Kyckling moambe från Kongo
Moambe, eller palmsmör, är en viktig ingrediens i kongolesisk mat. I det här receptet på kyckling moambe används jordnötssmör i stället för palmsmör, men det ger en nästan helt autentisk smak.

Ingredienser
Kyckling moambe från Kongo
Beräkna priset för denna maträtt:
Antal portioner
−
+
Pris för maträtten på menyn
Totalkostnad för ingredienserna
kr0.0
Kostnad för en portion
Kostnad för ingredienser (%)
Ingrediensetikett
Namn
Pris i SEK
Mängd
% Matkostnad för delen
Totala kostnader
Kycklingbuljongen
Vatten
/l
1.2 l
0%
Lök, tärnad
/g
200.0 g
0%
Citron
/st
2.0 st
0%
Kyckling
/kg
2.5 kg
0%
Kycklingen
Paprika, röd tärnad
/g
211.0 g
0%
Vårlök, skivad
/g
150.0 g
0%
SLOTTS Tomatpuré
/g
200.0 g
0%
Margarin, flytande
/g
45.0 g
0%
Avslutningsvis
Råris, kokt
/g
400.0 g
0%
Jordnötssmör
/g
300.0 g
0%
Namn på ingrediens
/
Friskrivningsklausul: Angivna priser är bara en indikation, baserade på marknadens grossister. Priser går upp och ner beroende på säsong och tillgång. UFS kan inte på något vis hållas ansvarig för några avvikelser från verkligheten.
Kycklingbuljongen
-
Vatten 1.2 l
-
Lök, tärnad 200.0 g
-
Citron 2.0 st
-
Kyckling 2.5 kg
Kycklingen
-
Paprika, röd tärnad 211.0 g
-
Vårlök, skivad 150.0 g
-
SLOTTS Tomatpuré 200.0 g
-
Margarin, flytande 45.0 g
Avslutningsvis
-
Råris, kokt 400.0 g
-
Jordnötssmör 300.0 g
Förberedelser
-
Kycklingbuljongen
- Blanda vattnet med Knorr Hönsbuljong i en stor gryta.
- Hacka löken och skär citronerna i skivor. Lägg lök, citron, salt och hela kycklingen i grytan med buljongen och koka i 20 minuter. Ta sedan upp kycklingen, men fortsätt koka buljongen.
-
Kycklingen
- Finhackapaprikan och vårlök. Hacka även de gröna topparna på vårlöken, men lägg dem åt sidan.
- Skär kycklingen i bitar och bryn i matfett tills skinnet blir gyllenbrunt. Tillsätt grönsakerna, tomatpurén, Knorr Tomatino och 5 deciliter av den reducerade buljongen. Rör om och låt rätten sjuda under lock i cirka 30 minuter.
-
Avslutningsvis
- Koka riset enligt instruktionerna på förpackningen.
- Lägg de hackade gröna vårlökstopparna ochjordnötssmöret i grytan och rör om.
- Servera rätten med råris.