Menu

Ingredienser

+

Mandelmördeg till botten:

  • Smör eller margarin 150.0 g
  • Socker, florsocker 95.0 g
  • Mandelmjöl 30.0 g
  • Vetemjöl 250.0 g
  • Ägg, färska 60.0 g
  • Salt 1.0 g
  • Vaniljstång 1.0 st

Blåbärskompott

  • Blåbär, puré 250.0 g
  • Socker 125.0 g
  • Vaniljstång 1.0 st
  • Citron, juice färskpressad 10.0 g
  • Pektin NH (Sosa) 5.0 g

Choklad namelaka

  • Mjölk, färsk 200.0 g
  • Glykos 10.0 g
  • Grädde eller gräddalternativ 400.0 ml
  • Vaniljstång 1.0 st
  • Choklad, mörk 64% 300.0 g
  • Gelatin, blad 3.0 st

Till garnering

  • Vatten 80.0 g
  • Albumina (Sosa) 10.0 g
  • Vaniljstång 1.0 st
  • Citron,zest 3.0 g
  • Socker, florsocker 80.0 g
  • Socker 80.0 g
  • Halloncrisp, mixad 20.0 g
  • Blåbär 200.0 g

En tartelett fylld med mörk chokladcrème blåbärskompott och färska blåbär.

...

Förberedelser

  1. Mandelmördeg till botten:

    • Skär smör i tärningar och blanda med dem torra ingredienserna i en matberedare
    • När den har en sandig konsistens blanda i ägget och blanda tills degen precis går ihop.
    • Lägg den i kylen och kavla sedan ut den 3 mm tjock.
    • Stansa ut med en rund utstickare och klä tartelettringarna.
    • Baka tartletterna gyllenbrun i ca 10 min på 175°C och låt svalna
  2. Blåbärskompott

    • Blanda blåbärspuré med 100 g socker och värm till 40° C.
    • Blanda 25 g socker med pektin NH och tillsätt i den varma blåbärspurén.
    • Tillsätt den skårade vaniljen.
    • Koka till 104°C och tillsätt citronsaften och tag av från spisen.
    • Häll upp kompotten ca 5 mm högt i tartlettskalen och frys.
  3. Choklad namelaka

    • Börja med att blötlägga gelatinbladen i kallt vatten.
    • Smält chokladen i vattenbad till 45°C.
    • Koka upp mjölken med glykos och den urskrapade vaniljstången.
    • Tillsätt gelatinbladen.
    • Gör en emulsion med chokladen genom att tillsätta mjölk vätskan över chokladen i 3 omgångar.
    • Tillsätt därefter den kall grädde och mixa allt i en mixer.
    • Häll upp Namelakan i en spritspåse med en rund tyll och kyl i minst 3 tim men gärna över natten.
    • Vid servering ta ut tarteletterna och spritsa vackra toppar uppe på blåbärskompotten.
  4. Till garnering

    • Mixa citronzest, vaniljfrön, vatten, socker och albumina med en stavmixer.
    • Häll över blandningen i en vispmaskin.
    • Vispa på medelhastighet till styv maräng, sikta och vänd ner florsocker.
    • Fyll upp i en spritspåse med rund tyll.
    • Spritsa upp långa strängar på bakplåtspapper.
    • Grädda i ugnen på 90°C i ca 1 timme.
    • Garnera tarteletterna med marängstavarna och de färska blåbären.
Produkter
Recept
Favoriter
Meny