Italienska köttbullar i tomatsås
Saftiga och italienskt kryddiga köttbullar tillagde i en rustik tomatsås är en enkel väg till en lyckad lunch. Köttet kan varieras efter smak och ekonomi och såväl lamm som magert fläskkött ger riktigt goda bullar.

Ingredienser
Köttbullar
-
Kalvfärs 500.0 g
-
Kycklingfärs 500.0 g
-
Ris, okokt 380.0 g
-
Ägg 1.0 stk
-
Vatten 1.0 dl
-
Fänkål, hela frön nymalda 1.0 tsk
-
Citron, rivet skal av 1.0 st
-
Oregano, torkad 1.0 tsk
-
Salt 14.0 g
-
Svartpeppar, nymald
Tomatsås
-
Lök, tärnad 100.0 g
-
Olja, oliv 30.0 g
-
Vatten 500.0 ml
-
Salt 5.0 g
-
Socker 1.0 tsk
-
Lagerblad 1.0 st
-
Citron
-
Svartpeppar
Avslutningsvis
-
Ost, parmesan
Förberedelser
-
Köttbullar
- Blanda samman färs, okokt ris, kryddpuréer, ägg, vatten, torra kryddor, persilja och citronzest till en homogen färs. Rulla små köttbullar (expanderar under tillagning!) av färsen och lägg dem i ett smort GN- bleck.
-
Tomatsås
- Fräs löken i olja. Tillsätt kryddpuréer, lagerblad, Knorr Koncentrerad Kycklingfond, socker och vatten och låt koka upp. Smaka av och justera smaken med citronsaft, salt och peppar.
-
Avslutningsvis
- Täck köttbullarna med tomatsås (tillsätt mer vatten om så behövs).
- Baka rätten i combiugn vid 175 grader i ca 45 minuter. När riset i köttbullarna är mört så är de färdiga att serveras.
- Serveras tillsammans med nykokt pasta och riven parmesan eller bara med en fräsch, grön sallad.
-
Tips!
- Köttet kan varieras efter smak och ekonomi och såväl lamm som magert fläskkött ger riktigt goda bullar.