Jordgubbstarte
Jordsgubbspaj med fluffig vaniljkräm gjord från grunden, jordgubbarna i receptet kan lätt bytas ut mot annan frukt beroende på säsong.

Ingredienser
Mandelmördeg
-
Smör eller margarin 150.0 g
-
Socker, florsocker 95.0 g
-
Mandelmjöl 30.0 g
-
Vetemjöl 250.0 g
-
Ägg, färska 60.0 g
-
Vaniljstång, halv 1.0 st
-
Salt 1.0 g
Vaniljkräm
-
Mjölk, färsk 400.0 g
-
Grädde eller gräddalternativ 300.0 ml
-
Ägg, gula 120.0 g
-
Socker 120.0 g
-
Majsstärkelse (Maizena) 35.0 g
-
Smör, bords 30.0 g
-
Vaniljstång, halv 1.0 st
Till garnering
-
Jordgubbar 500.0 g
-
Harsyra 20.0 g
-
Ros, blad av 20.0 g
Förberedelser
-
Mandelmördeg
- Skär smör i tärningar och blanda med dem torra ingredienserna i en matberedare.
- När den har en sandig konsistens blanda i ägget till degen precis går ihop.
- Lägg den i kylen och kavla sedan ut den 3mm tjock.
- Stansa ut med en rund utstickare och klä tartelettringarna.
- Baka tarteletterna gyllenbrun i ca 10 min på 175°C och låt svalna
-
Vaniljkräm
- Koka upp mjölk tillsammans med 100 g grädde och vaniljstång
- Vispa upp äggula socker och MAIZENA.
- Häll den varma mjölkblandningen över äggblandningen samtidigt som du vispar.
- Slå sedan tillbaka blandningen i kastrullen och koka upp
- Tag av från spisen och låt svalna till 65°C
- Vispa ner det tärnade smöret.
- Sila krämen och kyl.
- När krämen är kall vänd ner lättvispad grädde och fyll upp krämen i spritspåse.
- Spritsa sedan långa strängar med krämen i tartskalet.
-
Till garnering
- Kvarta upp jordgubbarna och lägg dem omlott ovanpå konditorkrämen.
- Garnera med harsyra och rosbladen samt några toppar av vaniljkrämen.