Het Etiopisk one pot-gryta med kyckling och linser
Den här mustiga kycklingrätten innehåller den etiopiska kryddblandningen berbere, som bland annat består av paprika, muskot, kryddpeppar och kanel. Kryddan är ryggraden i etiopisk matlagning, där den används som rub för kött, som krydda i grytor, eller till linser och gryn.

Ingredienser
Het Etiopisk one pot-gryta med kyckling och linser
Beräkna priset för denna maträtt:
Antal portioner
−
+
Pris för maträtten på menyn
Totalkostnad för ingredienserna
kr0.0
Kostnad för en portion
Kostnad för ingredienser (%)
Ingrediensetikett
Namn
Pris i SEK
Mängd
% Matkostnad för delen
Totala kostnader
Berbere kryddblandning
Cayennepeppar, malen
/g
3.0 g
0%
Spiskummin malen
/g
5.0 g
0%
Kryddnejlika, malen
/g
3.0 g
0%
fänkålfrö, malda
/g
1.0 g
0%
Korianderfrö, malen
/g
2.0 g
0%
Svartpeppar malen
/g
3.0 g
0%
Gurkmeja
/g
3.0 g
0%
Kryddpeppar,malen
/g
1.0 g
0%
Kanel malen
/g
1.0 g
0%
Muskotnöt, nyriven
/g
2.0 g
0%
Vitlökspulver
/g
2.0 g
0%
Ingefära, malen
/g
1.0 g
0%
Salt(1)
/g
18.0 g
0%
Etiopisk gryta
Rapsolja
/g
30.0 g
0%
Rödlök, tärnad
/g
100.0 g
0%
Berbere, kryddblandning - finns att köpa färdig eller blanda själv, se nedan.
/g
15.0 g
0%
Kardemumma malen
/g
3.0 g
0%
Paprikapulver
/g
25.0 g
0%
Ingefära, färsk riven
/g
17.0 g
0%
Vitlök, klyfta riven
/g
17.0 g
0%
Stjälkselleri, tärnad
/g
111.0 g
0%
Morot, skalad skivad
/g
150.0 g
0%
Sötpotatis, skalad och tärnad
/g
450.0 g
0%
Linser, gröna
/g
200.0 g
0%
Vatten
/ml
500.0 ml
0%
Kyckling, bröstfilé med skin
/g
556.0 g
0%
Brun farin
/g
20.0 g
0%
Knorr Kycklingfond, koncentrerad 6 x 1L
/g
50.0 g
0%

Vid servering
Tunnbröd
/st
10.0 st
0%
Yoghurt
/g
100.0 g
0%
Namn på ingrediens
/
Friskrivningsklausul: Angivna priser är bara en indikation, baserade på marknadens grossister. Priser går upp och ner beroende på säsong och tillgång. UFS kan inte på något vis hållas ansvarig för några avvikelser från verkligheten.
Berbere kryddblandning
-
Cayennepeppar, malen 3.0 g
-
Spiskummin malen 5.0 g
-
Kryddnejlika, malen 3.0 g
-
fänkålfrö, malda 1.0 g
-
Korianderfrö, malen 2.0 g
-
Svartpeppar malen 3.0 g
-
Gurkmeja 3.0 g
-
Kryddpeppar,malen 1.0 g
-
Kanel malen 1.0 g
-
Muskotnöt, nyriven 2.0 g
-
Vitlökspulver 2.0 g
-
Ingefära, malen 1.0 g
-
Salt(1) 18.0 g
Etiopisk gryta
-
Rapsolja 30.0 g
-
Rödlök, tärnad 100.0 g
-
Berbere, kryddblandning - finns att köpa färdig eller blanda själv, se nedan. 15.0 g
-
Kardemumma malen 3.0 g
-
Paprikapulver 25.0 g
-
Ingefära, färsk riven 17.0 g
-
Vitlök, klyfta riven 17.0 g
-
Stjälkselleri, tärnad 111.0 g
-
Morot, skalad skivad 150.0 g
-
Sötpotatis, skalad och tärnad 450.0 g
-
Linser, gröna 200.0 g
-
Vatten 500.0 ml
-
Kyckling, bröstfilé med skin 556.0 g
-
Brun farin 20.0 g
Vid servering
-
Tunnbröd 10.0 st
-
Yoghurt 100.0 g
Förberedelser
-
Ugnen
- Värm ugnen till 120°
-
Berbere kryddblandning
- Blanda samman kryddorna till berbere kryddblandningen, eller köp berberekrydda färdig blandad.
-
Etiopisk gryta
- Fräs löken mjuk i olja på medelvärme ca 5 minuter. Tillsätt berbere, karedemumma och paprika, och fräs ytterligare 1−2 minuter. Rör hela tiden så att det inte bränner. Tillsätt färskingefära och vitlök.
- Tillsätt selleri, morot, sötpotatis, linser, Knorr Tomatino, Knorr Kycklingfond, socker och vatten.
- Häll hälften av såsen i bleck. Lägg ner kycklingen och häll resten av såsen över. Lägg på lock och baka rätten i ugnen i 3 ½ timmar.
-
Vid servering
- Blanda försiktigt ner citronsaften i rätten. Servera grytan med injera pannkaka eller mjukt tunnbröd och yoghurt.