Ingredienser
Till soppan
-
Fänkål, färsk 100.0 g
-
Fänkål, hela frön 1.0 msk
-
Sherry torr 2.0 dl
-
Purjolök i bitar 0.5 stk
-
Rapsolja 2.0 msk
-
Nässlor rensade 200.0 g
-
Bladpersilja plockad 50.0 g
-
Spenat färsk 50.0 g
-
Smör normal saltat 100.0 g
Rökt äggula
-
Ägggulor 10.0 stk
-
Rapsolja kallrökt 2.0 dl
Förberedelser
-
Till soppan
- Fräs på fänkålsfrön, fänkål och purjolök i olja.
- Slå på sherryn och låt småkoka i 5 minuter.
- Slå i buljongen och koka i ytterligare 30-40 minuter. Sila genom finmaskig sil.
- Förbered en stor bunke med iskallt vatten.
- Koka upp vatten och blanchera nässlor, spenat och persilja i ca 1 minut. Kyl i isvatten.
- Pressa ur vätskan och mixa tillsammans med buljongen och smöret i en kannmixer.
-
Rökt äggula
- Sätt ugnen på 65°C.
- Värm oljan till 70°C.
- Lägg gulorna i ett litet fat och täck med oljan. Sätt in fatet i ugnen och låt stå i 1 timme. Ta ut gulorna och ta försiktigt upp dem från fatet.