Jag arbetar i

Fortsätt

Vi uppdaterar innehålletbaserat på din typ av verksamhet

Många tror att det är våra transporter som är den största miljöboven men faktum är att livsmedelskedjan har större inverkan på vår planet.  Det var bland med det här i åtanke  som Knorr, WWF och andra ledande namn inom näringslära och hållbarhet satte sig ner och börja fundera: “Hur gör vi för att flytta fokus från all skrämselpropaganda kring vad vi inte får äta och istället koncentrerar oss på det som faktiskt är bra om vi äter!”

Samtalen mynnade ut i 50 vegetabiliska, hållbara råvaror som är bra ur både närings- och miljösynpunkt. Några av råvarorna kanske känns obekanta men i vissa fall är de faktiskt bara bortglömda och gemensamt för dem alla är att de är klimatsmarta, prisvärda och hälsosamma. Dessutom är de lättillgängliga och näringsrika, smakar gott och är framtagna, skördade och producerade på ett sätt som är bra för vår planet.

 

 

Heja planeten!

De flesta vet numera att det vi äter har effekt på vår planet och på vår hälsa. Här är några exempel på små förändringar som kan göra stor skillnad för både individ- och planetnivå.  

1. Grönsaksvariation

Genom att variera de grönsaker vi äter så ökar vi vårt intag av antioxidanter, vitaminer och mineraler. 

2. Proteinutbyte

Genom att byta ut kött, fågel och fisk mot vegetabiliska proteiner, så minskar vi vår klimatpåverkan rejält.

3. Kolhydratsförändringar

En så enkel sak som att byta ut till exempel ris och vete mot andra näringsrika kolhydrater som quinoa till exempel,  gör att jordmånen förbättras samtidigt som vi får i oss mer näring. Win-win!

Flexitarian, det "nya" svarta

Att grönt är trendigt kan inte ha gått någon förbi och konsumenterna har redan gjort stora förändringar i sitt konsumtionsmönster. Att handla närproducerat, dra ner på köttkonsumtionen och minska på matsvinnet är redan vardag för många. Dessutom visar undersökningar att varannan konsument kan tänka sig ändra sina matvanor för att minska påverkan på klimatet. Och faktum är att vi nordbor överlag är väldigt öppna för att äta mer växtbaserat

 

Visste du att…

 

Det finns mellan 20 000 och 50 000 ätliga växter på vårt jordklot. Av dessa äter vi dock ynka 150 – 200 stycken på regelbunden basis.

• Världens jordbruk står för cirka 25% av växthusgaseffekten och av detta beror cirka 60% på vår djurhållning. 

• Att man räknar med att vi år 2050 är 10 miljarder människor på jorden som alla måste få mat trots begränsade resurser och helst utan klimatpåverkan.

 

 

Källa: Future 50 Foods report 

Future 50 Foods

Future 50 Foods

Vill du läsa hela rapporten om Future 50 Foods?

Klicka här!

Samtliga 50 råvaror

Alger

  • Purpurtång
  • Brunalg

Bönor och baljväxter

  • Adzukibönor
  • Svarta bönor (black turtle beans)
  • Bondbönor
  • Bambarabönor
  • Ögonbönor
  • Linser
  • Maramabönor
  • Mungbönor
  • Sojabönor

Kaktusar

  • Nopal

Spannmål och sädeskorn

  • Amaranth
  • Bovete
  • Fingerhirs
  • Fonio
  • Kamutvete
  • Quinoa
  • Dinkel
  • Teff
  • Vildris 

Frukt och grönsaker

  • Pumpablommor
  • Okra
  • Orange tomat

Bladgrönsaker

  • Rödbetsblast
  • Broccolirybs
  • Kål
  • Moringa
  • Pakchoi
  • Pumpablad
  • Rödkål
  • Spenat
  • Vattenkrasse

Svampar

  • Enoki
  • Maitake
  • Tallblodriska

Nötter och frön

  • Linfrön
  • Hampafrön
  • Sesamfrön
  • Valnötter

Rotfrukter

  • Svartrot
  • Persiljerot
  • Rättika

Groddar

  • Alfalfagroddar
  • Groddade kidneybönor
  • Groddade kikärtor

Rötter

  • Lotusrot
  • Storjams
  • Jamsbönrot
  • Röd indonesisk sötpotatis
Future 50 Foods

Future 50 Foods

Här är en lista på samtliga grödor. Ladder ner och inspireras. De grödorna vi kommer att fokusera på under året är markerade i listan.

Klicka här!