Svart böngryta med sötpotatis med mangosalsa

Ingredienser
Blötlägg bönorna
-
Svarta bönor, torkade 250.0 g
Svart böngryta
-
Rödlök, tärnad 150.0 g
-
Chili, röd urkärnad hackad 12.0 g
-
Rapsolja 30.0 g
-
Vitlök, klyfta riven 15.0 g
-
Sötpotatis, skalad och tärnad 350.0 g
-
Potatis, fast tärnad 3x3 cm 225.0 g
-
Morot, skalad skivad 150.0 g
-
Paprika, röd tärnad 116.0 g
-
Vatten 150.0 ml
-
Koriander, färsk hackad 40.0 g
-
Lagerblad 2.0 st
Mangosalsa
-
Mango, tärnad 250.0 g
-
Morot, tärnad 100.0 g
-
Stjälkselleri, tärnad 111.0 g
-
Apelsin, filé 150.0 g
-
Chili, grön tärnad 10.0 g
-
Salt 5.0 g
-
Vitpeppar malen 2.0 g
Förberedelser
-
Blötlägg bönorna
- Blötlägg bönorna över natten. Häll av vattnet genom ett durkslag.
-
Svart böngryta
- Häll bönorna i en kastrull, täck med vatten och koka upp. Sänk värmen till låg och sjud bönorna mjuka under lock.
- Slå av vatten från bönorna, men spara kokvattnet. Ta undan ⅔ och mixa den återstående tredjedelen med bönspadet. Blanda resterande bönor med bönmixet.
- Fräs löken och chilin i hälften av olja i 5 minuter tills löken är transparant. Vänd ner kryddpuré vitlök och blanda samman med bönorna.
- Fräs morot, sötpotatis, potatis och paprika i resten av såsbasen tills grönsakerna börjar bli mjuka. Tillsätt bönorna, Knorr Tomatino, vatten, lagerblad och Knorr Umami.
- Koka upp, sänk värmen till låg och sjud alltsammans tills grönsakerna är helt mjuka och smaken mustig, ca 20 minuter.
-
Mangosalsa
- Blanda samtliga ingredienser. Ställ i kyl till servering
-
Till servering
- Servera grytan med kyld mangosalsa.