Clafoutis med körsbär, romtopf och vaniljmascarpone
Clafoutis är en fransk klassiker som får dig att avrunda middagen storstilat. Den här varianten gör vi på körsbär och serverar i nätta portionsformar med ljuvlig vaniljmascarpone och en snabbvariant på romtopf till. Bon appétit och bonne année!

Ingredienser
Gör så här
-
Äggvita (35g) 6.0 st
-
Socker, florsocker 2.5 dl
-
Vetemjöl 1.0 dl
-
Mandelmjöl 1.0 dl
-
Bakpulver 1.0 tsk
-
Smör 100.0 g
-
Körsbär, frusnaurkärnade 25.0 stk
-
Ost, mascarpone 150.0 g
-
Mandel, hyvlad och rostad 50.0 g
-
Vaniljstång (dela på längden och skrapa ur vaniljen) 1.0 st
-
Socker, florsocker 2.0 msk
Romtopf
-
Socker
-
Vatten
-
Rom, mörk
-
Bär
-
Bär och frukt till exempel jordgubbar, blåbär, björnbär,hallon, äpple, plommon, körsbär och päron
-
1/2 Stk Citron, Endast Det Gula Skalet
Förberedelser
-
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Vispa äggvita och florsocker poröst i en bunke. Blanda vete- och mandelmjöl samt bakpulver i en bunke. Vänd ner blandningen i äggsmeten.
- Bryn smöret i en kastrull och blanda ner i smeten. Häll smeten i flera små ugnsfasta, smorda formar. Tryck ner körsbären och grädda kakorna i ca 20–25 minuter.
- Vispa mascarpone, florsocker och den urskrapade vaniljen med elvisp i ca 1 minut.
- Servera din clafoutis med vispad mascarpone och romtopf.
-
Romtopf
- Lös upp sockret med vattnet i en kastrull.
- Skär frukten i mindre bitar men behåll gärna bären hela. Lägg frukt och bär i en glasburk tillsammans med citronskalet.
- Häll över rom och sockerlag och låt stå minst 3 dagar.