Ingredienser
Lax
-
Lax, filé backloin 600.0 g
-
Salt 30.0 g
-
Socker 10.0 g
-
Pastramikrydda ,se nedan 50.0 g
-
Pastramikrydda:
-
Paprikapulver 2.0 dl
-
Svartpeppar, grovmald 2.0 msk
-
Rosépeppar ,grovmald 2.0 msk
-
Grönpeppar ,grovmald torkad 2.0 msk
-
fänkålfrö, malda 2.0 msk
-
Dillfrö,malda 2.0 msk
-
Cayennepeppar 2.0 tsk
Yoghurtsås
-
Yoghurt, turkisk 5.0 msk
-
Lime, färsk pressad 2.0 tsk
-
Lime,skal ifrån 1/2
Syrade grönsaker
-
Fänkål, färsk 1.0 stk
-
Morötter ,skalade 2.0 stk
-
Rödlök ,skalade 2.0 stk
-
Gulbetor ,skalade 2.0 stk
-
Dill ,plockad 30.0 g
-
Ättika 12% 1.0 dl
-
Vatten 1.0 dl
-
Socker 90.0 g
-
Salt 5.0 g
Förberedelser
-
Lax
- Gnid in laxen med salt och socker. Ställ i kyl ca 6 timmar
- Torka av med papper och rubba in de blandade pastramikryddorna.
- Sota laxen runt om i torr varm panna. Baka i ugn 100 ºC till ca 35 grader i mitten. Kyl!
-
Yoghurtsås
- Blanda yoghurt med limesaft och skal.
-
Syrade grönsaker
- Hyvla grönsakerna tunt på mandolin ca 2 mm. Lägg dem i kallt vatten i kyl.
- Koka upp vatten, ättika, salt och socker. Låt lagen svalna.
- Häll av och torka grönsakerna.
- Vänd upp dem i lagen och avsluta med plockad dill
-
Servering
- Lägg upp pastramilaxen på ett fat tillsammans med de syrade grönsakerna och ringla över lite yoghurt.