Menu

Jag arbetar i

Fortsätt

Vi uppdaterar innehålletbaserat på din typ av verksamhet

+

Gör så här

  • Äggvita (35g) 6.0 st
  • Socker, florsocker 2.5 dl
  • Vetemjöl 1.0 dl
  • Mandelmjöl 1.0 dl
  • Bakpulver 1.0 tsk
  • Smör 100.0 g
  • Körsbär, frusnaurkärnade 25.0 stk
  • Ost, mascarpone 150.0 g
  • Mandel, hyvlad och rostad 50.0 g
  • Vaniljstång, hel (dela på längden och skrapa ur vaniljen) 1.0 st
  • Socker, florsocker 2.0 msk

Romtopf

  • Socker
  • Vatten
  • Rom, mörk
  • Bär
  • Bär och frukt till exempel jordgubbar, blåbär, björnbär,hallon, äpple, plommon, körsbär och päron
  • 1/2 stk Citron, endast det gula skalet
  1. Gör så här

    • Sätt ugnen på 175 grader.
    • Vispa äggvita och florsocker poröst i en bunke. Blanda vete- och mandelmjöl samt bakpulver i en bunke. Vänd ner blandningen i äggsmeten.
    • Bryn smöret i en kastrull och blanda ner i smeten. Häll smeten i flera små ugnsfasta, smorda formar. Tryck ner körsbären och grädda kakorna i ca 20–25 minuter.
    • Vispa mascarpone, florsocker och den urskrapade vaniljen med elvisp i ca 1 minut.
    • Servera din clafoutis med vispad mascarpone och romtopf.
  2. Romtopf

    • Lös upp sockret med vattnet i en kastrull. 
    • Skär frukten i mindre bitar men behåll gärna bären hela. Lägg frukt och bär i en glasburk tillsammans med citronskalet. 
    • Häll över rom och sockerlag och låt stå minst 3 dagar. 

    Observera att detta är en snabbvariant på romtopf. Originalet tar ungefär 10 månader att göra och bygger på att man kontinuerligt fyller glasburken med bär och frukt i takt med naturens skiftningar. Man avslutar t.ex. med vinteräpplen som skördas sist. Sedan får alltihop stå och dra den sista tiden fram till julafton då skall det avnjutas enligt tradition.