Blåbär & mjölkchoklad tartelett
En tartelett fylld med mörk chokladcrème blåbärskompott och färska blåbär.

Ingredienser
Blåbär & mjölkchoklad tartelett
Beräkna priset för denna maträtt:
Antal portioner
−
+
Pris för maträtten på menyn
Totalkostnad för ingredienserna
kr0.3
Kostnad för en portion
Kostnad för ingredienser (%)
Ingrediensetikett
Namn
Pris i SEK
Mängd
% Matkostnad för delen
Totala kostnader
Mandelmördeg till botten:
Smör eller margarin
/g
150.0 g
0%
Socker, florsocker
/g
95.0 g
0%
Mandelmjöl
/g
30.0 g
0%
Vetemjöl
/g
250.0 g
0%
Ägg, färska
/g
60.0 g
0%
Salt
/g
1.0 g
0%
Vaniljstång
/st
1.0 st
0%
Blåbärskompott
Blåbär, puré
/g
250.0 g
0%
Socker
/g
125.0 g
0%
Vaniljstång
/st
1.0 st
0%
Citron, juice färskpressad
/g
10.0 g
0%
Pektin NH (Sosa)
/g
5.0 g
0%
Choklad namelaka
Mjölk, färsk
/g
200.0 g
0%
Glykos
/g
10.0 g
0%
Grädde eller gräddalternativ
/ml
400.0 ml
0%
Vaniljstång
/st
1.0 st
0%
Choklad, mörk 64%
/g
300.0 g
0%
Gelatin, blad
/st
3.0 st
0%
Till garnering
Vatten
/g
80.0 g
0%
Albumina (Sosa)
/g
10.0 g
0%
Vaniljstång
/st
1.0 st
0%
Citron,zest
/g
3.0 g
0%
Socker, florsocker
/g
80.0 g
0%
Socker
/g
80.0 g
0%
Halloncrisp, mixad
/g
20.0 g
0%
Blåbär
/g
200.0 g
0%
Namn på ingrediens
/
Friskrivningsklausul: Angivna priser är bara en indikation, baserade på marknadens grossister. Priser går upp och ner beroende på säsong och tillgång. UFS kan inte på något vis hållas ansvarig för några avvikelser från verkligheten.
Mandelmördeg till botten:
-
Smör eller margarin 150.0 g
-
Socker, florsocker 95.0 g
-
Mandelmjöl 30.0 g
-
Vetemjöl 250.0 g
-
Ägg, färska 60.0 g
-
Salt 1.0 g
-
Vaniljstång 1.0 st
Blåbärskompott
-
Blåbär, puré 250.0 g
-
Socker 125.0 g
-
Vaniljstång 1.0 st
-
Citron, juice färskpressad 10.0 g
-
Pektin NH (Sosa) 5.0 g
Choklad namelaka
-
Mjölk, färsk 200.0 g
-
Glykos 10.0 g
-
Grädde eller gräddalternativ 400.0 ml
-
Vaniljstång 1.0 st
-
Choklad, mörk 64% 300.0 g
-
Gelatin, blad 3.0 st
Till garnering
-
Vatten 80.0 g
-
Albumina (Sosa) 10.0 g
-
Vaniljstång 1.0 st
-
Citron,zest 3.0 g
-
Socker, florsocker 80.0 g
-
Socker 80.0 g
-
Halloncrisp, mixad 20.0 g
-
Blåbär 200.0 g
Förberedelser
-
Mandelmördeg till botten:
- Skär smör i tärningar och blanda med dem torra ingredienserna i en matberedare
- När den har en sandig konsistens blanda i ägget och blanda tills degen precis går ihop.
- Lägg den i kylen och kavla sedan ut den 3 mm tjock.
- Stansa ut med en rund utstickare och klä tartelettringarna.
- Baka tartletterna gyllenbrun i ca 10 min på 175°C och låt svalna
-
Blåbärskompott
- Blanda blåbärspuré med 100 g socker och värm till 40° C.
- Blanda 25 g socker med pektin NH och tillsätt i den varma blåbärspurén.
- Tillsätt den skårade vaniljen.
- Koka till 104°C och tillsätt citronsaften och tag av från spisen.
- Häll upp kompotten ca 5 mm högt i tartlettskalen och frys.
-
Choklad namelaka
- Börja med att blötlägga gelatinbladen i kallt vatten.
- Smält chokladen i vattenbad till 45°C.
- Koka upp mjölken med glykos och den urskrapade vaniljstången.
- Tillsätt gelatinbladen.
- Gör en emulsion med chokladen genom att tillsätta mjölk vätskan över chokladen i 3 omgångar.
- Tillsätt därefter den kall grädde och mixa allt i en mixer.
- Häll upp Namelakan i en spritspåse med en rund tyll och kyl i minst 3 tim men gärna över natten.
- Vid servering ta ut tarteletterna och spritsa vackra toppar uppe på blåbärskompotten.
-
Till garnering
- Mixa citronzest, vaniljfrön, vatten, socker och albumina med en stavmixer.
- Häll över blandningen i en vispmaskin.
- Vispa på medelhastighet till styv maräng, sikta och vänd ner florsocker.
- Fyll upp i en spritspåse med rund tyll.
- Spritsa upp långa strängar på bakplåtspapper.
- Grädda i ugnen på 90°C i ca 1 timme.
- Garnera tarteletterna med marängstavarna och de färska blåbären.