Fransk löksoppa
En mustig fransk klassiker med söta toner från lökens långsamma karamellisering. Här kokar vi soppan på vår brynta köttbuljong och vitt vin, soppan här matchar lagrad ost på ett fint sätt.

Ingredienser
Fransk löksoppa
Beräkna priset för denna maträtt:
Antal portioner
−
+
Pris för maträtten på menyn
Totalkostnad för ingredienserna
kr0.0
Kostnad för en portion
Kostnad för ingredienser (%)
Ingrediensetikett
Namn
Pris i SEK
Mängd
% Matkostnad för delen
Totala kostnader
Gör så här
Smör
/g
100.0 g
0%
Rapsolja
/msk
2.0 msk
0%
Lök, tärnad
/kg
2.6 kg
0%
Salt och peppar
/g
0.0 g
0%
Socker
/tsk
1.0 tsk
0%
Vin, vitt
/dl
7.5 dl
0%
Vatten
/l
2.8 l
0%
Knorr Köttbuljong, Brynt, pasta 2 x 1 kg
/g
80.0 g
0%

Timjan
/kg
0.0 kg
0%
Lagerblad
/st
4.0 st
0%
Till servering:
/
0.0
0%
Bröd, baguette
/stk
1.0 stk
0%
Vitlök, klyfta
/stk
2.0 stk
0%
Ost, gruyère
/g
240.0 g
0%
Eventuellt - 6 Tsk Sherry
/
0.0
0%
Namn på ingrediens
/
Friskrivningsklausul: Angivna priser är bara en indikation, baserade på marknadens grossister. Priser går upp och ner beroende på säsong och tillgång. UFS kan inte på något vis hållas ansvarig för några avvikelser från verkligheten.
Gör så här
-
Smör 100.0 g
-
Rapsolja 2.0 msk
-
Lök, tärnad 2.6 kg
-
Salt och peppar
-
Socker 1.0 tsk
-
Vin, vitt 7.5 dl
-
Vatten 2.8 l
-
Timjan
-
Lagerblad 4.0 st
-
Till servering:
-
Bröd, baguette 1.0 stk
-
Vitlök, klyfta 2.0 stk
-
Ost, gruyère 240.0 g
-
Eventuellt - 6 Tsk Sherry
Förberedelser
-
Gör så här
- Fräs löken i smör och olja vidmoderat värme så att löken börjar karamelliseras ca 15 minuter. Tillsätt salt, peppar och socker, fortsätt steka tills löken harkaramelliserats ordentligt ca 35 minuter.
- Tillsätt vitt vin och koka in tills vätskan nästan är borta.
- Tillsätt vatten, Knorr Brynt Köttbuljong, lagerblad och timjan, koka upp och sjud i 20 minuter. Smaka av med salt och peppar.
- Skiva baguetten i 2,5 cm tjocka skivor och ugnsrosta på båda sidor. Gnid skivorna med vitlök
- Fördela en ½ tsk sherry i varje ugnsfast soppskål och slå i soppan. Lägg på brödskivan och riven ost och gratinera.