Vegetarisk börek och paprika-färskost
Börek är ett generellt namn för bakverk i Turkiet. De kan var fyllda med kött, grönsaker och ost. Ofta görs de med phillodeg vilket gör bakverket lätt och krispigt. Det går också bra att använda smördeg. Låt din fantasi flöda och hitta ditt eget Börekrecept.

Ingredienser
Vegetarisk börek och paprika-färskost
Beräkna priset för denna maträtt:
Antal portioner
−
+
Pris för maträtten på menyn
Totalkostnad för ingredienserna
kr0.0
Kostnad för en portion
Kostnad för ingredienser (%)
Ingrediensetikett
Namn
Pris i SEK
Mängd
% Matkostnad för delen
Totala kostnader
Fyllning
Margarin, flytande
/g
30.0 g
0%
Lök, gul
/g
100.0 g
0%
Morötter
/g
200.0 g
0%
Potatis, skalad
/g
200.0 g
0%
Zucchini, courgette
/g
200.0 g
0%
Knorr Professional Rökt Chili kryddpuré 2 x 0,75 kg
/g
5.0 g
0%

Knorr Grönsaksfond, koncentrerad 6 x 1 L
/g
5.0 g
0%

Vatten
/ml
300.0 ml
0%
Spenat
/g
50.0 g
0%
Citron, juice färskpressad
/g
10.0 g
0%
Paprika-färskost
Knorr Professional Paprika kryddpuré 2 x 0,75 kg
/g
20.0 g
0%

Salt
/g
3.0 g
0%
Svartpeppar, grovmald
/g
2.0 g
0%
Cream cheese
/g
100.0 g
0%
Grädde eller gräddalternativ
/ml
100.0 ml
0%
Börek
Phillodeg
/g
450.0 g
0%
Margarin, flytande
/g
100.0 g
0%
Namn på ingrediens
/
Friskrivningsklausul: Angivna priser är bara en indikation, baserade på marknadens grossister. Priser går upp och ner beroende på säsong och tillgång. UFS kan inte på något vis hållas ansvarig för några avvikelser från verkligheten.
Fyllning
-
Margarin, flytande 30.0 g
-
Lök, gul 100.0 g
-
Morötter 200.0 g
-
Potatis, skalad 200.0 g
-
Zucchini, courgette 200.0 g
-
Vatten 300.0 ml
-
Spenat 50.0 g
-
Citron, juice färskpressad 10.0 g
Paprika-färskost
-
Salt 3.0 g
-
Svartpeppar, grovmald 2.0 g
-
Cream cheese 100.0 g
-
Grädde eller gräddalternativ 100.0 ml
Börek
-
Phillodeg 450.0 g
-
Margarin, flytande 100.0 g
Förberedelser
-
Fyllning
- Skär grönsakerna i små tärningar. Fräs först löken, morötterna och potatisen i matfett i fem minuter.
- Tillsätt zucchini, Knorr Professional Rökt Chili kryddpuré, Knorr Grönsaksfond och vatten. Koka tills all vätska har kokat in.
- Tillsätt spenat och smaksätt med citronsaft, salt och peppar.
-
Paprika-färskost
- Vispa cream cheese, grädde och Knorr Professional Paprika kryddpuré till en skummig puré. Krydda med salt och peppar.
- Ha i purén i en sprits och ställ in i kylskåpet i väntan på servering.
-
Börek
- Tina filodegen i förpackningen i rumstemperatur i cirka en timme. Ta en degplatta från förpackningen och smöra hela med matfett.
- Lägg en degplatta till ovanpå den första och smöra hela med matfett.
- Skär degplattan i fyra rektanglar. Lägg en dryg matsked fyllning på varje platta och vik den till formen av en triangel.
- Lägg de färdiga trianglarna på en plåt och smöra återigen lätt. Frys in dem om du inte ska grädda dem direkt. Om du vill kan du även använda smördeg.
- Grädda i ugnen i 220 grader i 12 minuter eller tills de fått färg på ytan. Servera böreken med färskost, färska örter och sallad.