Oxfilé med bakade jordärtskockor och rödvinssås på rökt märg
Knorr Professional Demi-Glace på Kocklandslagets vis. Oxfilé kombineras med smaker av jordärtskocka, rödvin och rökt märg som ger rätten en oväntad twist.

Ingredienser
Oxfilé med bakade jordärtskockor och rödvinssås på rökt märg
Beräkna priset för denna maträtt:
Antal portioner
−
+
Pris för maträtten på menyn
Totalkostnad för ingredienserna
kr0.0
Kostnad för en portion
Kostnad för ingredienser (%)
Ingrediensetikett
Namn
Pris i SEK
Mängd
% Matkostnad för delen
Totala kostnader
Oxfilé
Oxfilé
/kg
1.8 kg
0%
Jordärtskockor
Jordärtskocka, tvättade
/kg
1.5 kg
0%
Vitlök, skalad
/g
40.0 g
0%
Rosmarin, färsk
/g
20.0 g
0%
Gräddfil 12 %
/g
100.0 g
0%
Frityrolja
/ml
500.0 ml
0%
Vinägerpulver
/g
10.0 g
0%
Sås
Benmärg
/g
200.0 g
0%
Vatten
/l
1.0 l
0%
MAILLE Rödvinsvinäger - flaska, 6x500 ml
/g
100.0 g
0%

Svaveldioxid och sulfit och produkter därav: Ja
Lök, röd
/g
150.0 g
0%
Socker
/g
30.0 g
0%
Vin, rött
/ml
300.0 ml
0%
Knorr Professional Demi-Glace 8 x 1 L
/ml
300.0 ml
0%
Lök, schalotten
/g
90.0 g
0%
Gräslök
/g
40.0 g
0%
Garnityr
Silverlök, hel
/g
250.0 g
0%
Salt, havs
/g
500.0 g
0%
Svamp, ostronskivling
/g
300.0 g
0%
Smör, osaltat
/g
100.0 g
0%
Sallad, Rosé
/g
300.0 g
0%
Namn på ingrediens
/
Friskrivningsklausul: Angivna priser är bara en indikation, baserade på marknadens grossister. Priser går upp och ner beroende på säsong och tillgång. UFS kan inte på något vis hållas ansvarig för några avvikelser från verkligheten.
Oxfilé
-
Oxfilé 1.8 kg
Jordärtskockor
-
Jordärtskocka, tvättade 1.5 kg
-
Vitlök, skalad 40.0 g
-
Rosmarin, färsk 20.0 g
-
Gräddfil 12 % 100.0 g
-
Frityrolja 500.0 ml
-
Vinägerpulver 10.0 g
Sås
-
Benmärg 200.0 g
-
Vatten 1.0 l
-
Lök, röd 150.0 g
-
Socker 30.0 g
-
Vin, rött 300.0 ml
-
Knorr Professional Demi-Glace 8 x 1 L 300.0 ml
-
Lök, schalotten 90.0 g
-
Gräslök 40.0 g
Garnityr
-
Silverlök, hel 250.0 g
-
Salt, havs 500.0 g
-
Svamp, ostronskivling 300.0 g
-
Smör, osaltat 100.0 g
-
Sallad, Rosé 300.0 g
Förberedelser
-
Oxfilé
- Putsa och skär oxfilén i bitar à 160 gram.
- Bryn köttet runt om tills det fått fin färg.
- Fortsätt sedan tillagningen i ugnen på 130 grader tills köttet nått en innertemperatur på 52 grader.
-
Jordärtskockor
- Skrubba 1 kg av jordärtskockorna. Baka i ugn med olja, vitlök och rosmarin tills de är helt mjuka.
- Mosa jordärtskockorna lätt och smaksätt med gräddfil, salt och peppar.
- Hyvla resterande 500 g råa jordärtskockor tunt på mandolin och lägg i ljummet saltat vatten i 10 minuter.
- Torka av med handduk.
- Fritera snabbt i het olja, salta lätt och smaka av med vinägerpulver.
-
Sås
- Blötlägg märgen i 1 l vatten och 1 dl MAILLE Rödvinsvinäger under natten i kylen.
- Kallrök märgen och skär den i små tärningar.
- Fräs rödlöken hårt i en kastrull, tillsätt sockret och smält till en gyllene karamell.
- Tillsätt rödvin och reducera till hälften.
- Tillsätt Knorr Professional Demi-Glace och smaka av med rödvinsvinäger, salt och peppar. Sila.
- Hacka till sist schalottenlök och gräslök.
- Vid servering, addera märg och lök till såsen.
-
Garnityr
- Ugnsbaka silverlöken i det grova saltet på 160 grader i ca 10-15 minuter, eller tills de är mjuka rakt igenom.
- Skala löken och dela på hälften.
- Sota lökens snittyta i en het stekpanna eller direkt på spishällen.
- Pilla loss alla löklameller och använd som garnering.
- Riv ostronskivlingen och stek knaprig i smör.
- Skölj och bryt rosésalladen i mindre bitar. Ta bort det beska vita vid roten.