Clafoutis med körsbär, romtopf och vaniljmascarpone
Clafoutis är en fransk klassiker som får dig att avrunda middagen storstilat. Den här varianten gör vi på körsbär och serverar i nätta portionsformar med ljuvlig vaniljmascarpone och en snabbvariant på romtopf till. Bon appétit och bonne année!

Ingredienser
Clafoutis med körsbär, romtopf och vaniljmascarpone
Beräkna priset för denna maträtt:
Antal portioner
−
+
Pris för maträtten på menyn
Totalkostnad för ingredienserna
kr0.0
Kostnad för en portion
Kostnad för ingredienser (%)
Ingrediensetikett
Namn
Pris i SEK
Mängd
% Matkostnad för delen
Totala kostnader
Gör så här
Äggvita (35g)
/st
6.0 st
0%
Socker, florsocker
/dl
2.5 dl
0%
Vetemjöl
/dl
1.0 dl
0%
Mandelmjöl
/dl
1.0 dl
0%
Bakpulver
/tsk
1.0 tsk
0%
Smör
/g
100.0 g
0%
Körsbär, frusnaurkärnade
/stk
25.0 stk
0%
Ost, mascarpone
/g
150.0 g
0%
Mandel, hyvlad och rostad
/g
50.0 g
0%
Vaniljstång (dela på längden och skrapa ur vaniljen)
/st
1.0 st
0%
Socker, florsocker
/msk
2.0 msk
0%
Romtopf
Socker
/kg
0.0 kg
0%
Vatten
/g
0.0 g
0%
Rom, mörk
/g
0.0 g
0%
Bär
/g
0.0 g
0%
Bär och frukt till exempel jordgubbar, blåbär, björnbär,hallon, äpple, plommon, körsbär och päron
/g
0.0 g
0%
1/2 Stk Citron, Endast Det Gula Skalet
/
0.0
0%
Namn på ingrediens
/
Friskrivningsklausul: Angivna priser är bara en indikation, baserade på marknadens grossister. Priser går upp och ner beroende på säsong och tillgång. UFS kan inte på något vis hållas ansvarig för några avvikelser från verkligheten.
Gör så här
-
Äggvita (35g) 6.0 st
-
Socker, florsocker 2.5 dl
-
Vetemjöl 1.0 dl
-
Mandelmjöl 1.0 dl
-
Bakpulver 1.0 tsk
-
Smör 100.0 g
-
Körsbär, frusnaurkärnade 25.0 stk
-
Ost, mascarpone 150.0 g
-
Mandel, hyvlad och rostad 50.0 g
-
Vaniljstång (dela på längden och skrapa ur vaniljen) 1.0 st
-
Socker, florsocker 2.0 msk
Romtopf
-
Socker
-
Vatten
-
Rom, mörk
-
Bär
-
Bär och frukt till exempel jordgubbar, blåbär, björnbär,hallon, äpple, plommon, körsbär och päron
-
1/2 Stk Citron, Endast Det Gula Skalet
Förberedelser
-
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Vispa äggvita och florsocker poröst i en bunke. Blanda vete- och mandelmjöl samt bakpulver i en bunke. Vänd ner blandningen i äggsmeten.
- Bryn smöret i en kastrull och blanda ner i smeten. Häll smeten i flera små ugnsfasta, smorda formar. Tryck ner körsbären och grädda kakorna i ca 20–25 minuter.
- Vispa mascarpone, florsocker och den urskrapade vaniljen med elvisp i ca 1 minut.
- Servera din clafoutis med vispad mascarpone och romtopf.
-
Romtopf
- Lös upp sockret med vattnet i en kastrull.
- Skär frukten i mindre bitar men behåll gärna bären hela. Lägg frukt och bär i en glasburk tillsammans med citronskalet.
- Häll över rom och sockerlag och låt stå minst 3 dagar.