Menu

Är du uppfinningsrik och analytisk? Bra, då ekar det förmodligen tomt i din soptunna. Enligt vår kock Frank Jakobsen är det nämligen de två viktigaste egenskaperna hos en kock som vill minska sitt matsvinn.

Vilket är ditt bästa ”kom igång”-tips till den som vill men ännu inte kommit igång med matsvinnstänket?

– För det första; minska dina inköp med 10 % och ser vad som sker. Redan där börjar det ofta hända saker i huvudet på folk. För det andra; stanna upp och avsätt lite tid till att analysera dina råvaror. Vari ligger deras potential? Vad kan du göra med dem? Hur länge håller de generellt och hur kan du göra för att få dem att hålla längre? Kan du safta, salta eller lägga in dem? För det tredje; röj upp i ditt kök och skaffa dig en bra överblick över vad du har på lager.

Var hittar du själv inspirationen för att arbeta med sådana här frågor? 

– Ja, mitt jobb här på Unilever Food Solutions är ju väldigt inriktat mot hållbarhet, klimatfrågor och miljö i allmänhet och det är i sig en väldigt stor inspirationskälla. Sedan är jag lite av en vetenskapsman och älskar att analysera mina råvaror och lägger ner mycket tid och kraft på att fundera över vad jag kan göra med en viss sak. Jag tror också att min lust över att arbeta med mat och den respekt jag verkligen känner för råvarorna, är en inspirationskälla så god som någon.

Vari ligger restaurangernas största utmaning när det kommer till matsvinn? 

– Ja, det är ju lite olika från kök till kök men det vanligaste problemet för restauranger generellt är ju att du aldrig riktigt vet hur många matgäster som ska dyka upp och att matgäster förväntar sig att kunna välja och vraka på menyn. Sedan tror jag faktiskt att tidsbristen är ett av de allra största bekymren. Som jag sa tidigare så behöver man avsätta tid för att lära känna sina råvaror ordentligt för att kunna ta vara på dem ordentligt.

Fler smarta tips från Frank

  1. Minska antalet rätter på din meny. 
  2. Var uppfinningsrik och använd så få råvaror som möjligt till så många rätter som möjligt. 
  3. Använd färdigprodukter där det fyller sitt syfte. 
  4. Håll saker som tomater, färska kryddor och frukt under noggrann uppsikt och se till och använda dem medan du har chansen.
Produkter
Recept
Favoriter
Meny