Jordgubbstarte
Jordsgubbspaj med fluffig vaniljkräm gjord från grunden, jordgubbarna i receptet kan lätt bytas ut mot annan frukt beroende på säsong.

Ingredienser
Jordgubbstarte
Beräkna priset för denna maträtt:
Antal portioner
−
+
Pris för maträtten på menyn
Totalkostnad för ingredienserna
kr0.0
Kostnad för en portion
Kostnad för ingredienser (%)
Ingrediensetikett
Namn
Pris i SEK
Mängd
% Matkostnad för delen
Totala kostnader
Mandelmördeg
Smör eller margarin
/g
150.0 g
0%
Socker, florsocker
/g
95.0 g
0%
Mandelmjöl
/g
30.0 g
0%
Vetemjöl
/g
250.0 g
0%
Ägg, färska
/g
60.0 g
0%
Vaniljstång, halv
/st
1.0 st
0%
Salt
/g
1.0 g
0%
Vaniljkräm
Mjölk, färsk
/g
400.0 g
0%
Grädde eller gräddalternativ
/ml
300.0 ml
0%
Ägg, gula
/g
120.0 g
0%
Socker
/g
120.0 g
0%
Majsstärkelse (Maizena)
/g
35.0 g
0%
Smör, bords
/g
30.0 g
0%
Vaniljstång, halv
/st
1.0 st
0%
Till garnering
Jordgubbar
/g
500.0 g
0%
Harsyra
/g
20.0 g
0%
Ros, blad av
/g
20.0 g
0%
Namn på ingrediens
/
Friskrivningsklausul: Angivna priser är bara en indikation, baserade på marknadens grossister. Priser går upp och ner beroende på säsong och tillgång. UFS kan inte på något vis hållas ansvarig för några avvikelser från verkligheten.
Mandelmördeg
-
Smör eller margarin 150.0 g
-
Socker, florsocker 95.0 g
-
Mandelmjöl 30.0 g
-
Vetemjöl 250.0 g
-
Ägg, färska 60.0 g
-
Vaniljstång, halv 1.0 st
-
Salt 1.0 g
Vaniljkräm
-
Mjölk, färsk 400.0 g
-
Grädde eller gräddalternativ 300.0 ml
-
Ägg, gula 120.0 g
-
Socker 120.0 g
-
Majsstärkelse (Maizena) 35.0 g
-
Smör, bords 30.0 g
-
Vaniljstång, halv 1.0 st
Till garnering
-
Jordgubbar 500.0 g
-
Harsyra 20.0 g
-
Ros, blad av 20.0 g
Förberedelser
-
Mandelmördeg
- Skär smör i tärningar och blanda med dem torra ingredienserna i en matberedare.
- När den har en sandig konsistens blanda i ägget till degen precis går ihop.
- Lägg den i kylen och kavla sedan ut den 3mm tjock.
- Stansa ut med en rund utstickare och klä tartelettringarna.
- Baka tarteletterna gyllenbrun i ca 10 min på 175°C och låt svalna
-
Vaniljkräm
- Koka upp mjölk tillsammans med 100 g grädde och vaniljstång
- Vispa upp äggula socker och MAIZENA.
- Häll den varma mjölkblandningen över äggblandningen samtidigt som du vispar.
- Slå sedan tillbaka blandningen i kastrullen och koka upp
- Tag av från spisen och låt svalna till 65°C
- Vispa ner det tärnade smöret.
- Sila krämen och kyl.
- När krämen är kall vänd ner lättvispad grädde och fyll upp krämen i spritspåse.
- Spritsa sedan långa strängar med krämen i tartskalet.
-
Till garnering
- Kvarta upp jordgubbarna och lägg dem omlott ovanpå konditorkrämen.
- Garnera med harsyra och rosbladen samt några toppar av vaniljkrämen.