Grönkål och sötpotatis curry från Jamaica
Karibisk matlagning speglar de kulinariska traditionerna hos de många olika nationaliteter som har bosatt sig på öarna. Indiska emigranter tog med sig exotiska kryddblandningar, curryrätter och chutneys. Curry har därför blivit en integrerad del av den karibiska matlagningen, särskilt i Trinidad och på Jamaica. Faktum är att curry är en av Jamaicas specialiteter. Karibisk curry är för det mesta mildare än de indiska.

Ingredienser
Grönkål och sötpotatis curry från Jamaica
Beräkna priset för denna maträtt:
Antal portioner
−
+
Pris för maträtten på menyn
Totalkostnad för ingredienserna
kr0.0
Kostnad för en portion
Kostnad för ingredienser (%)
Ingrediensetikett
Namn
Pris i SEK
Mängd
% Matkostnad för delen
Totala kostnader
Grönkål och sötpotatis curry från Jamaica
Rapsolja
/g
50.0 g
0%
Lök, tärnad
/g
200.0 g
0%
Sötpotatis, skalad och tärnad
/kg
1.8 kg
0%
Knorr Professional Vitlök kryddpuré 2 x 0,75 kg
/g
40.0 g
0%

Ingefära, färsk hackad
/g
30.0 g
0%
Curry, Madras
/g
5.0 g
0%
Grönkål
/kg
1.0 kg
0%
Vatten
/ml
500.0 ml
0%
Kokosmjölk, konserverad 24%
/ml
800.0 ml
0%
Limejuice
/g
750.0 g
0%
Pumpakärnor
/g
50.0 g
0%
Salt
/g
10.0 g
0%
Svartpeppar, grovmald
/g
2.0 g
0%
Knorr Grönsaksbuljong lågsalt 1x5kg
/g
60.0 g
0%

Namn på ingrediens
/
Friskrivningsklausul: Angivna priser är bara en indikation, baserade på marknadens grossister. Priser går upp och ner beroende på säsong och tillgång. UFS kan inte på något vis hållas ansvarig för några avvikelser från verkligheten.
Grönkål och sötpotatis curry från Jamaica
-
Rapsolja 50.0 g
-
Lök, tärnad 200.0 g
-
Sötpotatis, skalad och tärnad 1.8 kg
-
Ingefära, färsk hackad 30.0 g
-
Curry, Madras 5.0 g
-
Grönkål 1.0 kg
-
Vatten 500.0 ml
-
Kokosmjölk, konserverad 24% 800.0 ml
-
Limejuice 750.0 g
-
Pumpakärnor 50.0 g
-
Salt 10.0 g
-
Svartpeppar, grovmald 2.0 g
Förberedelser
-
Grönkål och sötpotatis curry från Jamaica
- Skär bort den grova stammen och strimla sedan grönkålen. Rosta pumpakärnorna i en stekpanna eller i ugn.
- Sautera lök i olja i 5 minuter, tillsätt sötpotatis och fräs vidare i ytterligare 5 minuter. Ställ åt sidan.
- I en annan kastrull fräs Knorr Professional Vitlök kryddpuré, ingefära och curry i olja tills kryddorna doftar och tillsätt sedan hälften av grönkålen och fräs ytterligare någon minut.
- Tillsätt resterande kål, vatten, Knorr Grönsaksbuljong, lågsalt, kokosmjölk och salt. Låt alltsammans sjuda i 10 minuter. Tillsätt sötpotatisfräset och sjud ytterligare 10 minuter under lock tills kål och söt potatis har mjuknat.
- Ta av locket och höj värmen och koka upp och eventuellt red av med MAIZENA Majsstärkelse. Slå av värmen och smaksätt med lime juice, salt och peppar. Servera grytan med rostade pumpakärnor, nykokt ris.