Nässelsoppa med rökt äggula
Enkel, lyxig och vårigare än det mesta. En nässelsoppa tas nästan alltid emot med ett leende, inte minst om den har en rökt äggula som kronan på verket.

Ingredienser
Nässelsoppa med rökt äggula
Beräkna priset för denna maträtt:
Antal portioner
−
+
Pris för maträtten på menyn
Totalkostnad för ingredienserna
kr0.0
Kostnad för en portion
Kostnad för ingredienser (%)
Ingrediensetikett
Namn
Pris i SEK
Mängd
% Matkostnad för delen
Totala kostnader
Till soppan
Knorr Professional Kycklingfond 8 x 1 L
/ml
800.0 ml
0%
Fänkål, färsk
/g
100.0 g
0%
Fänkål, hela frön
/msk
1.0 msk
0%
Sherry torr
/ml
200.0 ml
0%
Purjolök i bitar
/stk
0.5 stk
0%
Rapsolja
/msk
2.0 msk
0%
Nässlor rensade
/g
200.0 g
0%
Bladpersilja plockad
/g
50.0 g
0%
Spenat färsk
/g
50.0 g
0%
Smör normal saltat
/g
100.0 g
0%
Rökt äggula
Ägggulor
/stk
10.0 stk
0%
Rapsolja kallrökt
/ml
200.0 ml
0%
Namn på ingrediens
/
Friskrivningsklausul: Angivna priser är bara en indikation, baserade på marknadens grossister. Priser går upp och ner beroende på säsong och tillgång. UFS kan inte på något vis hållas ansvarig för några avvikelser från verkligheten.
Till soppan
-
Knorr Professional Kycklingfond 8 x 1 L 800.0 ml
-
Fänkål, färsk 100.0 g
-
Fänkål, hela frön 1.0 msk
-
Sherry torr 200.0 ml
-
Purjolök i bitar 0.5 stk
-
Rapsolja 2.0 msk
-
Nässlor rensade 200.0 g
-
Bladpersilja plockad 50.0 g
-
Spenat färsk 50.0 g
-
Smör normal saltat 100.0 g
Rökt äggula
-
Ägggulor 10.0 stk
-
Rapsolja kallrökt 200.0 ml
Förberedelser
-
Till soppan
- Fräs på fänkålsfrön, fänkål och purjolök i olja.
- Slå på sherryn och låt småkoka i 5 minuter.
- Slå i buljongen och koka i ytterligare 30-40 minuter. Sila genom finmaskig sil.
- Förbered en stor bunke med iskallt vatten.
- Koka upp vatten och blanchera nässlor, spenat och persilja i ca 1 minut. Kyl i isvatten.
- Pressa ur vätskan och mixa tillsammans med buljongen och smöret i en kannmixer.
-
Rökt äggula
- Sätt ugnen på 65°C.
- Värm oljan till 70°C.
- Lägg gulorna i ett litet fat och täck med oljan. Sätt in fatet i ugnen och låt stå i 1 timme. Ta ut gulorna och ta försiktigt upp dem från fatet.