Hällristad lammstek med morötter, friterad lök, chorizosmör, vinägersky och krasse
Flera element av samma genomgående smaker som tillsammans resulterar i en ljuvlig helhet. Det frysta chorizosmöret kan återanvändas och passar säkerligen till fler rätter som du lagar.

Ingredienser
Hällristad lammstek med morötter, friterad lök, chorizosmör, vinägersky och krasse
Beräkna priset för denna maträtt:
Antal portioner
−
+
Pris för maträtten på menyn
Totalkostnad för ingredienserna
kr0.0
Kostnad för en portion
Kostnad för ingredienser (%)
Ingrediensetikett
Namn
Pris i SEK
Mängd
% Matkostnad för delen
Totala kostnader
Hällristad lammstek
Lammstek
/g
600.0 g
0%
Knorr Kryddpasta Timjan 2 x 0,34 kg
/g
20.0 g
0%

Salt
/g
2.0 g
0%
Smör, osaltat
/g
20.0 g
0%
Morotskräm
Morot
/kg
0.6 kg
0%
Knorr Grönsaksbuljong, lågsalt, Ekologisk, pulver 3 x1 kg
/g
2.0 g
0%

Vatten
/ml
200.0 ml
0%
Knorr Professional Vitlök kryddpuré 2 x 0,75 kg
/g
20.0 g
0%

Sambal oelek
/g
5.0 g
0%
Vinäger, Champagne
/g
10.0 g
0%
Grädde eller gräddalternativ
/ml
200.0 ml
0%
Friterad lök
Pärllök
/g
600.0 g
0%
Frityrolja
/l
2.0 l
0%
Saltrostade hasselnötter
Nötter, hasselnötter
/g
100.0 g
0%
Äggvita (35g)
/st
1.0 st
0%
Salt
/g
2.0 g
0%
Fryst chorizosmör
Chorizo, korv
/kg
1.0 kg
0%
Timjan
/g
50.0 g
0%
Smör, osaltat
/g
250.0 g
0%
Knorr Professional Paprika kryddpuré 2 x 0,75 kg
/g
5.0 g
0%

Citron
/st
1.0 st
0%
Knorr Professional Vitlök kryddpuré 2 x 0,75 kg
/g
5.0 g
0%

Svartpeppar, grovmald
/g
1.0 g
0%
Enbärssky
Knorr Professional Demi-Glace 8 x 1 L
/l
1.0 l
0%
Enbär
/st
6.0 st
0%
Lagerblad
/st
1.0 st
0%
Picklade morötter
Morot
/kg
0.4 kg
0%
WINBORGS Ättiksprit 12% , 8 x 0,5 L
/ml
150.0 ml
0%

Socker
/g
30.0 g
0%
Vatten
/ml
30.0 ml
0%
Olja, oliv
/ml
30.0 ml
0%
Namn på ingrediens
/
Friskrivningsklausul: Angivna priser är bara en indikation, baserade på marknadens grossister. Priser går upp och ner beroende på säsong och tillgång. UFS kan inte på något vis hållas ansvarig för några avvikelser från verkligheten.
Hällristad lammstek
-
Lammstek 600.0 g
-
Salt 2.0 g
-
Smör, osaltat 20.0 g
Morotskräm
-
Morot 0.6 kg
-
Vatten 200.0 ml
-
Sambal oelek 5.0 g
-
Vinäger, Champagne 10.0 g
-
Grädde eller gräddalternativ 200.0 ml
Friterad lök
-
Pärllök 600.0 g
-
Frityrolja 2.0 l
Saltrostade hasselnötter
-
Nötter, hasselnötter 100.0 g
-
Äggvita (35g) 1.0 st
-
Salt 2.0 g
Fryst chorizosmör
-
Chorizo, korv 1.0 kg
-
Timjan 50.0 g
-
Smör, osaltat 250.0 g
-
Citron 1.0 st
-
Svartpeppar, grovmald 1.0 g
Enbärssky
-
Knorr Professional Demi-Glace 8 x 1 L 1.0 l
-
Enbär 6.0 st
-
Lagerblad 1.0 st
Picklade morötter
-
Morot 0.4 kg
-
Socker 30.0 g
-
Vatten 30.0 ml
-
Olja, oliv 30.0 ml
Förberedelser
-
Hällristad lammstek
- Krydda köttet och sota det i en stekpanna. Baka sedan i ugnen på 120°C till 56-gradig innertemperatur.
- Skär till tunna skivor precis innan servering
-
Morotskräm
- Rosta morötterna på 175°C i ugn. Tillsätt Knorr Professional Vitlök kryddpuré, grädde och buljong när de fått fin färg. Baka tills de är mjuka.
- Mixa allt till en slät puré med Sambal Oelek och smaka upp med champagnevinäger och salt.
-
Friterad lök
- Koka lökarna i saltat vatten tills de är mjuka. Kyl därefter ner dem.
- Fritera lökarna på 180°C innan servering. Salta.
-
Saltrostade hasselnötter
- Skålla nötterna och blanda med äggvita, salt och socker.
Rosta på 175°C i ugn i 10 minuter.
- Skålla nötterna och blanda med äggvita, salt och socker.
-
Fryst chorizosmör
- Skär chorizon i mindre bitar. Stek den hårt med timjan och pressa ut all vätska ur korven.
- Vispa smöret fluffigt. Häll i chorizofett, Knorr Professional Paprika kryddpuré, citronzest, Knorr Professional Vitlök kryddpuré och svartpeppar.
- Smaka av med salt. Bred smöret tunt på en plåt och frys sedan in det.
- Bryt i bitar vid servering.
-
Enbärssky
- Koka upp demi-glace och kryddor. Låt dra i ca 30 min.
- Sila innan servering.
-
Picklade morötter
- Skiva morötterna tunt på en mandolin. Lägg dem i en vacuumpåse med ättika, socker och vatten. Låt stå över natten.
- Dressa med olivolja innan servering.
- Servera rätten med buskkrasse, röd oxalis och purjolöksaska.