Rostad spetskål med svartrotscrème och rostade solroskärnor
Svartrötter är en fantastisk och lite bortglömd råvara i de större köken, här i en krämig variant med spetskål och medelhavsörter.

Ingredienser
Rostad spetskål med svartrotscrème och rostade solroskärnor
Beräkna priset för denna maträtt:
Antal portioner
−
+
Pris för maträtten på menyn
Totalkostnad för ingredienserna
kr0.0
Kostnad för en portion
Kostnad för ingredienser (%)
Ingrediensetikett
Namn
Pris i SEK
Mängd
% Matkostnad för delen
Totala kostnader
Rostad spetskål
Spetskål
/kg
2.0 kg
0%
Oregano, färsk
/g
20.0 g
0%
Olja, oliv
/g
50.0 g
0%
Knorr Kryddpasta Bouquet de Provence 2 x 0,34 kg
/g
200.0 g
0%

Salt
/g
12.0 g
0%
HELLMANN'S Citrus Vinaigrette, 6 x 1L
/ml
250.0 ml
0%

Svartrotscrème
Svartrot
/g
800.0 g
0%
Lök, tärnad
/g
200.0 g
0%
Vin, vitt
/ml
100.0 ml
0%
Smör
/g
100.0 g
0%
Grädde eller gräddalternativ
/ml
200.0 ml
0%
Avslutningsvis
Solrosfrön
/g
100.0 g
0%
Namn på ingrediens
/
Friskrivningsklausul: Angivna priser är bara en indikation, baserade på marknadens grossister. Priser går upp och ner beroende på säsong och tillgång. UFS kan inte på något vis hållas ansvarig för några avvikelser från verkligheten.
Rostad spetskål
-
Spetskål 2.0 kg
-
Oregano, färsk 20.0 g
-
Olja, oliv 50.0 g
-
Salt 12.0 g
Svartrotscrème
-
Svartrot 800.0 g
-
Lök, tärnad 200.0 g
-
Vin, vitt 100.0 ml
-
Smör 100.0 g
-
Grädde eller gräddalternativ 200.0 ml
Avslutningsvis
-
Solrosfrön 100.0 g
Förberedelser
-
Rostad spetskål
- Värm ugnen till 230°.
- Dela spetskålen i 4 klyftor.
- Mixa Knorr Kryddpasta Bouquet de Provence och olivolja.
- Gnid in kålen med blandningen och salta. Tryck in oregano i mellan kålbladen.
- Lägg klyftorna i bleck och rosta ca 10 minuter. Vänd och rosta vidare i ytterligare 10 minuter.
-
Svartrotscrème
- Skala och skär svartrötterna i bitar, ca 2 cm. Koka tills svartroten är mjuk, häll av vattnet.
- Fräs löken i smör, häll i vinet och låt det koka några minuter.
- Lägg tillbaka svartrötterna och häll i grädde.
- Koka upp och mixa blandningen slät i en matberedare.
-
Avslutningsvis
- Rosta solrosfrön på plåt i ugnen eller i en medelvarm stekpanna tills färgen är gyllenbrun.
- Ta ut spetskålen ur ugnen och avsluta med att ringla över HELLMANN'S Citrus Vinaigrette.
- Servera med svartrotscrème och rostade solrosfrön.