Menu

Ibland har vi har en tendens att behandla bladgrönsaker lite som kusinen från landet. Det tycker vi verkligen att det är hög tid att sluta med.

Bladgrönsaker är en fräsch och härlig ingrediens. En del sorter odlar vi för sin egen skull medan andra sorter tyvärr oftast hamnar i sophinken eftersom de mest anses vara ett bihang till någon annan gröda.  Med det sagt så är bladgrönsakerna ofta både snabbodlade,  fulla av fibrer, vitaminer och mineraler. Ät ofta och gärna. 

 

Spenat

Knappast någon ny bekantskap, men lika bra och nyttig för det. Spenaten som förresten är släkt med både rödbeta, mangold och quinoa, trivs bra i vårt kyligare klimat. Dessutom kan denna gröna godhet odlas året om, med extra plus för snabbväxthet. Använd så fort du får chansen, skulle vi säga.   

 

Rödbetsblast

Rödbetor i all ära, men vad många inte vet är att den mest näringsrika delen på rödbetan faktiskt är blasten. Den är rik på vitaminerna K och A och jämfört med många andra grönsaker innehåller den dessutom en hel del mer magnesium och kalium. Den som vill sälja in rödbetsblasten ännu mer kan nämna att den är rik på järn och det ögonvänliga näringsämnet lutein. Rödbetsblasten har en del likheter med grönkål och kan även den rostas till oemotståndliga chips. En annan höjdare är att sautera den i lite olivolja.

 

 

Vattenkrasse

Vattenkrassen omnämns ibland som ”superfood” och är fullproppad med  många olika antioxidanter och vitaminer, speciellt betakaroten och vitamin C men även vitamin A och K. Vattenkrassen kan odlas på de flesta kontinenter men föredrar ett kyligare klimat. Använd både bladen och stjälken!

Grönkål

Vad vore världen utan krispig, härlig, tålig kål? Tack och lov att den trivs på våra kyliga breddgrader, säger vi bara. Utöver sina robusta egenskaper är grönkål verkligen en mångsidighetens drottning och lika god rå som tillagad på en mängd olika sätt. 

Rödkål

Rödkålen är lite av en kameleont som byter färg beroende på jordens pH-värde, fuktighet och lerighet. Rödkål innehåller tio gånger så mycket vitamin A samt dubbelt så mycket järn som sin redan supernyttiga släkting grönkål, vilket inte gör kärleken till kålen mindre direkt.

Källa: Future 50 Foods report

Produkter
Recept
Favoriter
Meny