Het Etiopisk one pot-gryta med kyckling och linser
Den här mustiga kycklingrätten innehåller den etiopiska kryddblandningen berbere, som bland annat består av paprika, muskot, kryddpeppar och kanel. Kryddan är ryggraden i etiopisk matlagning, där den används som rub för kött, som krydda i grytor, eller till linser och gryn.

Ingredienser
Berbere kryddblandning
-
Cayennepeppar, malen 3.0 g
-
Spiskummin malen 5.0 g
-
Kryddnejlika, malen 3.0 g
-
fänkålfrö, malda 1.0 g
-
Korianderfrö, malen 2.0 g
-
Svartpeppar malen 3.0 g
-
Gurkmeja 3.0 g
-
Kryddpeppar,malen 1.0 g
-
Kanel malen 1.0 g
-
Muskotnöt, nyriven 2.0 g
-
Vitlökspulver 2.0 g
-
Ingefära, malen 1.0 g
-
Salt(1) 18.0 g
Etiopisk gryta
-
Rapsolja 30.0 g
-
Rödlök, tärnad 100.0 g
-
Berbere, kryddblandning - finns att köpa färdig eller blanda själv, se nedan. 15.0 g
-
Kardemumma malen 3.0 g
-
Paprikapulver 25.0 g
-
Ingefära, färsk riven 17.0 g
-
Vitlök, klyfta riven 17.0 g
-
Stjälkselleri, tärnad 111.0 g
-
Morot, skalad skivad 150.0 g
-
Sötpotatis, skalad och tärnad 450.0 g
-
Linser, gröna 200.0 g
-
Vatten 500.0 ml
-
Kyckling, bröstfilé med skin 556.0 g
-
Brun farin 20.0 g
Vid servering
-
Tunnbröd 10.0 st
-
Yoghurt 100.0 g
Förberedelser
-
Ugnen
- Värm ugnen till 120°
-
Berbere kryddblandning
- Blanda samman kryddorna till berbere kryddblandningen, eller köp berberekrydda färdig blandad.
-
Etiopisk gryta
- Fräs löken mjuk i olja på medelvärme ca 5 minuter. Tillsätt berbere, karedemumma och paprika, och fräs ytterligare 1−2 minuter. Rör hela tiden så att det inte bränner. Tillsätt färskingefära och vitlök.
- Tillsätt selleri, morot, sötpotatis, linser, Knorr Tomatino, Knorr Kycklingfond, socker och vatten.
- Häll hälften av såsen i bleck. Lägg ner kycklingen och häll resten av såsen över. Lägg på lock och baka rätten i ugnen i 3 ½ timmar.
-
Vid servering
- Blanda försiktigt ner citronsaften i rätten. Servera grytan med injera pannkaka eller mjukt tunnbröd och yoghurt.