Menu

Ingredienser

+

Gör så här

  • Äggvita (35g) 6.0 st
  • Socker, florsocker 2.5 dl
  • Vetemjöl 1.0 dl
  • Mandelmjöl 1.0 dl
  • Bakpulver 1.0 tsk
  • Smör 100.0 g
  • Körsbär, frusnaurkärnade 25.0 stk
  • Ost, mascarpone 150.0 g
  • Mandel, hyvlad och rostad 50.0 g
  • Vaniljstång (dela på längden och skrapa ur vaniljen) 1.0 st
  • Socker, florsocker 2.0 msk

Romtopf

  • Socker
  • Vatten
  • Rom, mörk
  • Bär
  • Bär och frukt till exempel jordgubbar, blåbär, björnbär,hallon, äpple, plommon, körsbär och päron
  • 1/2 Stk Citron, Endast Det Gula Skalet

Clafoutis är en fransk klassiker som får dig att avrunda middagen storstilat. Den här varianten gör vi på körsbär och serverar i nätta portionsformar med ljuvlig vaniljmascarpone och en snabbvariant på romtopf till. Bon appétit och bonne année!

...

Förberedelser

  1. Gör så här

    • Sätt ugnen på 175 grader.
    • Vispa äggvita och florsocker poröst i en bunke. Blanda vete- och mandelmjöl samt bakpulver i en bunke. Vänd ner blandningen i äggsmeten.
    • Bryn smöret i en kastrull och blanda ner i smeten. Häll smeten i flera små ugnsfasta, smorda formar. Tryck ner körsbären och grädda kakorna i ca 20–25 minuter.
    • Vispa mascarpone, florsocker och den urskrapade vaniljen med elvisp i ca 1 minut.
    • Servera din clafoutis med vispad mascarpone och romtopf.
  2. Romtopf

    • Lös upp sockret med vattnet i en kastrull. 
    • Skär frukten i mindre bitar men behåll gärna bären hela. Lägg frukt och bär i en glasburk tillsammans med citronskalet. 
    • Häll över rom och sockerlag och låt stå minst 3 dagar. 
    Observeraatt detta är en snabbvariant på romtopf. Originalet tar ungefär 10 månader att göra och bygger på att man kontinuerligt fyller glasburken med bär och frukt i takt med naturens skiftningar. Man avslutar t.ex. med vinteräpplen som skördas sist. Sedan får alltihop stå och dra den sista tiden fram till julafton då skall det avnjutas enligt tradition. 
     

       
Produkter
Recept
Favoriter
Meny