjock. Vänd samman vaniljkräm och vispad grädde (kan göras dagen före)
-
Äppelmos
- Koka upp äpplen med vatten på svag värme. Rör om då och då. Sjud långsamt tills äpplena börjar mjukna.
- Tillsätt socker och vanilj och koka upp igen.
- Ställ kallt och håll kylt fram till servering.
-
Sockerkaksbotten
- Vispa ägg och socker ljust och luftigt. Blanda ihop mjöl, MAIZENA Majsstärkelse och bakpulver och sikta ner blandningen i smeten.
- Täck ett GN-bläck med bakplåtspapper och bred ut smeten. Baka av vid 165 grader i 15-20 minuter beroende på ugn.
- Låt botten svalna (går att frysa).
-
Vid servering
- Toppa sockerkaksbottnen med 1. äppelmos 2. Vaniljvisp och 3. Smulkrisp. Garnera med frysta hallon och Röd Oxalis.