Rimmad torskrygg, räkor, dill, ägg i vitvinssås
Klassiska smaker av smör, grädde, vitt vin och timjan till härlig rimmad torskrygg med handskalade räkor, dill och gräslök - kan det finnas en bättre nordisk fiskrätt?

Ingredienser
Rimmad torskrygg, räkor, dill, ägg i vitvinssås
Beräkna priset för denna maträtt:
Antal portioner
−
+
Pris för maträtten på menyn
Totalkostnad för ingredienserna
kr0.0
Kostnad för en portion
Kostnad för ingredienser (%)
Ingrediensetikett
Namn
Pris i SEK
Mängd
% Matkostnad för delen
Totala kostnader
Rimmad torskrygg
Torsk, rygg
/kg
1.3 kg
0%
Vatten
/l
2.0 l
0%
Havssalt
/g
140.0 g
0%
Vitvinssås
Schalottenlök, skivad
/g
100.0 g
0%
Smör till stekning
/g
30.0 g
0%
Timjan kvist
/stk
1.0 stk
0%
Vin, vitt
/ml
600.0 ml
0%
Vatten
/ml
800.0 ml
0%
Knorr Fiskfond, koncentrerad 6 x 1L
/g
25.0 g
0%
Grädde eller gräddalternativ
/dl
3.0 dl
0%
Champinjoner, färska grovhackade vita
/g
100.0 g
0%
MAIZENA Majsstärkelse 4 x 2,5 kg + 1 msk vatten
/msk
1.0 msk
0%

Salt
/tsk
2.0 tsk
0%
Smör
/g
45.0 g
0%
Crème Fraiche
/msk
3.0 msk
0%
Dill, plockad
/g
50.0 g
0%
Till servering
Räkor, handskalade
/g
400.0 g
0%
Ägg hårdkokta
/stk
10.0 stk
0%
Gräslök skuren
/g
30.0 g
0%
Namn på ingrediens
/
Friskrivningsklausul: Angivna priser är bara en indikation, baserade på marknadens grossister. Priser går upp och ner beroende på säsong och tillgång. UFS kan inte på något vis hållas ansvarig för några avvikelser från verkligheten.
Rimmad torskrygg
-
Torsk, rygg 1.3 kg
-
Vatten 2.0 l
-
Havssalt 140.0 g
Vitvinssås
-
Schalottenlök, skivad 100.0 g
-
Smör till stekning 30.0 g
-
Timjan kvist 1.0 stk
-
Vin, vitt 600.0 ml
-
Vatten 800.0 ml
-
Knorr Fiskfond, koncentrerad 6 x 1L 25.0 g
-
Grädde eller gräddalternativ 3.0 dl
-
Champinjoner, färska grovhackade vita 100.0 g
-
Salt 2.0 tsk
-
Smör 45.0 g
-
Crème Fraiche 3.0 msk
-
Dill, plockad 50.0 g
Till servering
-
Räkor, handskalade 400.0 g
-
Ägg hårdkokta 10.0 stk
-
Gräslök skuren 30.0 g
Förberedelser
-
Rimmad torskrygg
- Koka upp en rimlag på vatten med salt.
- Kyl. Lägg i torsken och låt den rimma i 1 timme.
- Skär i 10 lika stora bitar.
- Baka i ugn 125C till en innertemperatur på 46-50C.
-
Vitvinssås
- Fräs lök och timjan i smör utan att den får färg.
- Slå på vitt vin och reducera ner till 3 dl.
- Slå på vatten och fiskfond och koka ner tills det återstår ca 7 dl.
- Slå på grädde och champinjoner och låt småkoka ytterligare 10-15 minuter.
- Red av med Maizena.
- Sila och avsluta med att mixa i smör och crème fraiche.
- Smaka av med salt.
-
Till servering
- Servera torsken med hackat ägg, räkor, vitvinssås och örter samt nykokt färskpotatis.