Blåbär & mjölkchoklad tartelett
En tartelett fylld med mörk chokladcrème blåbärskompott och färska blåbär.

Ingredienser
Mandelmördeg till botten:
-
Smör eller margarin 150.0 g
-
Socker, florsocker 95.0 g
-
Mandelmjöl 30.0 g
-
Vetemjöl 250.0 g
-
Ägg, färska 60.0 g
-
Salt 1.0 g
-
Vaniljstång 1.0 st
Blåbärskompott
-
Blåbär, puré 250.0 g
-
Socker 125.0 g
-
Vaniljstång 1.0 st
-
Citron, juice färskpressad 10.0 g
-
Pektin NH (Sosa) 5.0 g
Choklad namelaka
-
Mjölk, färsk 200.0 g
-
Glykos 10.0 g
-
Grädde eller gräddalternativ 400.0 ml
-
Vaniljstång 1.0 st
-
Choklad, mörk 64% 300.0 g
-
Gelatin, blad 3.0 st
Till garnering
-
Vatten 80.0 g
-
Albumina (Sosa) 10.0 g
-
Vaniljstång 1.0 st
-
Citron,zest 3.0 g
-
Socker, florsocker 80.0 g
-
Socker 80.0 g
-
Halloncrisp, mixad 20.0 g
-
Blåbär 200.0 g
Förberedelser
-
Mandelmördeg till botten:
- Skär smör i tärningar och blanda med dem torra ingredienserna i en matberedare
- När den har en sandig konsistens blanda i ägget och blanda tills degen precis går ihop.
- Lägg den i kylen och kavla sedan ut den 3 mm tjock.
- Stansa ut med en rund utstickare och klä tartelettringarna.
- Baka tartletterna gyllenbrun i ca 10 min på 175°C och låt svalna
-
Blåbärskompott
- Blanda blåbärspuré med 100 g socker och värm till 40° C.
- Blanda 25 g socker med pektin NH och tillsätt i den varma blåbärspurén.
- Tillsätt den skårade vaniljen.
- Koka till 104°C och tillsätt citronsaften och tag av från spisen.
- Häll upp kompotten ca 5 mm högt i tartlettskalen och frys.
-
Choklad namelaka
- Börja med att blötlägga gelatinbladen i kallt vatten.
- Smält chokladen i vattenbad till 45°C.
- Koka upp mjölken med glykos och den urskrapade vaniljstången.
- Tillsätt gelatinbladen.
- Gör en emulsion med chokladen genom att tillsätta mjölk vätskan över chokladen i 3 omgångar.
- Tillsätt därefter den kall grädde och mixa allt i en mixer.
- Häll upp Namelakan i en spritspåse med en rund tyll och kyl i minst 3 tim men gärna över natten.
- Vid servering ta ut tarteletterna och spritsa vackra toppar uppe på blåbärskompotten.
-
Till garnering
- Mixa citronzest, vaniljfrön, vatten, socker och albumina med en stavmixer.
- Häll över blandningen i en vispmaskin.
- Vispa på medelhastighet till styv maräng, sikta och vänd ner florsocker.
- Fyll upp i en spritspåse med rund tyll.
- Spritsa upp långa strängar på bakplåtspapper.
- Grädda i ugnen på 90°C i ca 1 timme.
- Garnera tarteletterna med marängstavarna och de färska blåbären.