Pastramilax med syrade grönsaker & yoghurt
Mycket god lax med pastramikryddor som kontrasteras fint mot de picklade grönsakernas syra.

Ingredienser
Pastramilax med syrade grönsaker & yoghurt
Beräkna priset för denna maträtt:
Antal portioner
−
+
Pris för maträtten på menyn
Totalkostnad för ingredienserna
kr0.0
Kostnad för en portion
Kostnad för ingredienser (%)
Ingrediensetikett
Namn
Pris i SEK
Mängd
% Matkostnad för delen
Totala kostnader
Lax
Lax, filé backloin
/g
600.0 g
0%
Salt
/g
30.0 g
0%
Socker
/g
10.0 g
0%
Pastramikrydda ,se nedan
/g
50.0 g
0%
Pastramikrydda:
/
0.0
0%
Paprikapulver
/ml
200.0 ml
0%
Svartpeppar, grovmald
/msk
2.0 msk
0%
Rosépeppar ,grovmald
/msk
2.0 msk
0%
Grönpeppar ,grovmald torkad
/msk
2.0 msk
0%
fänkålfrö, malda
/msk
2.0 msk
0%
Dillfrö,malda
/msk
2.0 msk
0%
Cayennepeppar
/tsk
2.0 tsk
0%
Yoghurtsås
Yoghurt, turkisk
/msk
5.0 msk
0%
Lime, färsk pressad
/tsk
2.0 tsk
0%
Lime,skal ifrån 1/2
/st
0.0 st
0%
Syrade grönsaker
Fänkål, färsk
/stk
1.0 stk
0%
Morötter ,skalade
/stk
2.0 stk
0%
Rödlök ,skalade
/stk
2.0 stk
0%
Gulbetor ,skalade
/stk
2.0 stk
0%
Dill ,plockad
/g
30.0 g
0%
Ättika 12%
/ml
100.0 ml
0%
Vatten
/ml
100.0 ml
0%
Socker
/g
90.0 g
0%
Salt
/g
5.0 g
0%
Namn på ingrediens
/
Friskrivningsklausul: Angivna priser är bara en indikation, baserade på marknadens grossister. Priser går upp och ner beroende på säsong och tillgång. UFS kan inte på något vis hållas ansvarig för några avvikelser från verkligheten.
Lax
-
Lax, filé backloin 600.0 g
-
Salt 30.0 g
-
Socker 10.0 g
-
Pastramikrydda ,se nedan 50.0 g
-
Pastramikrydda:
-
Paprikapulver 200.0 ml
-
Svartpeppar, grovmald 2.0 msk
-
Rosépeppar ,grovmald 2.0 msk
-
Grönpeppar ,grovmald torkad 2.0 msk
-
fänkålfrö, malda 2.0 msk
-
Dillfrö,malda 2.0 msk
-
Cayennepeppar 2.0 tsk
Yoghurtsås
-
Yoghurt, turkisk 5.0 msk
-
Lime, färsk pressad 2.0 tsk
-
Lime,skal ifrån 1/2
Syrade grönsaker
-
Fänkål, färsk 1.0 stk
-
Morötter ,skalade 2.0 stk
-
Rödlök ,skalade 2.0 stk
-
Gulbetor ,skalade 2.0 stk
-
Dill ,plockad 30.0 g
-
Ättika 12% 100.0 ml
-
Vatten 100.0 ml
-
Socker 90.0 g
-
Salt 5.0 g
Förberedelser
-
Lax
- Gnid in laxen med salt och socker. Ställ i kyl ca 6 timmar
- Torka av med papper och rubba in de blandade pastramikryddorna.
- Sota laxen runt om i torr varm panna. Baka i ugn 100 ºC till ca 35 grader i mitten. Kyl!
-
Yoghurtsås
- Blanda yoghurt med limesaft och skal.
-
Syrade grönsaker
- Hyvla grönsakerna tunt på mandolin ca 2 mm. Lägg dem i kallt vatten i kyl.
- Koka upp vatten, ättika, salt och socker. Låt lagen svalna.
- Häll av och torka grönsakerna.
- Vänd upp dem i lagen och avsluta med plockad dill
-
Servering
- Lägg upp pastramilaxen på ett fat tillsammans med de syrade grönsakerna och ringla över lite yoghurt.